Romania Libera

„Mâna lui Dumnezeu“de la Fundeni i-a redat jurnalistu­lui Cristian Botez o nouă viaţă

- Marius Ghilezan

Jurnalistu­lui de investigaţ­ie Cristian Botez, aflat în situaţie critică, echipa academicia­nului Irinel Popescu de la Centrul de

Chirurgie Generală și Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Fundeni i-a găsit rapid un donator de ficat și i-a făcut ieri operaţia.

Cristian Botez se poate bucura de centrul de excelenţă al academicia­nului Irinel Popescu, cel care a realizat primul transplant de ficat din România, acum aproape 20 de ani.

Andi Laslău, alt coleg de generaţie, scrie pe Facebook că aseară s-a săvârșit minunea la care spera din tot sufletul. Alături de el, sute de alţi prieteni și oameni cărora Cristi, cum îi spunem noi, le-a sărit mereu în ajutor. „Fratele meu mai mare a trecut cu bine peste un mare hop din viața lui. Cel mai mare de până acum!“– scrie Laslău pe pagina grupului special creat pentru el. În weekend, mai mulţi susţinător­i și prieteni au format grupul „Pentru Cristi. Cristian Botez“pentru găsirea unui donator.

S-a întâmplat să apară un pacient în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu prelevarea organului atât de necesar salvării vieţii lui Cristi.

Nu știm cine este donatorul. Dar ne rugăm pentru sufletul său și pentru dărnicia familiei care a salvat prin această acceptare și alte vieţi, nu numai a lui Cristi. Dumnezeu să-l primească în împărăţia Sa și să-i binecuvânt­eze pe cei care-l petrec pe ultimul drum. Așa se zice la noi, creștinii.

Nu știm dacă în toate escapadele de pe front, fie în Egipt, Irak, fie la Kandahar, Cristi a mai trecut prin astfel de încercări. S-a salvat de gloanţe, de obuze, de mitraliere, dar era să-l răpună un ficat lovit, obosit și prea chinuit în ultimii ani.

Poate că nu l-a cunoscut pe Atotputern­ic, dar cu siguranţă îl va descoperi acum.

La 54 de ani, Cristian Botez adună o experienţă uriașă în domeniul presei de calitate. La fel de uriașă ca a profesorul­ui Irinel Popescu în domeniul transplant­ului. Salvatorul­ui de vieţi de la Fundeni i s-a spus că are o mână și o echipă de aur. Puţini însă l-au poreclit „Mâna lui Dumnezeu“.

România dă clasă în regiune, cel puţin în transplant­ologie, acolo unde contează experienţa, dar și compatibil­itatea de organ.

Toate le așază doar bunul Dumnezeu cu mâinile celor care fac minuni. Minunea s-a întâmplat în Postul Paștelui. De reţinut și de luat aminte.

Simplele noastre rugăciuni și facerile lui de bine, el fiind o fire extrem de altruistă, poate că-l vor călăuzi pe drumul acceptării organului, ultima staţie din lungul travaliu al lucrului nescris, dar de povestit.

Omul cuvintelor și al jurnalelor vizuale s-a potrivit la Fundeni cu cel al salvatorul­ui de profesie, magicianul care, prin știinţă de carte și experienţă, are un șir lung de vieţi salvate.

Puţină lume știe că luptătorul pentru cuvinte și căutătorul de povești din deșert și până în vârful munţilor e și o fire romantică. A scris mai multe poezii.

Și-a început cariera la „România liberă“, ca fotoreport­er în secţia foto a ziarului. La început, mărturisea el, aparatul foto îl folosea pentru a agăţa fete frumoase. Ulterior a evoluat la jurnalele de imagini, pentru a se califica la un warrior al fotoreport­ajului de front, un demn urmaș a lui Mile Cărpinișan.

La Revoluţie a fotografia­t evenimente­le minut cu minut. Imediat după 1990 a avut oferta de a pleca în Olanda să joace fotbal în Liga a IV-a. A preferat să rămână în ţară. În 1991 s-a angajat ca fotoreport­er la ziarul „România liberă“. Apoi a fost jurnalist de investigaţ­ii la „Evenimentu­l Zilei“. Aproape toate ziarele și revistele l-au avut colaborato­r. Înzestrat cu o energie fantastică, a transmis publicului românesc coresponde­nţe speciale din Port au Prince, din Haiti, pentru Evenimentu­l Zilei, Antena 1 TV.

A fost de mai multe ori la Kandahar (Afganistan) cu trupele de menţinere a păcii.

Coresponde­nţele sale din Irak au fost fascinante. Mereu a simţit pulsul la puls 200, vorba maestrului Ioan Chirilă.

Coresponde­nţe din Cairo, Piaţa Al-Tahrir (revoltele din februarie 2011), pentru Timpul, Hotnews, 10 TV, Antena 1 și 3.

Coresponde­nţe din Osaka și Tokyo, 14-25 martie (marele cutremur din Japonia), pentru Hotnews.

A început Dreptul și Jurnalisti­ca. Pe niciuna nu a terminat-o. Era prea prins de realitatea care ardea în jurul său.

Cristian Botez are doi băieţi minunaţi. Unul este medic.

În încheiere, l-aș îndemna cu rugămintea: „Dumnezeu ţi-a făcut doar un semn. Ai grijă ce faci de-acum înainte!“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania