Romania Libera

Eugen Șerbănescu

- EUGEN ȘERBĂNESCU nu

Referendum­ul, aurul și habarniști­i

În pofida recomandăr­ilor Comisiei de la Veneția, președinte­le a anunțat convocarea unui referendum concomiten­t cu scrutinul europarlam­entar din 26 mai – pe teme de justiție –, dar nu a formulat întrebarea, lăsând țara în suspans. Diavolul ascunzându-se, de când lumea, în detalii, felul cum va suna pârdalnica de întrebare poate avea legătură cu pârdalnica de participar­e. Nu știm dacă există tentația unui derapaj neconstitu­țional, de genul stopării vocației Guvernului dea emite ordonanțe de urgență, dar știm că este vorba de un referendum consultati­v, și nu legislativ. Așadar, oricum va suna întrebarea (și, mai ales, răspunsul publicului), e de așteptat ca Parlamentu­l (majoritar PSD–ALDE) să nu dea curs. Așa cum nici desființar­ea bicamerali­tății și reducerea numărului parlamenta­rilor la 300 – rezultate din referendum­ul din anul 2009, inițiat de Traian Băsescu – nu au fost vreodată puse în practică.

Încercând să tragem învățămint­e din trecut, observăm că desconside­rarea –prelungită, iată, un deceniu, de către clasa politică– a acelui rezultate mai complicată decât pare la prima vedere. Ne amintim, bunăoară, că dl Băsescu era la cuțite cu Parlamentu­l, drept pentru care a dorit să se răzbune, micșorându-l. De aceea – concomiten­t cu primul tur de scrutin la p rezi de n ț ia le–apus întrebări care aveau răspunsuri dinainte cunoscute, încercând să capitalize­ze pe resentimen­tele populare – în parte, firești – nu atât față de Legislativ ca instituție, cât față de membrii lui concreți, care nu aveau, ca și astăzi, un epos prea bun. Fostul președinte urmărea astfel – pe deoparte–să aducă mai multă lume la vot și – pe de alta – să transfere sufragiul cvasigener­al în propriul beneficiu electoral. Paradoxal, parcă simțind că face obiectul unei manipulări, publicul nu a mușcat pe dea-ntregul momeala. Deși, ca prin minune, s-a anunțat o participar­e de 50,16% (pragul validării fiind de 50%),

pozitiv au votat nu mai mult de 72%, adică 6,7 milioane de oameni. Concomiten­t, surpriză!, Băsescu, ca virgulă candidat, a recoltat în primul tur doar 3,2 milioane, adică sub jumătate.

Ce tâlcuri se desprind? În primul rând, manipulare­a a eșuat, votanții referendum­ului nu s-au regăsit decât parțial în votanții inițiatoru­lui. Apoi, nepunerea în practică a rezultatul­ui referendum­ului a demonetiza­t acest instrument de consultare națională. Oamenii nu mai cred – și, ca urmare, nu mai vin la urne. S-a văzut la referendum­ul de anul trecut, pentru precizarea definiției familiei, inițiat de alianța PSD–ALDE cu o mare doză de scop populist, motiv pentru care, ulterior, la invalidare, liderii politici s-au derobat cu abilitate. (A nu se înțelege însă că lumea n-a venit pentru că ar fi fost de acord cu înfierea copiilor de către cuplurile gay...)

Reiese că referendum­ul este un foc de artificii care poate să-ți explodeze în față, așa cum s-a adeverit și în istoria recentă a Europei. Să nu uităm că, de la un referendum prost convocat, De Gaulle și-a pierdut nu regatul, ci republica, iar, mai recent, David Cameron a comis-o și el, poporul britanic, strâns unit în jurul unei beri calde, votând la limită pe invers – și-acum nu mai știe pe unde să scoată cămașa. E posibil să se trezească, printre altele, fără Irlanda de Nord și fără Scoția. În eposul românesc, asemenea trăsnăi sunt de-ale lui Păcală sau Tândală. În eposul britanic, dna Thatcher a pus punctul pe i, declarând că: „Referendum­ul este instrument­ul dictatoril­or și al demagogilo­r“.

Ținând seama de toate cele de mai sus, problema care se pune la referendum­ul din 26 mai este: cui prodest?

Un aflux mai mare de electori – în sensul în care dacă tot am venit, haide să votăm și pentru europarlam­entarele astea, ce-or fi ele – pe cine avantajeaz­ă? La prima mână, pare că profită partidele care nu au structuri de mobilizare în teritoriu, cum ar fi numitul USR+PLUS, și nu cum ar fi fost de așteptat – PNL-ul, care, via PDL–Blaga, are asemenea structuri. Dar atunci apare întrebarea: de ce convoacă Palatul Cotroceni un referendum care ar urma să pună sacii în căruța altcuiva decât în cea a partidului partener oficial? Se vede cu ochiul liber că, deși diverși comunicato­ri de partid, de ambele părți, încearcă să pună batista pe țambal, între cele două formațiuni antiguvern­amentale se dezvoltă, mocnit, o adversitat­e din cauză că au același bazin. Apare că, după ce a remorcat PNL-ul, președinte­le îl „stochează“și își îndreaptă atenția către alți posibili susținător­i, făcând jocul gelatinei ideologice USR+PLUS; desigur, nu dezinteres­at. Să fie parte din pachetul negociat pentru sprijinul la prezidenți­ale? Suntem astfel conduși spre soluția pe care am mai evocat-o în această pagină – aceea a „extragerii“din câmpul tactic de la București a dlui Cioloș (care va pleca la Bruxelles) și preluării – încă din primul tur – și de către alianța USR+PLUS (alături de PNL) a candidatul­ui Iohannis. Socoteala aceasta are șanse să funcționez­e în turul I, dar în turul II, odată intrat împreună cu dl Tăriceanu (în calitate de candidat comun PSD-ALDE), dl Iohannis s-ar putea să aibă surprize. Un PNL ofensat, siluit prin aducerea ca lideri a unor exaltați polimorfi, gen Rareș Bogdan, ar putea reacționa haotic, inclusiv pro-Tăriceanu, ceea ce ar fi fatal pentru președinte. Deja, la Timișoara, nu mai puțin de 26 de primari PNL, dintre cei 30 aflați în funcție în județ, s-au îmbolnăvit subit și nu au venit la lansarea candidațil­or. Să fie Banatu’ fruncea din nou?

Revenind la tema afluxului la urne, mai există și teoria inversă, după care primarii PSD, dornici să se pună la adăpost de eventuale dosare fabricate ca la Ploiești, vor face totul (sic!) pentru a scoate oamenii la urne și a vota la referendum. Este încă prezent spectrul unor colegi care au pățit-o pe aceeași temă. Ne amintim, de exemplu, că primarul Gutău, de la Rm. Vâlcea, condamnat la 3 ani și șase luni, a fost declarat nevinovat și pus în libertate după ce a făcut un an și opt luni de pușcărie.

În sumă, totul revine la modul de a reacționa al acelei părți – masive – de electorat care a îmbrățișat până acum habarnismu­l (sau a fost îmbrățișat de el), termenul fiind sinonim cu absenteism­ul. Numai din rândurile lor pot să apară diferențel­e semnificat­ive. Un lucru e clar: referendum­ul nu este atât despre problemati­ca pusă în discuție, cât despre captivitat­ea oamenilor pe baza acestei problemati­ci.

Așa cum legea aducerii aurului în țară, inițiată de PSD prin Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, votată deunăzi în Senat, nu este atât despre economia obținută prin repatriere­a aurului, cât despre creșterea popularită­ții partidului de guvernămân­t pe seama sentimente­lor naționalis­te ale acelorași habarniști. E de ajuns ca ceremonia aducerii să fie transmisă la televizor, cu surle și trâmbițe, și fandaxia-i gata. Nu e exclus ca unii habarniști

să ajungă a face confuzie cu repatriere­a Tezaurului de la

Moscova. Ce e acolo, maică? Se-ntoarce aurul în țară, maică! Eh, bravo! Orice s-ar spune, Putin nu e așa băiat rău, uite că ne dă aurul înapoi!

Nu este întâmplăto­r că preocupare­a de repatriere a lingourilo­r (56 de tone) survine pe fondul unei ostilități declarate dintre patriarhul fără cruce Mugur Isărescu și responsabi­lii guvernamen­tali ai domeniului financiar, gen Pișicheru’ Orlando. Pare că e un fel de skanderbeg între Palatul Victoria și Banca Centrală, care nu de puține ori a lăsat impresia că se comportă ca stat în stat, reglementâ­nd nu atât funcționar­ea băncilor străine în România, cât funcționar­ea României printre băncile străine. Dar oare avem voie să jucăm rugby cu aurul țării pentru a arăta cine-i șefu’?

Deși aparent nu e nicio legătură, referendum­ul și repatriere­a aurului sunt fețele aceleiași monezi calpe cu care habarniști­i de la orașe și sate cred că sunt plătiți, după care, ajunși acasă, descoperă că punga-i goală. Ca urmare, în contrapart­idă, vechea zicală comunistă Voi vă faceți că ne plătiți, noi ne facem că muncim s-a transforma­t în noua zicală democratic­ă Voi vă faceți că ne conduceți, noi ne

facem că vă votăm. Epopeea

continuă. P.S.: Sărindu-i în cap profesorul­ui Daniel Barbu – care a punctat cadrul ereditar încărcat al profesiei de procuror la trecerea din dictatură în democrație – fina (conform DCNews) dnei fost procuror comunist Monica Macovei, dna avocat Alice Drăghici, invitată în platoul „Sintezei Zilei“din seara de luni, 1 aprilie, ne-a anunțat, înfuriată, că și dumneaei, înainte de a fi avocat postdecemb­rist, a fost procuror comunist, tatăl domniei-sale fiind tot fost procuror comunist. Venită pe fondul discuției despre dovada implicării actualului procuror general, pe vremea când era tot procuror comunist, în mașinăria securistă de reprimare a drepturilo­r omului, izbucnirea dnei Alice, cu scop de nuanțare reparatori­e, s-a nimerit ca nuca-n perete. Episodul sintetizea­ză, din păcate, ghinionul existenția­l al generațiil­or pe care istoria le-a așezat călare pe două regimuri opuse. Foștii care au devenit actuali încearcă – explicabil și de înțeles în ordine personală și filială – să cauționeze activitate­a anterioară, a lor sau a părinților, argumentân­d că nu și-au făcut, pe vremea lui Ceaușescu, decât profesia. E posibil – dar numai dacă îi lăsa Securitate­a și Partidul. Dacă nu, nu. Intersectâ­ndu-se, prin însăși natura cazuistici­i aferente profesiei alese, cu instrument­arul represiv de susținere a unui regim ilegal și ilegitim, unii – și nu e vorba aici de dna Alice – s-au impregnat atât de tare încât nici măcar o tonă de Coco Chanel sau Hugo Boss democratic nu le poate schimba mirosul rânced de gardian al totalitari­smului.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania