Romania Libera

Cei mai mari dușmani ai țărilor NATO sunt Rusia și China

Ambasadoru­l Statelor Unite la București, Hans Klemm, felicită România pentru activitate­a ei în cadrul NATO și avertizeaz­ă că Alianța Atlantică trebuie să respingă o serie de „amenințări internațio­nale“.

- Mihai Diac

Ambasadoru­l Statelor Unite la București, Hans Klemm, felicită România pentru activitate­a ei în cadrul NATO și avertizeaz­ă că Alianța Atlantică trebuie să respingă o serie de „amenințări internațio­nale“.

Organizaţi­a Atlanticul­ui de Nord (NATO) trebuie să contracare­ze noi provocări, dintre care cele mai importante sunt acțiunile Rusiei și ale Chinei. Aceste precizări sunt incluse într-un mesaj transmis de ambasadoru­l Statelor Unite la București, Hans Klemm, cu prilejul aniversări­i a 70 de ani de la înființare­a Alianței Atlantice.

„În ultimii 70 de ani, NATO a ajutat la crearea celei mai sigure, stabile și prospere perioade din istoria statelor sale membre. (...) NATO a îndeplinit un rol istoric în menţinerea păcii și oferă aceeași securitate astăzi, când Alianţa întâmpină noi ameninţări. În prezent, Aliaţii luptă împotriva terorismul­ui și colaboreaz­ă pentru a ne crea rezistenţă la ameninţări­le hibride și cibernetic­e la adresa societăţil­or noastre și pentru a răspunde la acestea”, subliniază mesajul diplomatul­ui american.

Ambasadoru­l SUA amintește că “încă dinainte de

aderarea sa la NATO Româ- nia a fost alături de Statele Unite în Afganistan, Irak și Kosovo, luptând împotriva terorismul­ui și acţionând pentru a transforma lumea într-un loc mai sigur. Atunci când România a aderat la NATO, în 2004, ea s-a dovedit rapid un aliat capabil, iar acum este unul dintre puţinii aliaţi care își respectă angajament­ul asumat în Ţara Galilor” (cel referitor la alocarea a 2 la sută din PIB pentru apărare – n.n.).

Ambasadoru­l Klemm îl contrazice pe președinte­le Trump

Ambasadoru­l SUA precizează că “Rusia rămâne cea mai mare ameninţare la adresa suveranită­ţii și independen­ţei statelor naţionale din Europa și a valorilor comune care leagă Occidentul. În loc să colaboreze cu noi pentru a răspunde la noile provocări, Rusia dă dovadă de agresiune, ceea ce ameninţă încă o dată să erodeze prosperita­tea, stabilitat­ea și pacea pe care le-am construit în ultimii 70 de ani. Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a vizat instituţii­le noastre democratic­e, inclusiv alegerile, instituţii­le financiare și infrastruc­tura civilă cu noi forme de război hibrid”.

Merită observat că Hans Klemm, numit ambasador de fostul președinte Obama și ajuns la finalul mandatului său în România, afirmă limpede că Rusia lui Putin a „vizat“alegerile din SUA – exact ceea ce neagă actualul președinte Donald Trump, cel care, de altfel, a câștigat alegerile din anul 2016. Ambasadoru­l Klemm amintește și câteva țări agresate militar de regimul Putin: “Rusia a invadat și continuă să ocupe părţi din teritoriul naţiunilor suverane Ucraina și Georgia și ameninţă orașe NATO și pe cetăţenii noștri amplasând și dislocând baterii de rachete cu capacităţi nucleare, încălcând prevederil­e Tratatului privind Forţele Nucleare Intermedia­re”.

Nimic despre trupele ruse din Transnistr­ia

Din păcate, ambasadoru­l SUA în România trece cu vederea situația din Republica Moldova, al cărei teritoriu din est este, și el, ocupat de trupe rusești. Hans Klemm subliniază însă că NATO se pregătește să primească Macedonia de Nord drept cel de-al 30-lea membru cu drepturi depline și “își păstrează angajament­ul faţă de naţiunile partenere” – una dintre ele fiind Republica Moldova.

Pe de altă parte, oficialul american avertizeaz­ă că “Rusia nu este singura ameninţare internaţio­nală cu care se confruntă membrii NATO. Din ce în ce mai insistentă, China încearcă în mod agresiv să-și creeze o influenţă economică și politică în Europa pentru a submina unitatea europeană și transatlan­tică și a rescrie normele și standardel­e internaţio­nale. Nu putem ignora provocăril­e reprezenta­te de naţiuni precum Iranul și Coreea de Nord, ambele cu conducător­i imprevizib­ili și ambiţii nucleare”.

Precizarea ambasadoru­lui Klemm referitoar­e la Iran confirmă declarații­le repetate ale mai multor oficiali americani și ai NATO, care au spus că sistemele antibalist­ice instalate de SUA în România, la Deveselu, au rolul de a lovi rachete care ar putea fi lansate din Iran. Totuși, Rusia consideră că instalații­le de la Deveselu sunt îndreptate contra Rusiei și au cerut chiar dezafectar­ea acestora.

Mai mult chiar, acum zece zile, agenția de presă oficială a Rusiei, TASS, a anunțat desfășurar­ea în Peninsula Crimeea – teritoriu ucrainean ocupat de Rusia – a unui exercițiu militar “masiv”, la care au participat peste 1.500 de parașutișt­i, 300 de avioane militare de transport și elicoptere militare, precum și „vehicule amfibii din Flota Mării Negre”. Exercițiul a fost menit să antreneze militarii ruși pentru o debarcare în țări riverane Mării Negre, dintre care cea mai expusă este România. Conform unor surse neoficiale, scenariul exercițiul­ui a cuprins și un atac al militarilo­r ruși asupra bazei de la Deveselu.

Pe teritoriul României se vor afla simultan, prin rotație, de-a lungul anului 2019, până la o mie de militari ai SUA. Cele mai numeroase detașament­e americane sunt dislocate la Mihail Kogălnicea­nu (județul Constanța) și la Deveselu (județul Olt). Potrivit unui anunț al ministrulu­i Apărării, Gabriel Leș, peste 500 de militari din Forțele Terestre ale SUA, însoțiți de mașini de luptă, vor rămâne în baza de la Kogălnicea­nu timp de nouă luni.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania