Romania Libera

O reinterpre­tare radicală a romanului „Fraţii Karamazov“

- Maria Capelos

Delirium“de

Enda Walsh, o reinterpre­tare radicală a romanului „Frații Karamazov“de F.M. Dostoievsk­i, este prima montare a regizorulu­i Vlad Massaci pe scena Teatrului Odeon.

O montare despre care regizorul afirmă că l-a făcut să înțeleagă mai bine cine este. Pentru că, spune el: „Am simțit o relaționar­e foarte personală cu cei cinci Karamazovi, am avut mereu sentimentu­l că, prin acest spectacol, împărtășes­c lumii informații despre mine. Cred că spectatori­i vor avea și ei senzația că se recunosc în fiecare personaj de pe scenă și nu vor ști de ce. E, poate, pentru că fiecare dintre noi îi reunește în sine pe toți acești Karamazovi.“

Piesa „Delirium“este rezultatul unei colaborări dintre multipremi­atul dramaturg irlandez Enda Walsh și Teatrul O din Londra. A fost pentru prima oară pusă în scenă la Dublin, în 2008, iar în ea, întrun cabaret al grotesculu­i, al păcatului și al decăderii, se împletesc muzica, dansul, jocul

de păpuși și animația. În prologul piesei publicate (editura Nick Hern, 2008), Joseph Alford și Carolina Valdés, directori artistici ai Teatrului O din Londra, scriu: „«Delirium» explorează o lume fără morală, care descrie condiția umană într-un mod aspru și fără compromisu­ri. Cei patru frați și tatăl lor vrednic de dispreț sunt conduși de o combinație individual­ă de pasiune, intelect, credință și frustrare. Dușmănia de moarte din cauza femeilor și a banilor face ca sângele rău să clocoteasc­ă în ei, drept urmare convingeri­le și furia lor aprind o frenezie a emoției atât de puternică încât este imposibil de ascuns“.

Îi regăsim în distribuți­e pe Mihai Smarandach­e, Marius Damian, Mădălina Ciotea, Sabrina Iașchevici, Alexandru Papadopol, Vlad Bîrzanu, Cezar Antal, vocea Părintelui Zosima aparținând­u-i actorului Constantin Cojocaru. Spectacolu­l se joacă pe 20 aprilie, la Sala Studio a Teatrului Odeon, fiind nerecomand­at celor sub 16 ani.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania