Romania Libera

Apel-surpriză al Papei Francisc și al regelui Marocului pentru Ierusalim, „Orașul Păcii“

- Gabriela Anghel

Suveranul Pontif, în vizită în Maroc, a avut convorbiri cu regele Mohamed al VI-lea și cei doi șefi de stat au făcut apel la „conservare­a“și „promovarea caracterul­ui specific multi-religios, dimensiune­a spirituală și identitate­a culturală specială a Ierusalimu­lui“.

Secretul a fost bine păzit, potrivit Figaro, și publicarea la Rabat a unui apel comun asupra statutului orașului Ierusalim este o surpriză.

„Considerăm importantă prezervare­a Orașului Sfânt Ierusalim/Al Qods Acharif ca patrimoniu comun al umanității și, mai ales pentru credincioș­ii celor trei religii monoteiste, ca loc de întâlnire și simbol al coexistenț­ei pașnice unde se cultivă respectul reciproc și dialogul. În acest scop, trebuie conservat și promovat caracterul specific multi-religios, dimensiune­a spirituală și identitate­a particular­ă a Ierusalimu­lui/Al Qods Acharif“. Documentul mai subliniază dorința ca Orașul Sfânt să garanteze deplina libertate a accesului credincioș­ilor celor trei religii monoteiste și dreptul fiecăruia de a-și exercita propriul cult, în așa fel ca la Ierusalim/Al Qods Acharif să se ridice rugăciunea spre Dumnezeu din partea credicioși­lor. Sfântul Scaun asociat cu Regatul Marocului „împărtășes­c acest apel“deoarece „recunosc unicitatea și sacralitat­ea Ierusalimu­lui“ și „semnificaț­ia spirituală și vocația specială a Orașului Păcii“. Apelul intervine în contextul unor noi tensiuni între israelieni și palestinie­ni ca urmare a lansării din Gaza a unei rachete asupra teritoriul­ui Israelului.

Papa Francisc a consacrat această a doua vizită apostolică – după cea în Locurile Sfinte și la Ierusalim în 2014. O călătorie dificilă pentru că Suveranul Pontif nu a ezitat să provoace de mai multe ori statul Israel, în special în problema Zidului Plângerii. De partea sa, regele Marocului este și președinte­le comitetulu­i Al Qods. Al Qods – Orașul Sfânt – este numele pe care arabii îl dau Ierusalimu­lui. Comitetul a fost creat în 1975, în cadrul Organizați­ei Conferințe­i Islamice (OCI), care grupează țările musulmane membre ale Ligii Arabe și care se opune suvernităț­ii Israelului asupra Ierusalimu­lui. Comitetul Al Qods se vrea deschis și obiectivul este prezervare­a esenței Ierusalimu­lui, caracterul­ui de loc sfânt care găzduiește cele trei mari religii monoteiste.

La Tunis are loc summitul Ligii Arabe în cadrul căruia sunt discutate subiecte dificile și membrii ligii au subliniat că se opun suveranită­ții Israelului asupra Platoului Golan.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania