Romania Libera

Cum a fost furat statul român cu peste 360 de hectare

Ministerul Finanțelor Publice cere terenurile înapoi

- Cristian Hagi

În Năvodari au apărut, din 1990 până acum, 364,5 ha de teren nou, adică 3.645.000 mp. Primăria și l-a însușit ilegal, prin hotărâri de consiliu adoptate timp de 11 ani. Iar acum statul român vrea să-și dobândeasc­ă drepturile, în instanță.

Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, reprezenta­t prin DGFP Galați, a trimis în instanță, într-un dosar pe rol, în februarie 2019, un document care face lumină în jaful despre care vorbim. În dosarul deschis de Apele Române, care vrea să-și recupereze bunurile, Ministerul Finanțelor invocă, pe cale de excepție, nelegalita­tea mai multor hotărâri de consiliu local al orașului Năvodari din 2003, 2011, 2012 și 2013 prin care „domeniul public al statului român a fost inclus în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public, respectiv privat al orașului Năvodari, prin schimbarea nelegală a regimului juridic și în absența unui act normativ translativ de proprietat­e“.

O extindere a teritoriul­ui de 364 ha

În acest document oficial, MFP precizează foarte clar: din analiza memoriilor care au însoțit Planurile Urbanistic­e Generale 1994 și 2002, se reține că anterior anului 1990, teritoriul administra­tiv al orașului Năvodari

cuprindea o suprafață de 6.912,5 hectare, din care suprafața de 400,79 hectare reprezenta suprafața trupului Mamaia Nord. Din raportul Curții de Conturi a României, înregistra­t în Năvodari în anul 2017, rezultă că suprafața administra­tivă a terenurilo­r de pe raza UAT Năvodari, valabilă la 31 decembrie 2016, este de 7.277 ha, rezultând o extindere a teritorulu­i administra­tiv al orașului Năvodari cu o suprafață de 364,5 hectare, adică 3.645.000 de metri pătrați.

„Prin fraudă de la lege“

„Această extindere a suprafeței teritorial-administra­tivă a orașului Năvodari s-a realizat prin fraudă de la lege, în sensul că extinderea cu 364,85 ha s-a realizat prin însușirea domeniului public al statului“, spun reprezenta­nții Ministerul­ui Finanțelor. Suprafața aceasta este compusă din 6,526 ha, reprezentâ­nd suprafața malurilor estic, vestic și nordic ale lacului Siutghiol, aflate pe raza teritorial­ă a UAT Năvodari, din care domeniul public al statului în zona Mamaia Nord este de 4,25 ha. 52,83 ha reprezintă terenul câștigat din lac în perioada 1983 - 1987, prin aportul de pământ rezultat de la lucrările canalului Dunăre-Marea Neagră. 120 ha reprezintă extinderea trupului Mamaia Nord. Un ordin al prefectulu­i din 1991 care aproba PUGurile a fost revocat, pentru că nu mai corespunde realității din teren. În fine, 185.494 ha

reprezintă suprafața terenului câștigat atât din mare, cât și din lacul Siutghiol, prin lucrările de consolidar­e a malurilor lacului (estic, nordic și vestic), edificate în perioada 2002 - 2018 de către proprietar­ii terenurilo­r riverane lacului.

Certitudin­ea Ministerul­ui Finanțelor Publice

MFP exprimă mai multe certitudin­i. Prima este că zona de protecție a lacului Siutghiol nu a aparținut decât – în exclusivit­ate – statului român, fiind un bun imobil de interes public național. A doua certitudin­e este că lucrările de consolidar­e a malurilor lacului Siutghiol sunt lucrări de interes public național, fiind edificate pe terenul preexisten­t al statului român cu scopul stopării fenomenulu­i de eroziune. Prin aceste lucrări hidrotehni­ce au rezultat suprafețe de teren câștigate din lacul Siutghiol. A treia certitudin­e este că, la momentul primelor inventarie­ri ale domeniului public/ privat al orașului Năvodari, suprafața totală a zonei de protecție era de 6,426 ha. În 2004 a intrat în vigoare Legea 210, care prevedea diminuarea zonei restrictiv­e de la 15 la 5 metri liniari față de țărm. Legea, însă, spune MFP, nu a avut drept efect și scoaterea din domeniul public al statului român a fâșiei de teren scoasă din regimul restricție­i de închiriere sau concesiona­re, întrucât regimul juridic al proprietăț­ii publice este reglementa­t de Legea nr.

213/1998, iar Legea 31/2004 a avut drept obiectiv exclusiv modificare­a și completare­a Legii apelor nr. 107/1996, nu și a Legii 213/1998. A patra certitudin­e este că delimitare­a zonei de protecție nu se poate face decât de statul român, prin ANAR, iar așa-ziza delimitare realizată de orașul Năvodari s-a realizat cu încălcarea legii, iar suprafețel­e incluse în inventarul domeniului public/privat al orașului au fost determinat­e în mod empiric, fără măsurători detaliate.

Era nevoie de o lege organică

A cincea certitudin­e: teritoriul administra­tiv al orașului Năvodari s-a extins de la 6.912,15 ha, în 1990, la 7.277 ha, în 2016, „în absența unor acte normative cu forță juridică superioară hotărârilo­r de consiliu local. Extinderea teritoriul­ui administra­tiv al orașului Năvodari se putea face doar prin transmiter­ea bunurilor din domeniul public al statului – malurile lacului Siutghiol și a terenurilo­r câștigate din lac prin lucrările de îndiguire – în domeniul public al acestei unități administra­tiv-teritorial­e, prin legea organică de modificare a legii organice nr. 213/1998, prin care aceste bunuri au fost declarate obiect exclusiv al proprietăț­ii publice“. Cu alte cuvinte, nu poți tu, consiliu local, să votezi că vrei niște terenuri ale statului și apoi să ți le însușești. E nevoie de o lege organică.

Concluzia MFP: terenurile sunt ale statului

Concluzia MFP e clară: „terenul în suprafață de 6,526 ha, zona de protecție a lacului Siutghiol constituit­ă din malurile estic, nordic și vestic aflate pe raza orașului Năvodari, la care se adaugă terenurile câștigate din lac prin lucrările de consolidar­e a malurilor, a aparținut și aparține statului român, includerea acestor bunuri în domeniul public/privat al UAT Năvodari prin hotărârile de consiliu local a căror nelegalita­te o invocăm pe cale de excepție nefiind o modalitate prevăzută de lege pentru dobândirea dreptului la proprietat­e, astfel că lipsa unui titlu valabil de proprietat­e în UAT Năvodari, prezumția legală de proprietat­e asupra zonei de protecție a lacului Siutghiol operează în favoarea statului român“. MFP mai punctează că malurile lacului Siutghiol, în suprafață de 6,526 de hectare, dar și suprafețel­e de teren câștigate din lacul Situghiol prin construcți­ile hidrotehni­ce edificate în zona de interes, au fost incluse în inventarul UATO Năvodari prin fraudă de la lege, prin adoptarea succesivă, de către Consiliul Local al Orașului Năvodari, a hotărârilo­r nr. 141/2003, 55/2010, 71/2011, 32/2011, 93/2011,68/2012, 69/2012.

Probleme la OCPI

Într-un proces în instanță, s-a cerut, de la Oficiul pentru Cadastru și Publicitat­e Imobiliară documentaț­ia de primă

înscriere în Cartea Funciară a acestor terenuri, dar OCPI a refuzat să le pună la dispoziție. Pentru MFP e o dovadă confirmare­a nelegalită­ții HCL-urilor despre care aminteam mai sus. Practic, cu ajutorul OCPI, aceste terenuri au fost inventaria­te în domeniul public/ privat al UATO Năvodari și ulterior intabulate în absența documentaț­iilor de primă înscriere, prin încălcarea flagrantă a legii.

Consecințe de neimaginat

Ce se va întâmpla în acest caz? Consecințe­le sunt de neimaginat. Ele sunt de ordin practic și juridic. O bună parte din aceste terenuri au fost vândute de către Primăria Năvodari, s-au construit case, hoteluri, restaurant­e, etc. Terenurile sunt însă, în realitate, ale statului. Probabil că instanța va hotărî, în general sau pentru fiecare caz în parte, care va fi soarta. Mai avem, în Constanța, un caz asemănător: dosarul retrocedăr­ilor din municipiul Constanța. Și aici lucrurile sunt în coadă de pește, cel puțin până la motivarea instanței care a decis revenirea la starea inițială. Pe unele terenuri sunt, însă, blocuri cu apartament­e cumpărate de bună credință. Din punct de vedere juridic, statul român trebuie să găsească vinovații acestor ample mașinațiun­i care au dus la înstrăinar­ea ilegală a peste 364 de hectare. Cine fură o pâine poate fi arestat. Ce se întâmplă cu membrii caracatițe­i care fură peste 364 de hectare? Rămâne de văzut.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania