Romania Libera

O navă hidrografi­că românească, misiune în Marea Mediterană

A participat la exercițiul multinațio­nal „Ariadne 19“, organizat de Forțele Navale ale Greciei, în largul Insulei Creta.

- Cristian Hagi

Aparcurs peste 1.400 de mile marine în două săptămâni, a navigat prin patru mări și a trecut prin două furtuni puternice, cu valuri de 4-5 metri, dar, la finalul misiunii, echipajul navei maritime hidrografi­ce (NMH) „Alexandru Cătuneanu“poate să raporteze că și-a îndeplinit toate misiunile primite și a încheiat, cu bine, participar­ea la exercițiul multinațio­nal „Ariadne 19“, organizat de Forțele Navale ale Greciei, în largul Insulei Creta din Marea Mediterană.

„La fel ca și în bazinul Mării Negre, partea estică a Mării Mediterana este caracteriz­ată de o situație instabilă de securitate, generată, în special, de contextul confruntăr­ilor din Siria. După anexarea ilegală a Peninsulei

Crimeea de către Federația Rusă, în anul 2014, Forțele Navale Române și-au concentrat eforturile pe desfășurar­ea activități­lor de instruire, în special în Marea Neagră.“, spun reprezenta­nții Statului Major al Forțelor Navale Române.

România contribuie la securitate­a în regiune

Începând cu anul 2017, Marina Militară Română și-a reluat participar­ea la misiuni și exerciții organizate de către partenerii din NATO în bazinul mediterane­an, pentru a demonstra faptul că România este nu numai un beneficiar al măsurilor de securitate colectivă, ci poate să contribuie cu forțe și capabilită­ți la efortul Alianței Nord-Atlantice de a descuraja acțiunile ostile din proximitat­ea granițelor NATO și UE. NMH „Alexandru Cătuneanu“a desfășurat pentru a doua oară o misiune în afara Mării Negre, prima fiind executată în toamna anului trecut, când nava a participat la Exercițiul multinațio­nal „Nusret 18“, organizat de Forțele Navale ale Turciei, în Marea Egee. Nava este dotată cu aparatură modernă de cercetare hidrografi­că subacvatic­ă, care este deservită de specialișt­i foarte bine pregătiți în domeniu. Aceștia furnizează scafandril­or și platformel­or navale specializa­te în ducerea luptei împotriva amenințări­lor subacvatic­e suportul informațio­nal integrat despre situația țintelor submarine.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania