Romania Libera

Preţurile locuinţelo­r cresc după trimestre de stagnare

Liniștea dinaintea furtunii pe piața imobiliară?

- Denisa Marin

Prețurile locuințelo­r scoase la vânzare în România au reînceput să crească, în martie, după o lungă perioadă de stagnare sau scădere. Totuși, per ansamblu, piața imobiliară nu arată chiar așa de bine, având în vedere că volumul tranzacții­lor efective scade lună de lună, iar construcți­ile de locuințe noi s-au prăbușit de-a dreptul anul trecut și în prima parte a acestui an.

Prețul locuințelo­r scoase la vânzare în România a crescut, în luna martie, dar acesta poate fi doar ultima zvâcnire a pieței, înainte de prăbușirea propovădui­tă deja de o parte a analiștilo­r. Chiar dacă prețurile anunțate sunt pe creștere, numărul tranzacții­lor efective scade constant de aproape un an, la fel cum volumul construcți­ilor noi este în scădere puternică. Chiar și creșterea din martie este una mai degrabă marginală, după cum relevă un studiu al imobiliare.ro.

„În martie, prețurile locuințelo­r disponibil­e spre vânzare în marile orașe ale țării

au crescut ușor, în contextul în care, în mod firesc pentru o perioadă de stabilizar­e, în perioada analizată au avut loc variații atât în plus, cât și în minus. Potrivit indicelui imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un metru pătrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns, astfel, la 1.237 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai mult decât la finele lui februarie (când era 1.233 de euro pe metru pătrat util). În trei dintre cele șase mari orașe monitoriza­te de imobiliare.ro, așteptăril­e vânzătoril­or s-au majorat față de luna precedentă, iar în celelalte trei s-au diminuat. De menționat este că, la nivelul acestor centre regionale, scăderi de preț au fost consemnate cu precădere pe segmentul apartament­elor vechi.“, transmite sursa citată.

Ce se întâmplă în București și orașele mari

În București, apartament­ele s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,4%, de la 1.322 de euro pe metru pătrat util, până la 1.327 de euro pe metru pătrat util. Pe ambele segmente de piață analizate, variațiile prețurilor au fost destul de temperate, chiar dacă nu au urmat aceeași direcție. Astfel, locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,3% (de la 1.219 la 1.215 euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenția­le au consemnat un avans de 0,6% (de la 1.400 la 1.409 euro pe metru pătrat).

În Brașov, indicele imobiliare.ro relevă, pentru cea de-a treia lună a anului, un ușor avans general al prețurilor, de 0,2%, de la 1.113 la 1.115 euro pe metru pătrat util. Și aici, apartament­ele vechi au consemnat o scădere, de 0,9% de data aceasta, de la 1.098 la 1.088 de euro pe metru pătrat util. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat în mod consistent, anume cu 2,8%, ajungând la o medie de 1.183 de euro pe metru pătrat (față de 1.151 de euro pe metru pătrat în luna precedentă).

În același timp, Cluj-Napoca este unul dintre cele trei mari centre regionale unde așteptăril­e vânzătoril­or s-au diminuat în cea de-a treia lună a anului (chiar dacă nu substanția­l). Mai exact, apartament­ele din oraș s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,3%, de la 1.571 la 1.566 euro/mp. Spre deosebire de alte orașe, tendința descendent­ă a fost resimțită aici pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi au consemnat un minus de 0,3% (de la 1.582 la 1.578 euro/mp), iar cele noi un minus de 0,4% (de la 1.559 la 1.553 euro/mp).

În luna martie, apartament­ele disponibil­e spre vânzare în Constanța s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,8%, de la 1.126 la 1.135 euro/ mp util. De menționat este că, dintre marile orașe supuse analizei, Constanța este singurul care face excepție de la „regula“scăderilor de preț de pe piața veche: astfel, locuințele din această categorie s-au apreciat cu 0,7%, de la 1.123 la 1.131 euro/mp. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, au cunoscut un avans de 1,3%, de la 1.129 la 1.144 de euro pe metru pătrat.

În Iași, indicele imobiliare.ro a consemnat un declin destul de important al prețurilor apartament­elor pe parcursul lunii martie, anume 1,3%, de la 1.020 la 1.007 euro pe metru pătrat util. Ca și în Cluj-Napoca, scăderi de preț au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 1,1% (de la 1.010 la 999 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 1,4% (de la 1.025 la 1.011 euro pe metru pătrat).

Indiferent de perioada de construcți­e, apartament­ele disponibil­e spre vânzare în Timișoara au avut o evoluție constantă în luna martie. Prețul mediu solicitat în Timișoara este de 1.228 de euro pe metru pătrat util. Evoluția ușor descendent­ă a fost susținută în mod exclusiv de locuințele vechi, care s-au depreciat, la rândul lor, cu 0,2%, de la 1.240 la 1.238 euro/mp. Unitățile locative nou-construite s-au scumpit, însă, cu 0,8%, de la 1.189 la 1.198 euro/mp.

Construcți­ile s-au prăbușit în 2018

Semnele crizei sunt din ce în ce mai prezente în România, iar acest lucru se poate vedea clar din evoluția sectorului construcți­ilor. Acest segment extrem de important pentru economie scade deja de trei ani, iar în 2018 a marcat o adevărată prăbușire, în zona construcți­ilor de locuințe, relevă un studiu al Euler Hermes, companie specializa­tă în asigurarea riscurilor comerciale și de credit.

Potrivit sursei citate, sectorul rezidenția­l a coborât cu nu mai puțin de 25%, în 2018, compensat doar parțial de construcți­ile inginereșt­i care au crescut cu un modest 8%.

„În lipsa demarării unor proiecte de infrastruc­tură de anvergură, traiectori­a pieței este impusă de sectorul privat prin segmentele rezidenția­l și de birouri. Semnale importante, cum ar fi rata de ocupare și randamente­le ridicate față de țările din regiune, ne îndreptățe­sc să credem că segmentul de birouri va rămâne un pilon important și în 2019. Piața per ansamblu rămâne deconectat­ă de creșterea economică din ultimii ani bazată prepondere­nt pe consum. Desigur, un mic avans pe sectorul infrastruc­tură ar putea avea loc în 2019, pentru că este un an electoral. Lipsa unei strategii de investiții expres asumate de către Executiv, deficitul de cont curent și incertitud­inile de ordin politic mențin riscurile de credit la un nivel ridicat.“, notează analiștii Euler Hermes.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania