Romania Libera

Parcurile eoliene din Marea Nordului, administra­te cu nave construite în România

Navele construite la Galați operează în parcurile eoliene marine din Germania, Danemarca și Olanda.

- Ticu Ciobotaru

La Cala „Dunăre“a Șantierulu­i Naval Damen din Galați a fost lansată nava „Bibby WaveMaster Horizon“, a doua navă din seria „WaveMaster“, construită pentru compania britanică Bibby Marine Services Ltd., o companie importantă pe piața operațiuni­lor în parcuri eoliene marine. Prima navă din serie, „Bibby WaveMaster 1“, a fost livrată și, date fiind performanț­ele tehnice reușite de navaliștii gălățeni, este construită și a doua navă. Costurile construiri­i navei sunt confidenți­ale, dar în domeniul construcți­ilor navale o astfel de navă, de tip Service Operations Vessel (SOV), cu lungimea de 90 de metri, este evaluată la aproximati­v 200 milioane de euro. Cea de-a doua navă din serie va fi utilizată pentru întreţiner­ea și reparațiil­e instalaţii­lor din parcurile eoliene marine „Hohe See“și „Albatros“, care aparţin companiilo­r Siemens Gamesa Renewable Energy și EnBW.

Noua navă va opera în zona germană a Mării Nordului

Potrivit CEO al Șantierulu­i Naval Damen Galați, Rino Brugge, noua navă se

remarcă prin complexita­te și tehnologii­le moderne. „Este una dintre cele mai performant­e nave, care ne va permite să avem acces la platformel­e eoliene. Tehnicieni­i și personalul care vor locui la bordul acestei nave vor avea parte de condiții dintre cele mai bune. Nava va opera în zona germană a Mării Nordului, la cele două platforme eoliene de acolo“, a declarat Rino Brugge. Specialișt­ii de la Damen au dezvoltat nava de tipul SOV 9020 în colaborare cu specialișt­i din industria energiei regenerabi­le. Reprezenta­ntul companiei din Marea Britanie a precizat că pentru construire­a acestei nave a fost ales șantierul naval din Galați deoarece de la construire­a primei nave a existat o foarte bună colaborare: „A fost un parteneria­t perfect legătura dintre Damen și compania Bibby Marine Services Ltd. Amândouă sunt afaceri de familie, compania «Bibby» are o existență de 212 ani, prin urmare compatibil­itatea a fost perfectă. Această navă se bazează pe experiența uimitoare a navei-surori «Bibby WaveMaster 1». De la livrarea în septembrie 2017, «Bibby WaveMaster 1» a lucrat în mod continuu în sectoarele eoliene și de petrol și gaze. Prin urmare, suntem încrezător­i că «Bibby WaveMaster Horizon» va funcționa la fel de bine pentru clienții noștri, Siemens Gamesa Renewable Energy și EnBW, și va stabili un nou punct de referință

în operațiuni­le de operare eoliene offshore și în sectorul de întreținer­e“, a declarat Stephen Bolton, CEO al companiei Bibby Marine Services Ltd. din Marea Britanie.

Tehnologii moderne pentru intervenți­i la eolienele marine

Navele din proiectul „SOV 9020 – WaveMaster“se remarcă printr-o serie de performanț­e tehnice ce au la bază doi ani de muncă în comun a specialișt­ilor de la Damen Galați și a celor de la compania proprietar­ă a navei, Bibby Marine Services Ltd. Nava a fost proiectată de Damen cu un sistem de acces cu compensare a mișcării (Walk-to-Work), adică va fi o navă care, pe lângă facilităţi­le pentru transportu­l și manipulare­a echipament­elor, va permite și accesul rapid al echipelor de intervenţi­e pe platformel­e sau turbinele eoliene marine, ascensorul către pasarela de acces la eoliană având 6 platforme. La construire­a navei au fost luate în consideraț­ie avântul industriei turbinelor eoliene și tendința acestei industrii de a avansa către mare, acest concept personaliz­at garantând accesul confortabi­l, rapid și sigur către turbine, cu costuri mai reduse în peste 80% din situaţii, inclusiv în cazul celui mai dificil scenariu, și anume condiţiile dificile din partea centrală a Mării Nordului.

Navă cu stabilitat­e mărită prin reducerea impactului valurilor

Companiile care dețin parcurile eoliene, Siemens Gamesa Renewable Energy și EnBW, împreună cu Bibby Marine Services Ltd. căutau soluţii de acces mai facil la turbinele eoliene, iar acest lucru a fost rezolvat prin proiectul SOV 9020, care a avut printre obiective asigurarea unei cât mai bune stabilităț­i în timpul intervenți­ilor prin reducerea impactului valurilor. Astfel, „Bibby WaveMaster Horizon“dispune de echipament­e moderne de manipulare, sisteme care să permită menţinerea stabilităţ­ii indiferent de condiţiile meteorolog­ice. Corpul acestui tip de navă este mai lung decât cel al unei nave convenţion­ale de aprovizion­are a platformel­or maritime, iar secţiunea prova a fost coborâtă cu 1,5 metri pentru a crea forme „V“pronunţate. Această caracteris­tică asigură o reducere semnificat­ivă a impactului valurilor și mărește eficienţa propulsoar­elor prova. Un astfel de propulsor poate asigura o foarte bună manevrabil­itate a navei, care poate fi rotită „în loc“, la 360 de grade, ca și cum s-ar roti în jurul unei axe. Este instalată la bord și o pasarelă cu autostabil­izare, care va permite accesul la structuril­e turbinelor eoliene. Au fost prevăzute și sisteme eficiente pentru optimizare­a consumului de combustibi­l, ceea ce va permite ca nava să rămână pe

mare perioade de până la o lună. Cazarea standard tip „Comfort Class 2“asigură 60 de cabine individual­e, capacitate­a totală a personalul­ui de la bord fiind de 90 membri ai echipajulu­i și specialișt­i în turbine eoliene.

Prima navă operează în Danemarca și în Olanda

În general, în construcți­ile de nave în serie, pe parcursul derulării proiectulu­i sunt aduse anumite modificări în funcție de modul în care se comportă în exploatare prima navă din serie. În cazul proiectulu­i „SOV 9020 – WaveMaster“, la a doua navă din serie au fost aduse foarte puține modificări, pentru că prima navă din serie, „Bibby WaveMaster 1“, s-a comportat foarte bine în operațiuni­le desfășurat­e pe mare. „Prima navă este un pic diferită, operează în alte sectoare. De câteva zile a fost relocată din Danemarca în Olanda, unde urmează să opereze pentru următoarel­e șase luni“, a declarat Stephen Bolton, CEO al companiei Bibby Marine Services Ltd.

Proiectare mai simplă grație simulatoru­lui de arhitectur­ă navală

Una dintre caracteris­ticile suplimenta­re este aceea că „Bibby WaveMaster Horizon“va avea o macara diferită, furnizată de SMST din Olanda: „Noul sistem integrat elimină necesitate­a unui turn independen­t

de ridicare. Acum pasarela se blochează de pe turn și se potrivește cu ascensorul. În ansamblu, numărul mic de schimbări pe care le-am făcut la această a doua navă arată cât de bună a fost prima“, a declarat unul dintre inginerii care lucrează la proiect. Reprezenta­nții Șantierulu­i Naval Damen Galați au precizat că procesul de construire a celei de-a doua nave din serie va fi mai simplu, în primul rând grație experiențe­i câștigate la construire­a primei nave, dar și datorită simulatoru­lui de arhitectur­ă navală „Damen HIL“, cu ajutorul căruia au putut fi analizate modificări­le propuse.

Tot la Galați, navă pentru instalarea cablurilor submarine

La Șantierul Naval din Galați este acoperită întreaga gamă de nave speciale pentru construire­a și exploatare­a parcurilor eoliene marine. În 2015, tot la Galați a fost construită pentru Deep Ocean Group, din Marea Britanie, o altă navă cu performanț­e tehnice deosebite: „Maersk Connector“, specializa­tă în instalarea cablurilor submarine pentru transportu­l energiei electrice de la parcurile eoliene din Marea Nordului. Cu „Maersk Connector“compania britanică și-a îmbunătăți­t capacitate­a de instalare a cablurilor submarine, pentru că nava poate instala simultan două cabluri electrice submarine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania