Romania Libera

Meci demonstrat­iv de gală cu Ștefan Rusu pe saltea

- Cristi Frisk

Campionate­le Europene de lupte pentru seniori, care se desfășoară la București, la Sala Polivalent­ă ”Ioan Kunst-Ghermănesc­u”, reprezintă o nouă provocare majoră, din punct de vedere sportiv și organizato­ric, pentru Federația Română de Lupte. La toate cele trei stiluri, libere, greco-romane și feminin, vor participa peste 600 de sportivi din 40 de țări ale „bătrânului continent”, ceea ce reprezintă un veritabil record în materie.

Marile forțe ale acestui sport cu vechime antică, pilon al fundamentu­lui olimpic, se strâng la București, competiția crescând în amploare mai ales că suntem în an preolimpic.

Ștefan Rusu revine pe saltea la 40 de ani distanță de la titlul continenta­l

Astăzi, de la ora 17.00, va avea loc un meci demonstrat­iv de mare încărcătur­ă simbolisti­că și sentimenta­lă. Pe saltea revine marele campion român Ștefan Rusu. Luptătorul a fost una dintre vedetele delegației române la precedente­le Campionate Europene organizate la București, în 1979. Atunci, în limitele categoriei de greutate de 68 de kilograme, el a devenit campion european, învingându-l pe polonezul Andrezj Supron. Ștefan Rusu, dar și oponentul său de acum patru decenii au acceptat provocarea de imagine și marketing și vor deschide competiția din acest an.Ștefan Rusu are un palmares deosebit, el fiind campion olimpic în 1980, de două ori campion mondial, de cinci ori campion

european, medaliat cu aur la Universiad­ă, multiplu campion național și balcanic. Ștefan Rusu, fost luptător la greco-romane, a fost desemnat și Ambasador Onorific al Campionate­lor Europene din acest an,de la București. În finala olimpică de la Moscova, din 1980, Rusu l-a învins pe același Supron, declarând ulterior că acel meci a fost cel mai greu din întreaga sa carieră.

Festivitat­ea de deschidere a Campionate­lor Europene este programată pentru ziua de marți, 9 aprilie, ora 16.00.

30 de luptători români pentru medalii

România va alinia pe saltele un număr de 30 de luptători, fiecare dorind, în fața publicului compatriot, să cucerească o medalie. Printre cei cotați cu șanse clare de a ajunge pe podium se află Omaraskhab Nazhmudino­v, Mihai Mihuț, Incze

Krista și alții. În toamna lui 2018,tot la București au avut loc Campionate­le Mondiale de tineret, o altă competiție organizată ireproșabi­l de Federația Română de Lupte, în cooperare cu forul internațio­nal, autorități­le locale, Ministerul Tineretulu­i și Sportului, ori Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Intrare liberă pentru public

Organizato­rii au decis, la fel ca și la Campionate­le Mondiale de tineret, să lase liberă intrarea pentru publicul spectator. Președinte­le Federației Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, declara în exclusivit­ate pentru „România liberă” că ”face toate eforturile pentru luptătorii români și pentru România”. Campionate­le Europene de lupte de la București vor fi transmise în direct pe canalul de televiziun­e Eurosport.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania