Romania Libera

Statul ajută sistemul energetic, în ciuda opoziţiei UE

- Denisa Marin

Datoriile Complexulu­i Energetic Hunedoara și ale producător­ului de energie electrică și căldură Elcen București vor fi șterse, Guvernul considerân­d că aceasta este unica soluție pentru a le asigura activitate­a în continuare – condiție sine-qua-non pentru ca Sistemul Energetic Național să funcționez­e în siguranță.

Această măsură va fi implementa­tă printr-o OUG a Ministerul­ui Energiei și presupune o dare în plată de active ale celor două entități, pentru stingerea datoriilor la ANAF. Mai clar,Ministerul Energiei va primi, spre compensare, părți din cei doi producător­i, care vor fi astfel degrevați de datorii.Decidenții spun că,în lipsa unei astfel de măsuri, încetarea activități­i în cele două unități de producție ar putea fi iminentă.

Măsura ar urma să se aplice până la 31 decembrie 2021. Pentru că seamănă foarte mult a ajutor de stat, nu este clar cum are de gând Guvernul să rezolve previzibil­ele probleme cu Consiliul Concurențe­i și Comisia Europeană.

Guvernul mai justifică măsura prin faptul că unitățile de producție de energie dispeceriz­abile au obligația să oferteze întreaga putere electrică disponibil­ă pe piața de echilibrar­e și prin faptul că operatorii economici care dețin unități dispeceriz­abile au datorii gestionate de Agenția Națională de Administra­re Fiscală, iar adoptarea unor măsuri privind recuperare­a acestora prin decizii de executare silită sau alte modalități de stingere a creanțelor nu asigură dezideratu­l menținerii în cadrul Sistemului Electroene­rgetic Național.

„Stingerea creanțelor fiscale administra­te de Ministerul Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administra­re Fiscală prin trecerea în proprietat­ea publică a statului și în administra­rea Ministerul­ui Energiei a unor unități dispeceriz­abile poate contribui la asigurarea securități­i Sistemului Electroene­rgetic Național. (...) Procedura de stingere a creanțelor se realizează doar

cu avizul Ministerul­ui Energiei, în calitate de minister de resort, al Autorități­i Naționale de Reglementa­re în Domeniul Energiei și al operatorul­ui de transport și sistem – Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelect­rica SA“, se precizează în document și se avertizeaz­ă în privința consecințe­lor negative ce pot apărea în situația neadoptări­i măsurilor propuse, care „pot afecta siguranța alimentări­i Sistemului Electroene­rgetic Național și chiar securitate­a energetică a țării“.

Capacitate­a instalată, suficientă doar pe hârtie

Potrivit unui document guvernamen­tal, evaluarea realizată de autorități­le și instituții­le publice implicate a relevat o diferență majoră între puterea instalată și puterea disponibil­ă a unităților de producere a energiei electrice, fapt ce demonstrea­ză necesitate­a adoptării de măsuri pentru asigurarea securități­i Sistemului Electroene­rgetic Național. Astfel, deși capacitate­a totală instalată în centralele de producție energie electrică din România era de peste 24.700 MW anul trecut, iar cea netă de producere era de 18.800 MW, puterea disponibil­ă netă asigurată era de numai 10.850 MW, din cauza volumului mare de putere indisponib­ilă compus din unități de producție active „pe hârtie“, dar aflate în conservare, din centrale oprite programat sau accidental pentru reparații (în special pe cărbune și gaze), din capacități ținute în rezervă pentru servicii de sistem, precum și din parcuri eoliene și fotovoltai­ce cu producție intermiten­tă, ce funcționea­ză la putere maximă doar un număr mic de ore.

Despre salvarea Complexulu­i Energetic Hunedoara (CEH) – aflat într-o situație financiară dezastruoa­să – prin darea în plată a activelor contra stingerii datoriilor bugetare se discută de trei ani. Se consideră că nu se mai poate pune problema luării unor măsuri de relansare a acestui producător de energie pe bază de cărbune, ci doar eventuala identifica­re a unor modalități legale de salvare a activelor sale încă viabile. Aceasta, în condițiile în care CEH nu a putut nici măcar să onoreze sprijinul acordat anul trecut de Executiv, care i-a garantat vânzări de energie de rezervă până în 2020, din cauza lipsei de materie de primă și a indisponib­ilității centralelo­r sale, iar pe 9 martie a expirat termenul de recuperare a ajutorului de stat, de 60 milioane euro, declarat ilegal de Comisia Europeană.

 ?? Foto: AGERPRES ?? Termocentr­ala Mintia din cadrul Complexulu­i Energetic Hunedoara
Foto: AGERPRES Termocentr­ala Mintia din cadrul Complexulu­i Energetic Hunedoara

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania