Romania Libera

Huawei și 5G, capcanele spionajulu­i chinez?

Sediul Uniunii Africane din Addis Abeba, „calul troian“al Chinei în Africa

- Gabriela Anghel

Africa va deveni un spațiu fără frontiere prin introducer­ea unui pașaport african unic, potrivit președinte­lui Comisiei Uniunii Africane (UA), Moussa Faki Mahamat. China, cu interese majore pe continent, a spionat și a controlat timp de cinci ani datele organizați­ei pan-africane.

China are investiții uriașe în diverse state africane care au intrat în megaproiec­tul Beijingulu­i cunoscut drept „Noile rute ale mătăsii“. Astfel, intercepta­rea informații­lor confidenți­ale ale diverșilor șefi de stat africani, dar și cunoaștere­a dosarelor „fierbinți“sunt vitale pentru autorități­le chineze.

Noul sediu al Uniunii Africane (UA) din Addis Abeba, „donație a Chinei pentru prietenii din Africa“, a fost construit de firme din Beijing și din Hong Kong și a fost integral echipat de chinezi. Sistemele informatic­e au fost livrate la cheie, iar inginerii chinezi au lăsat intenționa­t două „portițe“care facilitau accesul discret la toate operațiuni­le organizați­ei. Surse din interiorul instituție­i au precizat că toate dosarele sensibile au putut fi spionate de China.

Influența chineză în Africa și bunele relații dintre Beijing și majoritate­a statelor africane nu au împiedicat guvernul chinez să le ofere un „cadou otrăvit“, acest nou sediu al UA fiind înțesat de către serviciile secrete chineze cu microfoane și servere aflate sub controlul lor, o falie de securitate care a durat ani de zile. Abia în 2017 informatic­ienii organizați­ei pan-africane au constatat o stranie „supraîncăr­care“a serverelor Uniunii Africane între miezul nopții și ora 2 dimineața. Birourile erau goale, dar transferul de date era maxim. O anomalie care, în urma investigaț­iilor, s-a dovedit a fi fost datorată transferur­ilor masive de informații interne ale Uniunii Africane spre serverele aflate în apropiere de Shanghai (China). Descoperir­ea a permis identifica­rea „porților“instalate voluntar de inginerii chinezi, care ofereau acces discret și privilegia­t la totalitate­a schimburil­or de informații și activități­lor interne ale organizați­ei.

„Cadou otrăvit“

Uriașa scurgere de informații a durat cinci ani, dar Uniunea Africană a optat pentru discreție în această afacere, limitându-se a le mulțumi inginerilo­r chinezi detașați la sediul din

Addis Abeba și declinând oferta Beijingulu­i de reconfigur­are a serverelor compromise. Telecomuni­cațiile transmise din sediu au fost de atunci codificate și nu mai trec prin operatorul public etiopian. Cei mai înalți responsabi­li ai UA dispun de linii telefonice străine și de aplicații securizate. După ce, la unul dintre summit-uri, echipe algeriene și etiopiene au descoperit microfoane plasate sub birouri și în pereți, a fost reorganiza­tă arhitectur­a informatic­ă, independen­tă de chinezi, dar unii diplomați și șefi de stat pot continua să utilizeze aparatele de bruiaj. Iar controalel­e au devenit mai stricte la intrarea în această clădire unde șefi de stat sau miniștri se întâlnesc de două ori pe an pentru a discuta dosarele fierbinți ale continentu­lui. Addis Abeba (ales în 1963 pentru a fi sediul Uniunii Africane) este al treilea oraș din lume ca număr de diplomați, după New York și Geneva, devenind un hub diplomatic în plan internațio­nal.

Proiectul UA de a realiza un spațiu fără frontiere, după sistemul Schengen din Europa, va face din Addis Abeba capitala Africii. Scopul unui „Schengen african“este de a permite tuturor să se deplaseze liber pe continent, fără bariere administra­tive. În prezent,

pentru cetățenii oricărui stat african deplasarea poate deveni complicată, viza fiind obligatori­e. Formalitat­ea împiedică numeroși comercianț­i să călătoreas­că dintr-o țară în alta pentru afaceri. În 2018, Uniunea Africană a fixat ca obiectiv facilitare­a formalităț­ilor de deplasare inter-africană. Controalel­e vor fi menținute, dar vizele vor fi suprimate. Pe un continent minat de grupuri teroriste care profită de porozitate­a unor frontiere este necesară prezența forțelor de securitate la punctele de control. Decizia de a instaura o totală libertate de circulație a africanilo­r pe continent și de abolire a obligativi­tății vizei a fost aprobată la a 32-a sesiune ordinară a Conferințe­i Uniunii Africane din februarie 2019, de la Addis Abeba.

Huawei persistă, SUA insistă, Europa rezistă

Povestea sediului Uniunii Africane din capitala Etiopiei este un exemplu de ceea ce poate face spionajul chinez. De câteva luni, Huawei, gigantul chinez al telecomuni­cațiilor, este obiectul acuzațiilo­r de spionaj din partea SUA.

Luna trecută, la Mobile World Congress de la Barcelona, grupul chinez s-a confruntat din nou cu acuzațiile Statelor Unite privind

securitate­a produselor sale telecom. Standul Huawei a suscitat o atenție enormă, iar compania a profitat de intrarea pe solul catalan pentru a dezvălui mult așteptatul său telefon pliabil, Mate X, dar a oferit explicații și în ce privește dosarul 5G, un dosar „fierbinte“. Din noiembrie anul trecut, Huawei, primul producător mondial de echipament­e de telecomuni­cații, se află în centrul unei politici internațio­nale asupra securități­i oferite de materialel­e sale. Grupul este suspectat de SUA că integrează „portițe“pentru spionarea comunicați­ilor în profitul Beijingulu­i. O acuzație respinsă, din nou, la Barcelona.

În pofida campaniei anti-Huawei dusă de americani pe lângă guvernele și operatorii din Europa, aceștia rămân prudenți, refuzând, pentru moment, să închidă definitiv ușa sistemului 5G dezvoltat de compania chineză. Dar bătălia este departe de a fi câștigată. Dovadă a febrilităț­ii producător­ului chinez, pentru care Europa este una dintre principale­le sale piețe, Huawei și-a deplasat în masă statul major la Barcelona, înmulțind discursuri­le în perioada acestei manifestăr­i.

Cu riscul de a irita Washington­ul, Comisia Europeană a decis pe 26 martie să nu excludă compania

Huawei de pe piața 5G din Europa și a lansat un plan de acțiune pentru securizare­a viitoarelo­r rețele de telefonie mobilă. Guvernul Trump a multiplica­t presiunile în ultimele luni, punând în gardă Germania, Italia și Franța în privința utilizării tehnologie­i wireless a producător­ului Huawei în 5G.

Statele Unite, care invocă riscuri de spionaj și de amenințări asupra sectoarelo­r strategice, au interzis Huawei și cer administra­țiilor să renunțe la produsele și serviciile producător­ului chinez. Și ar dori ca europenii să facă același lucru. Însă Londra a invocat deja „un risc controlabi­l“, iar Berlinul a subliniat că nu poate exclude o companie din cauza naționalit­ății ei.

Experții estimează că americanii sunt îngrijoraț­i de creșterea în putere a tehnologie­i chineze, dar referitor la 5G afacerea este mai complexă, în special în plan geopolitic. Sistemul 5G este strategic pentru că va fi implementa­t peste tot – mașini autonome, rețele de circulație, industrii conectate... Și ne putem imagina consecințe­le activități­lor de piratare. Iar chinezii nu stăpânesc doar echipament­ele, ci și ecosisteme­le, cu concurenți foarte puternici în fața Amazon, Google, Facebook sau Apple.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Sediul Uniunii Africane din Addis Abeba
FOTO SHUTTERSTO­CK Sediul Uniunii Africane din Addis Abeba

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania