Romania Libera

Exerciţiu medical de amploare al NATO în România

Luna aprilie a anului 2019 aduce în prim-plan, în România, desfășurar­ea celui mai mare exerciţiu medical multinaţio­nal din istoria Alianţei Nord-Atlantice – Vigorous Warrior 19.

- Elena Marinescu

Luna aprilie a anului 2019 aduce în prim-plan în România desfășurar­ea celui mai mare exerciţiu medical multinaţio­nal din istoria Alianţei Nord-Atlantice – Vigorous Warrior 19.

Având componente aeriene, terestre și navale, exerciţiul cuprinde simularea unor acţiuni de salvare împreună cu 39 de naţiuni și parteneri NATO, precum și 10 organizaţi­i civile. Din partea României, la eveniment participă peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici,asistenţi și voluntari, care vor acţiona în trei locaţii: București, Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica“din Cincu și Constanţa. În baza unor scenarii în care persoane blocate sub dărâmături sau la înălţime se află în imposibili­tatea de a se autoevacua, forţe specializa­te din cadrul IGSU și servicii de urgenţă din Ungaria (Hunor) vor desfășura acţiuni comune de intervenţi­e pentru căutarea-salvarea victimelor, precum și acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

„În noaptea dintre 11 și 12 aprilie, va fi organizat și un amplu exerciţiu la metrou, staţia Romană, menit să testeze capabilită­ţile specifice

misiunilor de căutare și localizare a victimelor, evaluarea funcţiilor vitale, imobilizar­ea acestora și evacuarea în afara zonei de risc, transportu­l și predarea în vederea acordării asistenţei medicale de urgenţă. Pentru gestionare­a acestui eveniment, cu peste 200 de victime implicate,vor fi alocate două echipe de căutare-salvare, autospecia­le de transport personal și victime multiple,un spital mobil, precum și un număr impresiona­nt de echipaje de prim ajutor și terapie intensivă mobilă“, precizează IGSU. Șeful Departamen­tului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat că entităţile civile vor fi implicate mai pregnant în noaptea de 11 spre 12 aprilie,când va avea loc un exerciţiu la staţia de metrou Piaţa Romană, unde va fi prezentă și o echipă de căutare-salvare din Ungaria: „Exerciţiul este al Ministerul­ui Apărării, este un exerciţiu militar-medical,dar cu implicare civilă. Deci este exact,hai să zicem, reversul a ceea ce s-a întâmplat în cursul anului trecut, în octombrie, unde era un exerciţiu civil pe dezastre și unde militarii au sprijinit. Ca parte civilă, Departamen­tul pentru Situaţii de Urgenţă este implicat prin mai multe resurse, inclusiv prin Inspectora­tul General pentru Situaţii de Urgenţă,

prin serviciile de ambulanţă, SMURD, Inspectora­tul General de Aviaţie – deci este și un elicopter SMURD

care participă la exerciţiu – și inclusiv prin mai multe ONG-uri cu care avem protocol de colaborare“.

Tabere mobile de intervenţi­e rapidă

La acţiunea bazată pe o intervenţi­e tip art. V/III NATO va participa Spitalul Universita­r de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davilla“din București, cu 70 de medici militari și personal auxiliar, 10 ambulanţe, un autocamion cu un grup generator. La Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, pompierii vor sprijini măsurile de protecţie civilă a populaţiei prin evacuarea și cazarea temporară în tabere mobile, destinate persoanelo­r evacuate.Acest tip de tabără mobilă are în compunere o bucătărie rulantă auto, corturile

Exercițiul Vigorous Warrior 19 se desfășoară cu o ritmicitat­e de doi ani, începând cu anul 2011, şi are ca scop dezvoltare­a cooperării civilmilit­are în gestionare­a situațiilo­r de urgență în cazul conflictel­or armate.

destinate cazării și hrănirii, cu echipament­ele necesare (paturi pliante, saci de dormit, sistem de încălzire și răcire, accesorii pentru servit masa și iluminare). Totodată, în această locaţie, sunt dislocate spitale mobile de campanie care să completeze resursele disponibil­e ale structuril­or militariza­te. În cadrul scenariilo­r dezvoltate, echipajele IGSU vor acţiona în municipiul Constanţa, în zilele de 11 și 12 aprilie, pentru acordarea de asistenţă medicală de urgenţă victimelor, fiind alocate ambulanţe SMURD, autospecia­le pentru transport personal și victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum și o autospecia­lă de oxigenoter­apie și tratamente hiperbaric­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania