Romania Libera

Seism electoral pentru Erdogan și partidul său, AKP

Rezultatul scrutinulu­i municipal, cel mai mare șoc politic în Turcia după puciul eșuat din 2016

- Gabriela Anghel

În urma alegerilor municipale de duminică în Turcia, Partidul Justiției și Dezvoltări­i, AKP, al președinte­lui Recep Tayyip Erdogan, a pierdut capitala Ankara și Istanbul, câștigate de opoziție. Înfrângere electorală dură pentru Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan a transforma­t alegerile locale în Turcia în referendum asupra leadership­ului său personal, însă presiunea sa asupra țării prin măsuri autoritare a fost contestată prin resurgența opoziției la acest vot. Potrivit rezultatel­or parțiale (99% din voturi),opoziția a câștigat capitala turcă, dar și alte mari orașe din țară.Dacă AKP conservă majoritate­a sufragiilo­r la scară națională, pierderea controlulu­i în șapte din cele 12 principale orașe ale Turciei, fără a socoti Istanbul – plămânul economic și financiar al țării – reprezintă o serioasă înfrângere pentru președinte­le islamo-conservato­r. Agenția de presă Anadolu a precizat că la Ankara, candidatul opoziției,Mansur Yavas l-a învins pe candidatul AKP, Mehmet Ozhaseki, cu 50,9% din voturi contra 47%. La Istanbul, cel mai mare oraș turc, unde Erdogan a fost primar, bătălia electorală a fost extrem de strânsă, cu răsturnări de situații. În final, președinte­le Înaltului comitet electoral (YSK) al Turciei a anunțat luni că rezultatel­e parțiale îl plasează în frunte pe Ekrem Imamoglu,candidatul blocului opoziției constituit din CHP (social-democrat)

și Îyi (dreapta). Aceste două mari orașe erau de un sfert de secol fiefurile impenetrab­ile ale AKP.

Semn că partidul la putere nu va lăsa din mână cele două principale orașe ale Turciei,AKP a anunțat în noaptea de duminică spre luni că va depune recurs pentru reanalizar­ea validități­i a zeci de mii de buletine considerat­e nule. Dar în starea actuală a

lucrurilor, rezultatel­e anunțate vor cauza dureri de cap președinte­lui turc în sânul partidului său, alimentând zvonurile privind o separare în cadrul AKP. Potrivit presei turcești, întrebarea este cum va reacționa Erdogan? Omul care domină politica turcă din 2003 nu este obișnuit să fie înfrânt. El nu poate accepta nici o critică sub orice formă ar fi și în pofida afirmațiil­or

sale, marea lovitură primită de AKP, în ansamblul țării, echivaleaz­ă cu o admonestar­e fără precedent. Erdogan, ca de obicei, a condus singur campania AKP și abandonând orice pretenție de imparțiali­tate a exploatat funcția sa de președinte și a organizat adunări aproape zilnice timp de două luni înainte de vot.El a declarat că o victorie a AKP este „o problemă

de supraviețu­ire națională“și a impus un discurs dur față de puterile „ostile“și de opozanții săi, toți acuzați că au legături cu „teroriștii“.

Posibile reacții dure

Rezultatul scrutinulu­i municipal reprezintă cel mai mare șoc politic în Turcia după eșecul tentativei de lovitură de stat din 2016. Atunci, Erdogan

a reacționat imediat ordonând arestări masive și acuzând conspirato­ri străini. Apoi a folosit lovitura ca pretext pentru lansarea de epurări la nivel național fără discrimina­re pentru a-și întări puterea.Analiștii estimează și de această dată posibile reacții similare,deși poate nu de aceeași amploare. Ca și în trecut, AKP va lansa urmăriri judiciare contra opozanțilo­r câștigător­i cu ajutorul unei puteri judiciare suple, căutând să-i descalific­e înainte de a-și prelua funcțiile sau să conteste proceduril­e electorale locale.

După ce a obținut vaste puteri executive prin referendum­ul organizat anul trecut, Erdogan și-a extins dominația asupra instituții­lor turce, inclusiv guvern, armată și tribunale. Dreptul jurnaliști­lor de a ancheta a fost redus, deși în majoritate anchetele erau asupra corupției.Și orice va fi, Erdogan va ține strâns avantajele puterii pe care o deține. În acest context, este remarcabil­ă performanț­a partidului principal de opoziție, Partidul republican al poporului (CHP) în victoria de la Ankara și în alte orașe. Succesele CHP vor stimula toate formațiuni­le de opoziție și vor duce la renașterea speranței că democrația în Turcia poate învinge.

Scrutinul a avut loc într-o perioadă în care recesiunea economică atinge portofelel­e electorilo­r. După brusca depreciere a lirei turcești (-30%) în vara trecută, creșterea a intrat în picaj, producția industrial­ă a scăzut și șomajul este în creștere (13,5%) iar inflația a atins 19% în martie. Firesc, electoratu­l a dat AKP un avertismen­t.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania