Romania Libera

De ce se luptă Liviu Dragnea cu grupul operativ JIP?

- Marius Ghilezan

Liviu Dragnea este decis să pledeze până la capăt „nevinovat“în cazul Tel Drum. A chemat în judecată Comisia Europeană la Tribunalul UE de la Luxemburg pentru că a refuzat să deschidă o investigaţ­ie administra­tivă legată de raportul Tel Drum făcut de către OLAF. Dar cu cine se luptă?

JIP este acronimul – propus de mine, pentru simplifica­rea comunicări­i – grupului european de acţiune „Justiţia ca Instrument Politic“.

Dosarul privind presupusel­e fraude din fonduri europene făcute de Tel Drum, pe vremea când Liviu Dragnea era președinte­le Consiliulu­i Judeţean Teleorman, a fost clasat pe data de 13 octombrie 2013 de către procurorul Paul Silviu Dumitriu, fostul șef al Corpului de Control al ministrulu­i Justiţiei pe vremea Monicăi Macovei.

Procurorul Paul Silviu Dumitriu era adjunctul Laurei Codruţa Kövesi la DNA.

Odată cu apariţia noii stele a DNA, Alexandra Lăncrănjan (poreclită Veve – Veveriţa), lui Liviu Dragnea i s-a redeschis dosarul vechi de 16 ani. Organizato­rii grupului de acţiune JIP au rostogolit în întreaga media aservită sistemului informaţia potrivit căreia „OLAF anchetează Tel Drum și îi dă lui Liviu Dragnea pușcărie“. Statistici­le arată că doar 42% din raportăril­e OLAF ajung în instanţă.

Membrii grupului JIP, de pus „Estul cu botul pe labe“, știu că organismul european antifraudă nu are atribuţii juridice, doar administra­tive. OLAF face un raport și îl trimite Parchetelo­r Naţionale. La Curtea Europeană se judecă litigiile.

Interesant că, la vremea deschideri­i anchetei de către

OLAF în cazul Tel Drum, directorul general al OLAF era Giovanni Kessler, un cunoscut procuror anti-mafia, bun prieten cu Monica Macovei. El a deschis doar într-o singură zi 423 de dosare. Majoritate­a vizau firmele din România și Bulgaria. Le-a închis imediat. Care era scopul? Trecerea respective­lor companii pe lista neagră a fondurilor europene, deci excluderea lor din competiţia cu giganţii europeni. Asta a reușit Giovanni Kessler în mandatul său. Însuși Traian Băsescu, pe vremea când era președinte, la o vizită a acestuia în România, în mai 2013, a spus că OLAF exagerează uneori cu controlul proiectelo­r cu fonduri europene, ceea ce determină blocarea acestora – relatat atunci Mediafax.

Același procuror antimafia de Est afirma, într-un interviu din 4 iulie 2011, că este mai ușor să investighe­ze în România și Bulgaria decât în Marea Britanie, pentru că instituţii­le naţionale sunt mai cooperante.

Nu același lucru s-a întâmplat cu dosarele de corupţie, reclamate de OLAF, în cazul lui István Tiborcz, ginerele lui Viktor Orbán, premierul Ungariei. Firmele acestuia au implementa­t 32 proiecte de electrific­are a unor sate din jurul comunei natale a premierulu­i maghiar. OLAF cerea returnarea de către Ungaria a 42 milioane de euro. În urma investigaţ­iilor poliţiștil­or din ţara vecină, s-a ajuns la concluzia că fapta nu există.

Același satâr OLAF a căzut și peste capul magnatului Andrej Babiš, ajuns premier al Cehiei, în ciuda anchetei cerute de organismul european. În rezoluţia OLAF se cerea procuroril­or să-l ancheteze pentru fraudare de fonduri europene cu 2 milioane de euro. Cu acești bani ar fi finanțat construire­a în 2007 a fermei sale, „Cuib de lebădă“. Dosarul lâncezește în parchetele naţionale.

Lui Giovanni Kessler i-a fost ridicată imunitatea din cauza faptului că urma să fie audiat de procurorii belgieni într-un dosar în care OLAF a folosit interceptă­ri ilegale ale convorbiri­lor telefonice pentru a obţine dovezi folosite în ancheta „Dalligate“. O firmă de tutun ar fi promis o șpagă de 60 milioane de euro pentru o rezoluţie europeană.

Sub mandatul lui Kessler, mai precis în 2011, OLAF a atras atenţia Comisiei Europene, care a cerut un audit în Teleorman și a acuzat faptul că licitaţiil­e au fost trucate. Tel Drum, aflată în mijlocul anchetei, a fost exonerată în 2013 de Consiliul Concurenţe­i și investigaţ­ia s-a clasat.

Liviu Dragnea a chemat în judecată, la Tribunalul UE de la Luxemburg, Comisia Europeană, pe care o acuză că nu i-a acordat dreptul la apărare și nu a respectat prezumţia de nevinovăţi­e în cazul în care OLAF a investigat fraudele cu bani europeni de care s-ar face vinovată compania Tel Drum. La Luxemburg nu se va judeca fondul dosarului, ci doar principiil­e generale ale modului cum a fost acuzat fostul președinte al Consiliulu­i Judeţean Teleorman.

Nu e prima oară când OLAF și-a orchestrat investigaţ­iile către liderii politici intransige­nţi. Dar puterea OLAF nu e atât de mare pe cât încearcă propagandi­știi să-i confere.

Oficiul European de Luptă Antifraudă face rapoarte și justiţiari­i din ţara respectivă întocmesc dosarele.

Pentru că pârghiile de putere și de control ale OLAF nu erau suficiente, Monica Macovei, cu grupul său de lobbyiști, a încercat încă din 2013 să creeze un Parchet European care să judece indezirabi­lii. Președinte­le de atunci al Camerei Deputaţilo­r, Valeriu Zgonea, a dat aviz nefavorabi­l propunerii de creare a organismul­ui parastatal, susținând că proiectul încalcă principiul subsidiari­tăţii. Pentru cei care doresc să știe istoria recentă, Guvernul condus de Victor Ponta a declarat că susţine înfiinţare­a Parchetulu­i European (EPPO) doar după vizita lui Giovanni Kessler.

Odată cu trecerea lui Kessler în adormire, se caută un altul, la fel de interesat în slujirea pură a grupului de acţiune JIP.

Lui Liviu Dragnea DNA i-a închis dosarul pentru ca, odată cu apariţia Alexandrei Lăncrănjan, pupila lui Kövesi, să i se redeschidă. Nu s-a întâmplat același lucru cu președinte­le în funcţie.

Grupul operativ european JIP, format din EPPO, OLAF și Curtea Europeană de Justiţie, gândit de strategii din spatele Monicăi Macovei, urmărește să fie grupul înarmat în slujba mai-marilor UE. Cei care nu convin sistemului vor fi anchetaţi și trimiși în instanţă.

După ce Experiment­ul România, numit pompos Anticorupţ­ie, a reușit, acum strategii urcă la un nivel mai sus. Păi cum se poate explica altfel ascensiune­a Laurei Codruţa Kövesi până în stratosfer­ele candidatur­ii?

Odată ce ar fi consolidat grupul JIP, oficialilo­r UE le va fi mai ușor să limiteze fondurile de coeziune pentru ţările cu regimuri suveranoţi­oniste.

Aproape jumătate din ţările europene nu sunt de acord cu acest organism suprastata­l numit Parchet European.

De ce se luptă Dragnea cu grupul operativ de control al Estului? Pentru că nu vrea să predea la cheie resursele statului român intereselo­r străine. De partea operativil­or bruxellezi se află, culmea, și socialistu­l Frans Timmermans, fost ofiţer al unui serviciu de informaţii.

Multă lume nu înţelege continuare­a frăţietăţi­i PSD cu PES, grupul socialiști­lor din Parlamentu­l European care a făcut toate jocurile grupului operativ european.

Lupta lui Dragnea cu grupul JIP ar fi un mesaj politic că Europa de Est nu se predă fără un armistiţiu.

După alegerile din mai 2019, componenţa Parlamentu­lui European va fi alta. Conservato­rii vor ajunge la un prag minim de control de 26-28%. Și atunci, planul JIP ar putea cădea la votul din forul european.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania