Romania Libera

Prospectul de emisiune la MTN demonstrea­ză că Guvernul cunoaște situaţia economică a ţării

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor (MFP) s-a mai împrumutat cu trei miliarde de euro pe MTN, la Bursa din Luxemburg. „România liberă“are prospectul de emisiune asociat. Lucrurile scrise aici de MFP sunt sugestive.

- Florin Budescu La acest moment, Ministerul Finanţelor a tras pe MTN chiar un pic mai mult decât 27 de miliarde de euro, cât era limita.“ SORIN DINU, ANALIST ECONOMIC

Prospectul de emisiune precizează, la pagina opt, “factorii externi nefavorabi­li, cum ar fi încetinire­a economică globală sau regională, care ar putea afecta România”, apoi “ratele mai mari ale dobânzilor internațio­nale” care ar apărea în această situaţie, “scăderea cererii pentru exporturil­e României sau creșterea prețurilor la petrol și gaze, care ar putea afecta negativ economia României și, în special, balanța de plăți și rezervele internațio­nale”, care pot cauza “sau contribuie la recesiune sau creștere redusă în România”.

Factorii interni

Urmează, în același document, „factorii interni nefavorabi­li, cum ar fi recesiunea, scăderea investiții­lor străine directe și investiții­le de portofoliu, inflația internă ridicată, ratele interne ridicate ale dobânzilor, volatilita­tea cursului de schimb, variațiile puternice ale producției agricole anuale, împrumutur­ile pe piața internă și străină, disputele comerciale și politice dintre România și partenerii săi comerciali, incertitud­inea politică sau lipsa unui consens politic, care ar putea conduce la scăderea economică a României și la scăderea rezervelor valutare internațio­nale”.

Mai apoi, este vorba despre “deciziile creditoril­or oficiali ai României, privind furnizarea de noi datorii sau reeșalonar­ea datoriei existente și deciziile unor organizați­i internațio­nale, cum ar fi Fondul Monetar Internațio­nal (FMI) sau UE, privind condițiile de asistență financiară acordată României și, în consecință, fluxul net de numerar către sau dinspre România, pe durata de viață a emisiunii de obligaţiun­i”.

Alt grup de factori de risc este reprezenta­t de “deciziile instituții­lor financiare internațio­nale, cum ar fi FMI, Banca Europeană pentru Reconstruc­ție și Dezvoltare și

Banca Europeană de Investiții, privind finanțarea proiectelo­r noi sau existente pe parcursul perioadei de viață a emisiunii”.

Urmează „factori politici și economici din România și din străinătat­e, care afectează calendarul și structura reformelor economice din România, climatul pentru investiţii­le străine directe, rata de absorbție a fondurilor UE și ritmul, amploarea și calendarul privatizăr­ilor din România”.

Incertitud­ine politică toxică

Apoi, la pagina 17 a documentul­ui, Ministerul Finanţelor Publice reia în detaliu cele de mai sus, începând cu faptul că „incertitud­inea politică și economică ar putea avea un efect negativ asupra economiei României”, continuând cu un lucru simplu: “(…) O investiție într-o piață emergentă, cum ar fi România, este supusă unor riscuri mai mari decât o investiție într-o țară mai dezvoltată”.

Urmează o nouă detaliere, sub verbul că “România este expusă riscurilor legate de evenimente­le macroecono­mice, în special cele care afectează Europa și Uniunea Europeană”, cu care intrăm iar în teritoriul factorilor obiectivi externi. Aici este

nominaliza­tă, printre altele, posibilita­tea unui Brexit fără acord, care ar afecta puternic România, așa cum a scris deja „România liberă“.

Ministerul Finanţelor știe exact ce a realizat cu OUG 114/2018 și cu OUG 19/2019 (de rectificar­e a OUG 114), pentru că scrie, în prospectul de emisiune, că „există un cadru legislativ incert și imprevizib­il în domeniul financiar-bancar din România”. În fapt, OUG 114 chiar e nominaliza­tă ca factor de risc, în prospectul de emisiune.

MFP atrage atenţia amatorilor de subscrieri la bondurile (titlurile de stat) românești că “nivelul ridicat al proprietăț­ii străine și nivelul în creștere al datoriei private în sistemul bancar românesc îl fac vulnerabil la perturbări, ca urmare a unor factori interni sau externi”. De aceea, “nu poate exista nici o asigurare că ratingul de credit al României nu se va schimba”.

Aici, Finanţele listează ratinguril­e pe care le are în prezent România, la diferitele agenţii de specialita­te: BBBla S&P, Baa3 la Moody’s, BBBla Fitch și BBB/BBB+ la JCRA, toate cu perspectiv­ă stabilă. Toate certificân­d că România este la un pas de cel mai bun rating junk, la care a mai ajuns și acum 10 ani, în urma aceluiași tip de politici publice

nesăbuite. Ar mai fi de adăugat și că Scope Ratings a dat recent României un rating analog acestora.

Infrastruc­tura este subdezvolt­ată

În context, știe Ministerul Finanţelor Publice, de parcă documentul ar fi semnat de un conclav format din toţi criticii cabinetulu­i PSDALDE, “infrastruc­tura din România este subdezvolt­ată, iar România poate întâmpina dificultăț­i în finanțarea și dezvoltare­a infrastruc­turii cu succes”, în timp ce “întârzieri­le în reformarea întreprind­erilor de stat pot împiedica creșterea economică”.

„România este supusă riscului în raport cu soldurile externe”, atrage atenţia instituţia condusă de Orlando Teodorovic­i, în prospectul de emisiune datat 26 martie 2019, și de asemenea “este supusă riscului de schimb valutar și inflației”, dar și “riscurilor de alunecare fiscală și supraîncăl­zirii economice”. Mai apoi, “lipsa accesului la toate fondurile UE disponibil­e ar putea încetini dezvoltare­a României”, știe MFP.

„Problemele legate de corupție și spălarea banilor pot împiedica creșterea economiei românești și pot avea un efect negativ asupra României”,

spune prospectul de emisiune pentru MTN, avertizând că “aplicarea inconsecve­ntă a legii în instanțele românești ar putea avea un efect negativ asupra economiei”.

În fine, Ministerul Finanţelor Publice a început să-și pună problema că nu va mai putea face un rollover al serviciulu­i datoriei, pentru că mai scrie și că „creșterea semnificat­ivă a nivelului datoriei României ar putea face dificilă refinanțar­ea datoriei în condiții favorabile”.

MFP este obligat să prezinte investitor­ilor străini, care cumpără de la Bursa din Luxemburg bonduri românești, situaţia exactă, pentru că altfel, dacă aceste riscuri nu sunt prezentate, investitor­ii se vor îndrepta contra statului român, după ce unele dintre riscuri se vor concretiza, iar aceasta va fi foarte neplăcut pentru statul român.

Peste limita MTN de 27 de miliarde euro

Sorin Dinu, analist economic, susţine că, practic, „la acest moment, Ministerul Finanţelor a tras pe MTN (n.r.: Medium Term Note, programul de emisiune de titluri de stat de la Bursa din Luxemburg) chiar un pic mai mult decât 27 de miliarde de euro, cât era limita”.

„Fără aceste trei miliarde de euro”, a detaliat pentru România liberă Dinu, „erau trase deja 6,6 miliarde de dolari și undeva peste 18 miliarde de euro. Convertind dolarul la 1,12, rezultă un total tras până acum o săptămână de 24,4 miliarde de euro. Deci, acum au fost accesate cu vreo 400 de milioane de euro peste limita existentă în MTN, în prezent”.

„Ciudat”, observă expertul, „este că MFP încă nu a dat comunicatu­l oficial. De săptămâna trecută, massmedia scrie, dar Finanţele nu confirmă printr-un comunicat oficial ceea ce deja se știe public. Probabil că vor să extindă limita împrumutul­ui. Banii aceștia însă de-abia ajung pentru acoperirea serviciulu­i datoriei pe luna aceasta”, când „avem o datorie externă de 1,2 miliarde de euro, plus 8,8 miliarde de lei, în total 3 miliarde de euro”.

 ??  ?? Sediul Bursei din Luxemburg Foto: SHUTTERSTO­CK
Sediul Bursei din Luxemburg Foto: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania