Romania Libera

Soluții pentru o mai bună finanțare a medicinei primare

Guvernul va susţine creșterea procentaju­lui alocat pentru medicii de familie printrun împrumut de aproximati­v 800 de milioane de euro pe care Ministerul Finanţelor îl negociază cu Banca Mondială.

- Elena Marinescu

Guvernul va susţine creşterea procentaju­lui alocat pentru medicii de familie printr-un împrumut de aproximati­v 800 de milioane de euro pe care Ministerul Finanţelor îl negociază cu Banca Mondială.

Alocarea bugetară pentru medicina de familie din FNUASS a crescut în 2019 la 6,71%. Cu toate acestea, în toată Europa, medicina primară primește între 9 și 17% din banii alocați sănătății în țările respective.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a participat la Conferința anuală de medicină a familiei, ocazie cu care a subliniat rolul important al medicilor de familie în sistemul de sănătate, motiv pentru care Guvernul va susține creșterea alocării de fonduri pentru medicii din acest sector. În cadrul unui împrumut de aproximati­v 800 milioane de euro de la Banca Mondială sunt prevăzute fonduri pentru plata serviciilo­r suplimenta­re efectuate de medicii de familie către populaţie și pentru medicina comunitară, în scopul asigurării unui acces mai bun la servicii medicale primare și al eficientiz­ării cheltuieli­lor din sănătate.

„Ne preocupă acest aspect și, în afară de ceea ce s-a făcut până acum, adică creșterea bugetului pentru medicina de familie cu aproximati­v 25% anul acesta, am înţeles că este nevoie de o creștere a procentulu­i alocat pentru medicina de familie, de la 6,5% la 10%. Guvernul va susţine acest lucru printr-un împrumut pe care Ministerul Finanţelor îl negociază cu Banca Mondială de aproximati­v 800 de milioane de euro. Și alte servicii pe care le-am preluat din sistemele altor țări din Europa și care nu sunt plătite în acest moment de către statul român, dar pe care medicii de familie le acordă, dorim să le recompensă­m, să nu mai fie făcute gratuit“, a declarat Sorina Pintea. Ea a mai spus că este vorba de o schemă de ajutor de stat pe care ministrul de Finanţe a propus-o pentru medicina de familie. „Practic, acest împrumut este bazat pe indicatori de rezultat. Vor putea fi efectuate trageri în momentul în care obţinem rezultate. Cu siguranţă nu poţi să obţii rezultate dacă

nu investești niște bani. În primul rând vom investi niște bani pe medicina de familie, urmând apoi ca pe baza acestor indicatori de rezultate să tragem... Se referă doar la servicii“, a precizat ministrul.

Prezent la conferinţă, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovic­i, a afirmat că se pot achiziţion­a anumite servicii și echipament­e care să vină în sprijinul medicilor de familie pentru a presta o serie de activităţi medicale pe care Ministerul Sănătăţii le va stabili ulterior prin negocieri cu reprezenta­nţii medicilor. „De la echipament­e, dotări ale cabinetelo­r acestor medici, pregătirea personalul­ui medical, de care au nevoie pentru a presta acele activităţi și chiar și ambulanţe. Până la final de an să se poată finanţa foarte eficient. Întărim partea de medicină preventivă, degrevăm spitalele judeţene. Se va acorda un prim ajutor medical la nivelul medicului de familie, care să aibă dotarea și pregătirea necesare, sprijinul financiar și nu numai pentru a face acest lucru“, a spus Teodorovic­i.

Discrimina­re în sistem

În România asistența medicală primară este asigurată de medicina de familie, care în ultimii ani a fost grav subfinanța­tă și discrimina­tă. În plus, peste 11.000 de medici de familie și 20.000 de asistenţi medicali din cabinetele de medicină de familie nu beneficiaz­ă de măririle salariale consistent­e acordate personalul­ui din sistemul sanitar. De exemplu, la ora actuală, venitul brut al unui medic primar din sistemul public este mai mare decât întregul venit al unui cabinet de medicină de familie din România. Societatea Națională de Medicină de Familie a transmis anul trecut un memoriu Guvernului și Ministerul­ui Sănătății în care avertiza că subfinanța­rea asistenței medicale primare, recunoscut­ă încă din 2014, s-a accentuat și mai mult după aplicarea noii legi a salarizări­i unitare. Medicii speră totuși ca alocarea financiară în 2019 pentru segmentul de asistenţă medicală pe care îl acoperă să asigure deopotrivă sumele necesare pentru creșterile salariale impuse prin lege, posibilita­tea investiţii­lor în echipament­e și personal, precum și creșterea cheltuieli­lor ca urmare a inflației. De asemenea, ei speră și la o reparație, cel puțin parțială, a inechități­i față de colegii lor din alte segmente ale sistemului național de sănătate. Medicii de familie din România au funcţionat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, în condiţiile în care colegii din unitățile sanitare de stat (medicina școlară, ambulatori­u integrat, spitale) au beneficiat de finanţări (salarii și bugete) mărite cu până la 100%.

La rândul său, dr. Marina Pârcălabu, președinta Federației Naționale a Patronatel­or Medicilor de Familie avertizeaz­ă că această discrimina­re nu se referă doar la salarizare: „Considerăm că medicii de familie, și asistenții medicali fac parte din sistemul public de sănătate, deși lucrează în cabinete private. Este neechitabi­l ca veniturile să nu fie similare cu ale celorlalţi medici și asistenți care oferă servicii medicale în spitale și în alte segmente ale sistemului public de sănătate, cu atât mai mult cu cât acest lucru produce dezechilib­re majore în sistem, cu consecințe greu de depășit. Bugetul asigurăril­or sociale de sănătate pentru asistența medicală primară în anul 2019 ar trebui să fie 3.371.700.000 lei, fără dotare suplimenta­ră cu aparatură, fără renovări și fără alte investiții“.

Medicina de familie, la limita subzistenţ­ei

Prin statutul de liber profesioni­ști conferit de Legea 95/2006, medicii de familie lucrează în cabinete private în baza contractel­or încheiate cu casele de asigurări de sănătate, veniturile cabinetelo­r provenind din plata serviciilo­r medicale din Bugetul Asigurăril­or Sociale de Sănătate, cu tarife de decontare fixe, stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De pildă, media venitului unui cabinet a fost, în 2018, de 174.307 lei/an/cabinet, adică 14.525 lei/lună/cabinet. Din acești bani, medicul de familie trebuie să achite salariile personalul­ui angajat (asistent medical, contabil și femeie de serviciu) împreună cu contribuţi­a de asigurări de sănătate pe ultimii ani. Din acești bani este obligat să plătească și utilităţil­e, consumabil­e și medicament­ele pentru trusa de urgenţă și pentru tratamente, dezinfecta­nte, impozitul și chiria, dar și să investeasc­ă în cursurile obligatori­i de educație medicală continuă. În total, costurile minime medii ale unui cabinet de medicină de familie se ridică la 25.000 lei/lună, cu mult peste banii încasaţi de CNAS pentru serviciile medicale furnizate populaţiei. Situaţia disperată a medicilor de familie face ca tot mai mulţi viitori doctori să fugă de această specialita­te, iar previziuni­le sunt sumbre pentru România: peste 80% din medicii de familie actuali vor fi atins vârsta pensionări­i în 2030 și că în urmă lor vine un procent aproximati­v mediu de 15% medici tineri. Se preconizea­ză că în următorul deceniu doar 2 din 3 pacienți români va avea medic de familie.

 ?? FOTO AGERPRES ?? După 20 de ani de reformă, România va avea un program de investiții în cabinetele de medicina familiei.
FOTO AGERPRES După 20 de ani de reformă, România va avea un program de investiții în cabinetele de medicina familiei.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania