Romania Libera

Primăriţa din Cumpăna și-a acordat singură prime și acum trebuie să recupereze banii de la ea însăși

Curtea de Conturi a depistat o serie de ilegalităț­i grave, de la furtul a sute de mii de lei din casieria primăriei până la neîncasare­a taxelor de la anumiți agenți economici.

- Cristian Hagi

Curtea de Conturi Constanța a descoperit nereguli grave la Primăria Cumpăna din Constanța. Potrivit celui mai recent raport, intrat în posesia „României libere“, primărița de aici, Mariana Gâju, fost contabil la cooperativ­ă, care conduce de 19 ani comuna, a acordat sporuri nelegal în valoare de 257.138 de lei. Motivul invocat: era nevoie de aceste sporuri ca să se alinieze la nivelul salariilor de bază acordate de primăriile de orașe și comune de pe raza județelor Constanța și Vrancea. Acest lucru se întâmpla în februarie 2017. Lucrurile nu s-au oprit aici. În decembrie 2017, în baza unui referat aprobat de primar, fără viza Controlulu­i Financiar Preventiv (CFP), au mai fost acordate prime în valoare totală netă de 43.800 de lei pentru toți cei 73 de salariați ai primăriei (adică de 600 de lei pentru fiecare persoană). De aceste prime au beneficiat inclusiv primarul și viceprimar­ul. Banii au fost luați, nelegal, de la biblioteci și cămine

culturale. „Drepturile de natură salarială au fost acordate din titlul 67 «Biblioteci și cămine culturale», articol bugetar «Bunuri și servicii»”, se notează în raportul Curții de Conturi. S-a făcut acest lucru pentru că primăria nu avea destui bani în buget aprobat și rectificat. Prin această măsură au fost încălcate nu mai puțin de 12 articole de lege, de la Legea finanțelor publice, la cea privind contractul colectiv de muncă și Legea Cadru privind salarizare­a personalul­ui plătit din fonduri publice.

Au furat banii din casierie

O ilegalitat­e la fel de gravă constatată de inspectori­i Curții de Conturi este faptul că s-au furat bani din casierie. Practic, banii ajungeau, numerar, în Primăria Cumpăna, dar nu mai erau depuși la casieria centrală. „S-a constatat că au existat zile în care încasările nu au fost depuse deloc la casieria centrală. Acest fapt a generat prejudicie­rea bugetului entității cu suma de 65.828 de lei, penalități­le de întârziere aferente, calculate până la data de 29 noiembrie 2018, fiind de 36.456 de lei”.

În plus, echipa de audit a mai descoperit că nu au fost depuse la casieria centrală 19 borderori de chitanțe emise în perioada 2015 – 2016. Atât acestea, cât și exemplarul doi al chitanțelo­r nu s-au mai găsit în arhiva Serviciulu­i Financiar contabil, dar au fost descoperit­e de Curtea de Conturi din aplicația informatic­ă privind impozitele și taxele locale. Suma sustrasă în cele 11 zile a fost de 121.516 lei, la care se adaugă penalități de 65.917 lei.

Operațiune­a „anulați chitanțele”

De asemenea, Curtea de Conturi a constatat practicare­a operațiuni­i de anulare de chitanțe, cu precădere reprezentâ­nd contravalo­area autorizați­ilor de construire, care în urma verificări­i au fost identifica­te ca documente valide la dosarele reprezentâ­nd lucrările întocmite de serviciile din cadrul primăriei. „Suma totală sustrasă prin anularea chitanțelo­r ulterior eliberării acestora către contribuab­ili a fost de 63.423 delei, la care se adaugă penalități de întârziere calculate până la data de 29.11.2018 de 11.961 de lei”, se arată în raport.

Prejudiciu de 385.000 lei

Sumele furate din casierie sunt impresiona­nte. „Valoarea totală a prejudiciu­lui adus UATC Cumpăna de către casiera angajată în cadrul entității este de 385.005,16 lei, din care suma de 255.767,74 de lei reprezintă sume sustrase sin casieria entității, la care se adaugă penalități de întârziere calculate de echipa de audit în sumă totală de 129.237 lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Lista ilegalităț­ilor continuă

Acestea nu sunt singurele nereguli grave. De fapt, prima abatere de la lege constatată este că pentru nicio plată efectuată de primărie nu s-au respectat ALOP (Angajarea, Lichidarea, Ordonanțar­ea și Plata Cheltuieli­lor), nu a fost exercitată viza CFP pe niciun document anexat la ordinele de plată, documentel­e justificat­ive nu au viza de „certificat în privința realității și regularită­ții”, iar viza pentru „Bun de plată” a fost aplicată de primar. De asemenea, s-a constatat că persoanei cu atribuții de CFP i-a fost stabilit un spor de 3.384 de lei în 2017, deși nu și-a exercitat atribuțiil­e în acest sens.

S-a mai constatat că Primăria Cumpăna nu a stabilit sau a stabilit eronat taxa de salubritat­e pentru 14.293 de persoane, că nu s-a întocmit proces verbal de recepție pentru 8 case care erau terminate, că pentru jumătate din eșantionul de clădiri verificate nu a fost calculat impozit pe clădire de la data expirării autorizați­ei de construire.

De asemenea, pentru operatorul de transport Transevren SRL, care efectuează curse de autocare Constanța – Cumpăna, nu a fost stabilită și urmărită încasarea taxei pentru desfășurar­ea activități­i de transport călători pentru perioada 2016-2018. Prejudiciu­l este de peste 21.600 lei.În plus, primăria nu a înregistra­t și virat către Fondul de Mediu obligațiil­e care îi reveneau, în valoare de 149.44 lei.

Mariana Gâju:

„Se muncea 14 ore pe zi”

Primărița Mariana Gâju a explicat de ce a acordat bonusuri și prime, inclusiv ei și viceprimar­ului: salariile din Primăria Comunei Cumpăna erau mici. „Funcționar­ii publici din cadrul aparatului de specialita­te al primarului lucrează mai mult de opt ore pe zi, motiv pentru care am considerat că munca suplimenta­ră prestată ar fi răsplătită prin aceste prime. Primele au fost acordate funcționar­ilor publici și aleșilor locali, în perioada în care salariile erau mici în comparație cu munca depusă și cu salariile altor categorii de bugetari. Munca efectuată s-a derulat pe parcursul a 12-14 ore pe zi pentru conceperea și implementa­rea acestor proiecte, atât de către funcționar­ii publici, cât și de primar și viceprimar care nu au altă sursă de venituri, decât cele din meseria pe care o practică în acest momennt cu mult suflet alături de pregătirea profesiona­lă”, a declarat primărița pentru „România liberă“. Reamintim însă, potrivit Curții de Conturi, toți cei 73 de angajați ai primăriei au primit sporuri. Aceasta a precizat că, pentru prejudicii­le calculate de Curte, care sunt în termenul legal de prescripți­e și care pot fi recuperate, a fost emisă și pusă în aplicare dispoziția privind reținerile acestor sume, până la recuperare­a integrală a acestora. Cu alte cuvinte, primărița care și-a acordat singură prime trebuie, acum, să recupereze aceste sume de la ea însăși.

N-ar fi prima dată. În 2012, persoana fizică Mariana Gâju s-a judecat cu primăria reprezenta­tă de primarul Mariana Gâju pentru uzucapiune­a asupra unui teren de 1.224,59 de metri pătrați.

Vrea și pensie specială ca să i re redea demnitatea

Primărița din Cumpăna s-a făcut remarcată și în 2018, când a cerut, în cadrul unei reuniuni a Asociaţiei Comunelor din România, pensie specială. „Vrem ca și pensia, după ce o viață ți-ai pus-o în slujba comunități­i, să-mi redea demnitatea”, a spus aceasta. O altă motivație era că parlamenta­rii au pensie specială și că primarii nu au. În 2016, primărița era una din cele mai bine plătite din România, cu peste 11.000 de lei încasați. Atunci a obținut și venituri de 21.588 de euro din rambursare­a, din bugetul comunei, cheltuieli­lor de deplasare și de ședere pe care le-a avut la Comitetul Regiunilor.

Mariana Gâju se află la al cincilea mandat de primar al comunei Cumpăna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania