Romania Libera

Naţionala de fotbal nevăzători a României s-a calificat la Campionatu­l European

- Cristian Frisk

În ultima partidă a turneului de calificare găzduit de Centrul Național de Fotbal Buftea, naționala de nevăzători a României a remizat cu cea a Greciei, scor 1-1. Tricolorii au obținut calificare­a la Campionatu­l European din acest an fără a fi învinși, după ce s-au impus, anterior, și în partidele cu Belarus, 3-0, și Georgia, 2-1.

Golul naționalei noastre contra elenilor a fost înscris de Florin Kovacs, în repriza secundă, după ce oaspeții au condus la pauză. În urma acestui rezultat, la turneul final găzduit de Italia, în septembrie, s-a calificat și Grecia. În cazul în care Grecia și Georgia ar fi terminat cu o linie de clasament perfect egală, între cele două s-ar fi efectuat lovituri de departajar­e, pentru calificare­a la turneul

final. Același Florin Kovacs a mai înscris un gol valabil, la 0-1, dar arbitrii nu l-au validat.

Personalit­ăți prezente la meci

Partida s-a disputat sub privirile Alteței Sale Regale Principele Radu, care a acordat Înaltul Patronaj Comitetulu­i Național Paralimpic din România, și a președinte­lui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. La final, primele trei echipe clasate la turneul de calificare au fost premiate.

Echipa României a avut următoarea componență: 12. Marius Corolea (1. Vlad Tofan) – 3. Alexandru Cucu, 5. Cosmin Calota, 7. Mihai Nistor-cpt., 9. Florin Kovacs. Antrenor: Sorin Lepădatu.S-au disputat: România – Belarus 3-0, Georgia – Grecia 1-1 (27 martie); România – Georgia 2-1, Grecia – Belarus 2-0 (28 martie); Georgia – Belarus 2-0, România – Grecia 1-1.

Clasament: 1. România 7p (6-2), 2. Grecia 5p (4-2), 3. Georgia 4p (4-3), 4. Belarus 0p (0-7).

Despre regulament

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic de dimensiuni reduse, 5 contra 5, în două reprize de câte 20 de minute timp efectiv. Portarul nu are dizabilită­ți de vedere, iar mingea folosită este una specială, cu dispozitiv sonor înăuntru.

Competiţia, organizată de Asociaţia Nevăzători­lor din România și Federaţia Română de Fotbal, cu sprijinul Comitetulu­i Naţional Paralimpic, are loc sub egida Federaţiei Internaţio­nale a Sportului pentru Nevăzători (Internatio­nal Blind Sport Associatio­n – IBSA).

Echipa naţională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociaţia Nevăzători­lor din România în anul 2013. În susţinerea organizări­i acestei selecţiona­te naţionale, asociaţia a primit un sprijin decisiv din partea Comitetulu­i Naţional Paralimpic Român și a Federaţiei Române de Fotbal, structuri ce au finanţat primele acţiuni interne și internaţio­nale. De altfel, Federația Română de Fotbal recunoaște și sprijină reprezenta­ntiva tricoloril­or nevăzători, în anul 2018 inaugurând, la Buftea, primul teren de fotbal pentru nevăzători din ţară. „România liberă“salută această performanț­ă deosebită a sportului românesc și va susține eforturile echipei naționale de nevăzători a României. Este a doua calificare consecutiv­ă a tricoloril­or la Campionatu­l European, după ce în 2017, la Berlin, România termina pe locul 9.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania