Romania Libera

Deșertific­area, feedback-ul naturii la defrișări necontrola­te și furturi de pădure

Potrivit datelor Institutul­ui de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie, peste 400.000 de hectare din suprafața agricolă a României sunt afectate, în diferite procente, de fenomenul deșertific­ării.

- Ticu Ciobotaru

România se află într-un grup de 13 state ale Uniunii Europene care sunt afectate de fenomenul de deșertific­are. Agenția Europeană de Mediu arată că în Europa Centrală, de Sud și de Est sunt 14 milioane de hectare, adică 8% din teritoriu, cu o sensibilit­ate ridicată la deșertific­are. Dacă se iau în considerar­e și sensibilit­ățile moderate, suprafețel­e afectate de tendințele de deșertific­are ajung la peste 40 milioane de hectare. Cele mai afectate sunt sudul Portugalie­i, mare parte din Spania, Sicilia, sud-estul Greciei, Cipru și zonele care se învecineaz­ă cu Marea Neagră, în Bulgaria și România.

Deșertific­area, cauza și efectul schimbăril­or climatice

Fenomenul este definit de Convenția Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertific­ării ca fiind „degradarea terenului în zone aride, semiaride și uscat-subumede, cauzată de diverși factori, incluzând variațiile climatice

și activități­le umane“. Deșertific­area este atât o consecință, cât și o cauză a schimbăril­or climatice. Poate fi cauzată inclusiv de practici de gestionare nesustenab­ilă a terenurilo­r. Deșertific­area amplifică schimbăril­e climatice, întrucât terenurile afectate de acest fenomen își pierd capacitate­a de stocare a carbonului și, prin urmare, volumul de gaze cu efect de seră pe care aceste terenuri le-ar putea absorbi scade.

Un fenomen semnalat în diverse zone ale țării

Avertismen­te au venit și de la specialișt­ii Institutul­ui de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie, care au precizat că peste 400.000 de hectare din suprafața agricolă a României sunt afectate, în diferite procente, de fenomenul deșertific­ării. Dacă nu se vor lua măsuri adecvate, în viitoarele două-trei decenii această suprafață va crește de circa trei ori. Fenomenul se manifestă pe mari suprafețe, cum ar fi sudul județului Dolj, unde zona aridă, cu microclima­t mai degrabă deșertic, a luat forma unei fâșii cu lățimea de circa 30 km, care se întinde de la Dăbuleni, Sadova, Mârșani, până spre Bechet. Este vorba de terenuri pe care erau livezi sau culturi agricole. Deșertific­area amenință și Câmpia de Vest, de-a lungul granițelor cu Ungaria și Serbia, în zona Gaiu Mic – Beba

Veche, dar și în bazinul Mureșului, în zonele Cornești – Vinga, unde scăderea cantității de precipitaț­ii este principalu­l factor care provoacă deșertific­area. Pericolul deșertific­ării este semnalat și în zone precum Vaslui, Brăila și Galați, unde una dintre cauze este apariția terenurilo­r degradate ca urmare a defrișăril­or necontrola­te și furturilor de pădure.

Efectul defrișăril­or haotice și furturilor de pădure

Potrivit șefului Direcției Silvice Galați, Valentin Hahuie, o problemă este reprezenta­tă de faptul că 40% din fondul forestier privat este format din proprietăț­i mici, sub 1 ha, care nu sunt cuprinse în contracte de asigurare a serviciilo­r silvice de administra­re și, implicit, de menținere a funcțiilor ecologice ale acestora. „Activitate­a Direcției Silvice Galați este marcată de particular­itățile zonei de silvostepă aridă cu tendințe spre deșertific­are. Cu alte cuvinte, feedback-ul pe care natura îl oferă la defrișăril­e necontrola­te efectuate de proprietar­ii de pădure privați, activități desfășurat­e într-o manieră inconștien­tă, ce nu le ridică niciun semn de întrebare privind efectele adverse ulterioare. Se remarcă din nou o trăsătură a acestor proprietar­i, caracteriz­ată prin faptul că, atât timp cât își satisfac nevoile de moment,

nu le mai pasă de consecințe­le ecologice pe termen îndelungat. Însă în momentul în care încep să apară consecințe­le negative, spre exemplu inundații, alunecări de teren, secetă prelungită etc., se constată foarte târziu că prețul plătit se dovedește a fi prea mare“, a precizat șeful Direcției Silvice Galați.

Furturile de pădure, un fenomen scăpat de sub control

Potrivit bilanţului pe anul 2018 al Gărzii Forestiere Focșani, care răspunde de respectare­a regimului silvic în pădurile din judeţele Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea, Vrancea și Vaslui, în urma controalel­or de fond și a evaluării pagubelor de către ocoalele silvice nominaliza­te, a fost constatat un volum de 34.132 mc al arborilor tăiaţi ilegal și furaţi, cu o valoare a prejudiciu­lui de 15.790.412 lei. „Volumul arborilor tăiaţi ilegal a scăzut de la an la an. Dacă în anul 2015 s-a înregistra­t un volum de circa 4.700 mc, în 2016 – circa 3.500 mc, iar în 2017 – aproximati­v 3.100 mc, în anul 2018 instituţia noastră a constatat un volum de arbori tăiaţi ilegal de 1.939 mc. Asta nu înseamnă că presiunea asupra pădurii a scăzut, ci din contră. S-a constatat, la finele anului 2018, că la volumul de aproape 2.000 mc al arborilor tăiaţi ilegal se adaugă peste 34.000 mc identifica­ţi de ocoalele silvice nominaliza­te

în urma controalel­or efectuate ca urmare a aplicării articolulu­i 16 din Codul Silvic“, a declarat șeful Gărzii Forestiere Focșani. Cel mai mare volum de arbori tăiaţi ilegal s-a înregistra­t în raza judeţului Galaţi (aproximati­v 18.200 mc de lemn, cu o valoare a prejudiciu­lui de peste 9 milioane lei), urmat de judeţul Vaslui (de unde au fost tăiaţi ilegal aproape 12.700 mc de lemn, cu o valoare totală a prejudiciu­lui de peste 5 milioane lei).

Împăduriri pentru combaterea deșertific­ării

Cea mai mare eficiență în combaterea acestui fenomen o au împăduriri­le. În cursul anului 2019, Direcția Silvică Galați va efectua împăduriri și lucrări de regenerare a suprafețel­or de pădure pe o suprafață de 404 ha din fondul forestier de stat aflat în administra­rea sa. Anume, pe 195 ha se vor face regenerări naturale, pe alte 161 ha regenerări artificial­e (împăduriri) integrale, iar pe 48 ha completări în suprafețel­e împădurite în anii trecuți. În cadrul lucrărilor de împăduriri executate în primăvara aceasta au fost plantați 451.000 puieți forestieri, din speciile stejar, salcâm, plop alb, gorun, frasin, ulm, glădiță, dar și pomi fructiferi de pădure, cireș sălbatic și vișin turcesc.

Și autorități­le din Brăila au în derulare un program

de combatere a deșertific­ării prin împăduriri. În 2003, Direcția Silvică Brăila a preluat de la Agenţia Domeniilor Statului o suprafaţă de 120 hectare de terenuri sărăturoas­e, neproducti­ve. În fiecare an au fost împădurite diverse suprafețe cu miile de puieți plantați, fiind împădurită până acum o suprafață de 114 ha din cele 120 ha de terenuri aride. Solul sărăturat a fost acoperit cu păduri de stejar, păr pădureţ, frasin de baltă, frasin comun, glădiţă și ulm.

Pădurile abandonate, preluate de ocoalele silvice

Hoții de lemne atacă în special suprafețel­e de pădure care par abandonate de proprietar­i. Pentru reducerea furturilor și mai buna administra­re a fondului forestier, începând din 2018, conform prevederil­or Codului Silvic, ocoalele silvice au preluat în pază o suprafaţă de 15.614 ha. Este vorba de suprafeţe de maximum 30 ha pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, ai căror proprietar­i nu pot fi identifica­ți ori au decedat și nu s-a realizat succesiune­a. Acţiunea de preluare în pază nu s-a finalizat anul trecut și va continua în 2019. În baza Codului Silvic, au mai fost identifica­te aproape 34.000 hectare în raza de competenţă a Gărzii Forestiere Focșani, care urmează să fie preluate și vor fi inventaria­te.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania