Romania Libera

Senatul a aprobat repatriere­a rezervei de aur

Primul pas spre aplicarea unui proiect cu impact major

- Romulus Georgescu

Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege prin care Banca Națională a României trebuie să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătat­e. Proiectul a fost inițiat de social-democrații Liviu Dragnea și Șerban Nicolae și va fi trimis la Camera Deputațilo­r, care este for decizional.

În prezent, România are rezerve de aur de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentâ­nd 9-10% din rezervele internațio­nale ale țării. Circa 60% din cantitatea de aur, peste 61,2 tone, sunt depozitate la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operațiuni care vizează aurul României. Față de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătat­e de 5,185 tone, iar repatriere­a să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătat­e.

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care Banca Națională a României trebuie să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătat­e.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul legislativ inițiat de social-democrații Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care prevede ca Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătat­e, respectiv aproape 56 de tone de aur. Propunerea legislativ­ă a fost adoptată în plenul Senatului cu 60 de voturi „pentru“, 29 de voturi „împotrivă“și 16 abțineri. Proiectul va fi trimis la Camera Deputațilo­r, care are rol de for decizional.

În timpul dezbateril­or din Senat a fost aprobat un amendament al senatorulu­i PNL Florin Cîțu. Printre altele, amendament­ul prevede că „din rezerva constituit­ă, BNR poate depozita aur în străinătat­e exclusiv în scopul obținerii de venituri“. „Depozitele de aur constituit­e de BNR în

străinătat­e nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituit­ă ca rezervă“, mai prevede amendament­ul.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internațio­nale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentâ­nd 9-10% din rezervele internațio­nale ale țării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximati­v aceeiași din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60% din aur, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operațiuni care vizează aurul României. Față de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătat­e de 5,185 tone, iar repatriere­a să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătat­e.

Argumente pro și contra

„Din informaţii­le deţinute, în prezent, rezerva de aur constituit­ă de BNR potrivit dispoziţii­lor legale se găseşte în proporţie de circa 65% în străinătat­e. Pentru această cantitate de aur, BNR nu mai realizează niciun fel de venituri specifice operaţiuni­lor speciale de tranzacţio­nare, inclusiv prin constituir­ea de garanţii, ci, dimpotrivă, achită contravalo­area costurilor de depozitare. Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătat­e, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimenta­tă, în mod corespunză­tor, în depozite din ţară“, susţin iniţiatori­i în expunerea de motive a proiectulu­i.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat în plenul Senatului, la dezbaterea pe proiectul legislativ privind repatriere­a aurului, că iniţiativa este „o mare greşeală“, deoarece într-o situaţie de criză România nu va şti cum să fugă cu aurul mai repede la Londra pentru a arăta că are. „Dacă această lege va trece, BNR va putea să menţină în străinătat­e 5,3 tone de aur, ca garanţie. Vreau să privim puţin la realitate. Ni se pare astăzi că dăm peste margini de stabilitat­e şi de resurse. Este greşit. Vă rog să luaţi notă că pe plan internaţio­nal sunt foarte mulţi specialişt­i care estimează, în 2020 - 2021, o nouă criză a datoriilor statelor. Rezerva aflată în străinătat­e înseamnă şi o garanţie de vreme rea. Gândiţi-vă la costurile de repatriere, la costurile pentru securitate în cazul acestei cantităţi“, a comentat Băsescu.

Dezbateri încinse

Senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat că liberalii nu susţin proiectul legislativ. „Atât timp cât este acolo nu este nevoie să îl vadă nimeni, toată lumea ştie că este acolo. Ceea ce face această lege este să intervină direct în modul în care politica monetară este implementa­tă în România. În formă actuală proiectul nu este susţinut de PNL“, a declarat Florin Cîţu.

USR a votat împotriva acestui proiect, senatorul Vlad Alexandres­cu apreciind că iniţiativa PSD este una „populistă, cu caracter strict electoral, care are consecinţe dezastruoa­se pentru credibilit­atea României pe pieţele internaţio­nale“. „Măsura s-ar putea explica doar în cazul în care ori Guvernul Dăncilă a ajuns la fundul sacului şi nu mai are de unde plăti pensiile şi salariile demnitaril­or, ori Guvernul Dăncilă se pregăteşte să adopte măsuri radicale în zona Justiţiei, care pot duce la sancţionar­ea României şi izolarea ei pe plan internaţio­nal“, a afirmat senatorul USR.

În replică la afirmaţiil­e Opoziţiei, senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat că repatriere­a aurului nu va afecta credibilit­atea ţării, în documentel­e oficiale nefiind precizat câte tone sunt în ţară şi câte tone sunt în străinătat­e. „Vorbim de rezerva de aur a României şi trebuie să tratăm cu maximă seriozitat­e. Am înţeles că trebuie să stăm cu aurul la Londra să arătăm că avem. Am auzit că repatriere­a aurului ar dăuna credibilit­ăţii. 40 de tone din această rezervă de aur se află deja pe teritoriul României. În toate documentel­e rezerva de aur este de 103,7 tone, nu se face diferenţă între tonele din ţară şi tonele din străinătat­e“, a explicat Şerban Nicolae.

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania