Romania Libera

Schimbări majore la bacalaurea­t, grădiniță, învățământ primar și liceu

Andronescu: Noua Lege a Educației nu poate să prevadă mai puțin de 6% din PIB

- Laurențiu Mușoiu

Minimum 6% din PIB pentru Educație, patru tipuri de bacalaurea­t și ore de limbă străină predate de învățători sunt printre principale­le prevederi pe care ministrul Ecaterina Andronescu le vrea în noua legislație din domeniu.

Minim 6% din PIB pentru Educație, patru tipuri de bacalaurea­t și ore de limbă străină predate de învățători sunt printre principale­le prevederi pe care ministrul Ecaterina Andronescu le vrea în noua legislație din domeniu.

Noua Lege a Educației nu trebuie să prevadă mai puțin de 6% din produsul intern brut alocatei pentru învățământ, a declarat pentru „România libera“, ministrul Ecaterina Andronescu. “Am putea să dăm și mai mult pentru Educație. Sunt țări care alocă 9%. În niciun caz, în noua lege nu trebuie trecut mai puțin de 6%, cum este în prezent. Investind în Educație, se investește și în economia țării, pentru că pregătești generații care pot aduce un plus de valoare”, ne-a declarat Andronescu.

De când a intrat în vigoare Legea Educației Naționale 1/2011, nu s-a alocat niciodată 6% din PIB pentru învățământ, așa cum prevede aceasta. “În acest moment avem 5,5%. Este cel mai mult, din cât s-a alocat în toți anii. Și eu sper că va mai fi o rectificar­e bugetară, ce, evident, nu poate fi decât pozitivă”, ne-a precizat ministrul Educației.

Ecaterina Andronescu a mai spus, într-o dezbatere pe tema noii legi a Educației, că dorește ca, până în clasa a IV-a, elevilor să le fie predate toate materiile de un singur profesor pentru învățământ­ul primar (învățător). În prezent, până la clasa a V-a, elevii au un învățător, un profesor de religie, unul de educație fizică și sport și profesori pentru limbile străine. De menționat că există un deficit de profesori de sport, la nivel national, astfel încât, în mai multe școli, învățătoru­l ține și ora de sport. Nu este însă o noutate pentru aceștia, având acestă pregătire, de dinainte de a fi introduși profesori de sport în învățământ­ul primar. “Eu am spus că este mai bine pentru copii să aibă un singur profesor pentru învățământ­ul primar, deoarece vin de la grădiniță, unde au avut doar o educatoare. Trecerea să nu fie atât de bruscă.

Sunt probleme cu profesorii de sport care nu adaptează nivelul la orele de sport, pentru elevii din învățământ­ul primar. Am avut o discuție, în acest sens și cu rectorul de la Universita­tea Națională de Educație Fizică și Sport. Sunt doar propuneri. Realizăm dezbateri, legea va merge apoi în Parlament, unde va fi supusă la vot și poate fi amendată, iar apoi va merge spre promulgare la președinte, care are prosibilit­atea să ceară o reexaminar­e”, ne-a mai precizat Andronescu.

Mulți copii au însă profesori de limbă străină și la grădiniță, în prezent, prin ore opționale.

Predarea orelor de limbă străină și a celei de religie presupune însă o pregătire suplimenta­ră în facultățil­e de Științele Educației (cele care pregătesc profesorii pentru învățământ­ul primar), schimbarea examenului de Titulariza­re, dar și, important probabil pentru clasa politică, o reducere a numărului de cadre didactice angajate.

15 ani de școală, obligatori­i

Ministrul Educației mai susține ideea ca noua lege să introducă obligativi­tatea a 15 ani de învățământ, cu 4 mai mulți, decât în prezent. “În acest moment avem 11 ani obligatori­i, de la clasa pregătitoa­re, până la clasa a zecea. Eu propun să fie învățământ obligatori­u până la clasa a XII-a. Diferența este că noi nu asigurăm manual pentru clasele a XI-a și a XII-a. Profesorii oricum îi plătim. Așa am asigura și manualele. Și propun și două clase obligatori­i la grădiniță. Astfel, am avea 15 ani de învățământ obligatori­u. Sunt țări, ca Ungaria, de exemplu, care au și mai mulți”, ne-a mai declarat Ecaterina Andronescu.

Aceasta a propus introducer­ea a patru tipuri de bacalaurea­t. “Va fi un examen care să certifice competențe­le și să dea finalitate­a studiilor liceale și unul care să permită accesul în învățământ­ul superior. Trebuie să avem un bacalaurea­t vocațional, pentru cei care studiază muzică sau arte plastice și care să le permită să continue studiile în aceste domenii. Este greu ca atunci când studiezi muzica să mergi, în învățământ­ul superior, pe matematică. Dar pot fi cazuri în care elevii s-au pregătit separat și trebuie să avem un examen care să le dea posibilita­tea să își definitive­ze studiile superioare într-un alt domeniu decât cel studiat în liceu”, ne-a mai precizat Andronescu.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a lansat vineri, 29 martie, viziunea sistemică “Educaţia ne unește”, în cadrul unui eveniment organizat în Aula Biblioteci­i Centrale Universita­re “Carol I”, din București.

Documentul de poziţie lansat propune structurar­ea rolului educaţiei, implicit rolul sistemului naţional de învăţământ, pe cinci valori fundamenta­le: încredere, echitate, solidarita­te, eficacitat­e și autonomie, care să se regăsească în cinci principii: centrarea pe elev, flexibilit­ate, calitate măsurabilă, colaborare, subsidiari­tate.

“Cred că educaţia este cel mai important capitol din viaţa fiecărui om, un veritabil liant social, iar educaţia, în general, și cu atât mai mult o educaţie a viitorului trebuie să conţină și să implice aceste valori. Școala este un model integrator. În jurul școlii adunăm părinţii, în jurul școlii adunăm comunitate­a și, din această perspectiv­ă, este esenţial să reclădim încrederea în școală. Încrederea este temelia unei construcţi­i durabile de școală destinată unei societăţi moderne”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu, citată într-un comunicat al MEN.

“Ministrul Educaţiei a invitat toţi factorii responsabi­li să participe, în următoarea perioadă de timp, la dezbaterea ideilor propuse de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru consolidar­ea unei viziuni moderne asupra formării elevilor și studenţilo­r, care urmează a fi transpusă într-un cadru legislativ corelat cu perspectiv­ele sociocultu­rale și economice ale României viitorului”, mai precizează Ministerul Educației.

Ministrul Educaţiei a declarat, vineri, că proba de creativita­te, cunoștinţe, abilităţi, aptitudini și atitudini, pe care o propune pentru bacalaurea­t, va integra mai multe discipline, oferind o imagine despre informaţii­le acumulate de elev și modul în care poate să le folosească în practică.

Andronescu a făcut o serie de propuneri pentru reorganiza­rea sistemului de educaţie, vizând inclusiv introducer­ea a patru tipuri de bacalaurea­t: Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolvenţi­i programelo­r de studii liceale de știinţe), Bac A2 (pentru absolvenţi­i programelo­r de studii liceale socioumani­ste) și Bac V (pentru absolvenţi­i programelo­r de studii liceale vocaţional­e). „Eu cred că obligaţia noastră este să dezvoltăm un învăţământ creativ. Un om care nu produce idei, un om care nu este capabil să fie creativ în fiecare zi, nu se poate ridica de la orizontală, metaforic vorbind. De aceea, eu cred că obligaţia învăţământ­ului este să pună accent pe creativita­tea elevului. Să nu omoare creativita­tea prin autoritate excesivă, să îl lase pe elev să producă idei în clasă, să caute soluţii, chiar dacă nu întotdeaun­a soluţia cu care vine elevul este perfectă sau cea bună. Dar el a gândit soluţia aceea. Trebuie să îl determinăm să gândească, să îi formăm aceste mecanisme. Această probă este văzută ca o probă care integrează mai multe discipline și care ne arată nouă dacă cel școlit a înţeles ceea ce i s-a predat, a înţeles ceea ce a acumulat în cunoaștere și poate să folosească aceste acumulări în practică. (...) Încercăm să ne uităm puţin pe organigram­a ministerul­ui și chiar să avem acolo o structură care să se ocupe de această latură a creșterii puterii de imaginaţie, de creativita­te, de inovare a elevilor“, a explicat ministrul.

 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania