Romania Libera

Dragnea, ultimatum pentru Toader

- Romulus Georgescu

Preşedinte­le PSD, Liviu Dragnea, l-a avertizat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că nu mai poate continua aşa, anunţând de luni bune ordonanţe pe Justiție, dar fără să facă nimic. Liviu Dragnea a spus că Parlamentu­l trebuie

să adopte Codurile Penale şi legislaţia penală, fără a mai aștepta decizia Guvernului. Liderul PSD a susținut că decizia legată de ministrul Justiţiei stă la mâna premierulu­i. Ministrul Justiției a răspuns că nu pot exista ordonanțe de urgență în lipsa urgenței. Liderii PSD i-au cerut lui Tudorel Toader să prezinte Guvernului două ordonanțe de urgență care să vizeze modificare­a Codurilor Penale și contestați­a în anulare pentru deciziile completuri­lor de cinci judecători.

Președinte­le PSD, Liviu Dragnea, l-a avertizat pe Tudorel Toader că nu mai poate continua așa, anunţând de luni bune ordonanţe pe justiție, dar fără să facă nimic. Liderul PSD a spus că decizia legată de ministrul Justiţiei stă la mâna premierulu­i. Toader a răspuns că nu pot exista ordonanțe de urgență în lipsa urgenței.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, trebuie să înţeleagă că nu mai poate continua așa, că trebuie să înceteze cu această atitudine, că acesta a tot anunţat că va da niște ordonanţe de urgenţă care de fapt nu s-au dat și despre care nici nu crede că avea intenţia să le dea vreodată.“Mulţi colegi îmi spun că de fapt toată intenţia lui a fost din ianuarie să ridice aceste subiecte în dezbatere și că se discută trei luni nu de ce avem de făcut în România reală, nu, în România imaginară și a tot anunţat că va da niște ordonanţe de urgenţă care de fapt nu s-au dat și despre care nici nu cred că avea intenţia să le dea vreodată“, a atacat Liviu Dragnea. „Deci eu cer guvernului în mod ferm să înceteze cu această discuție nesfârșită. Parlamentu­l începuse

procedura de finalizare a votului pentru Codurile Penale după verificare­a de la CCR. A fost o greșeală a PSD-ului că a crezut în unii care au spus că vor da aceste coduri prin OUG ca să se ajungă la final să meargă cu vreo șapte - opt articole la Buxelles într-o mare umilinţă“, a solicitat Liviu Dragnea.

Răspunsul ministrulu­i Justiției

Dragnea a spus că Parlamentu­l trebuie să urmeze cursul în ceea ce privește Codurile Penale și legislaţia penală. „Guvernul trebuie să se ocupe în mod serios de programul de guvernare. Când are de gând să adopte ceva, anunţă azi și adoptă într-o săptămână, nu putem lăsa să se discute despre niște teme parazite luni de zile“, a adăugat liderul PSD. Întrebat dacă vrea ca Toader să plece, Dragnea a răspuns: „Nu mă intereseaz­ă. Nimeni nu poate să stea prizonieru­l acestor teme parazite. Aici doamna premier trebuie să ia o decizie. Vrea să îl menţină, vrea să nu îl menţină, e apanajul ei“.

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că o ordonanţă de urgenţă nu poate fi adoptată în lipsa urgenţei. „O simplă precizare! În lipsa urgenței, nu poate fi adoptată o Ordonanță de Urgență!“, a scris, pe Facebook, Tudorel Toader, precizând, ca post-scriptum, că va șterge postarea într-o oră. Anterior, Toader postase o explicație de ordin general. „Simple precizări! Sunt obligatori­i deciziile CCR care au fost pronunţate în controlul a posteriori, faţă de o normă juridică în vigoare. Nu sunt obligatori­i deciziile CCR care au fost pronunţate în controlul a priori, faţă de proiecte de lege. PS: Legiuitoru­l poate să renunţe la proiectul de lege supus controlulu­i a priori. Dacă legiuitoru­l continuă procesul de legiferare, atunci trebuie să respecte soluţiile declarate neconstitu­ţionale“, a comentat Tudorel Toader.

ALDE face un pas înapoi

Ministerul Justiției, ocupat de Tudorel Toader, revine PSD, potrivit înțelegeri­lor din coaliția de guvernare. Însă, Toader a fost propus de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Sprijinul ALDE pentru Toader a blocat până acum remanierea acestuia. Acum, însă, liderii ALDE nu mai par la fel de convinși că merită să se lupte cu PSD pentru Toader. Liderul ALDE Iași, deputatul Varujan Vosganian, a afirmat că PSD va hotărî soarta ministrulu­i Justiţiei, Tudorel Toader, precizând că PSD a respectat deciziile ALDE privind miniștrii pe care i-a susţinut, iar ALDE trebuie să întoarcă „gestul de politeţe“. „PSD a respectat decizia noastră în legătură cu miniștrii noștri. PSD a schimbat unii miniștri, iar noi am decis ca pe miniștrii noștri să nu-i schimbăm. Singura schimbare pe care am făcut-o a fost între Toma Petcu și Anton Anton și a fost doar din motive de sănătate ale celui dintâi. Câtă vreme PSD a acceptat deciziile noastre cu privire la propriii miniștri, noi trebuie să întoarcem gestul de politeţe și să lăsăm PSD să decidă. Poziţia de ministru al Justiţiei aparţine PSD, ca decizie politică“, a afirmat liderul ALDE Iași, Varujan Vosganian.

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/GEORGE CĂLIN ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/GEORGE CĂLIN
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania