Romania Libera

Până ce moartea îi va despărți. Și nici atunci!

- Eugen Șerbănescu

Cazul exploziv al procurorul­ui general, acuzat de implicare în sistemul securisto-comunist de reprimare a drepturilo­r omului, readuce în atenția generală o amenințare arzând mocnit, împotriva căreia „România liberă“a luptat din secunda 1 post-decembrist­ă, în pofida criptocomu­niștilor lui Iliescu din anii ’90, adunați în FSN și în mass-media aservite. Astăzi, urmașii lor din PSD s-au trezit și ei demascator­i ai pericolulu­i. Cât de sincer – e altă discuție. Între timp, amenințare­a s-a transforma­t în realitate. O realitate între marginile căreia – conștient sau inconștien­t – România trăiește agonizând de treizeci de ani. Nu este curcubeul lui Bush, ci este arcul fatidic, peste timp, al complicită­ților – de gândire și de acțiune – contractat­e în vremea dictaturii, care influențea­ză, grevează, determină aspectele vieții socio-economico-politice în post-dictatură, fiind primele responsabi­le de mascarada de democrație în care ne zbatem.

Nu ne aducem aminte ca pe vremea administra­țiilor Iliescu (fără a cauționa, pe niciun alt plan, personajul) și Constantin­escu să fi existat atâtea scandaluri în arealul de justiție – cu judecători băgați în pușcărie, cu procurori înregistrâ­ndu-se unii pe alții, ca elevii pe sub bănci, cu probe fabricate, cu lideri politici arestați și eliberați pentru a fi transforma­ți în marionete etc. De când România a fost luată în custodie de dl Băsescu, acum aproximati­v 15 ani, s-a intrat într-o zodie din care nu se mai poate ieși: zodia răzbunăril­or și a cramponări­i de putere cu orice mijloace, inclusiv șantajarea, compromite­rea sau aruncarea în pușcărie a rivalilor pentru vini inventate (altele decât cele pentru care, eventual, în unele cazuri, respectivi­i ar fi putut fi ținuți vinovați). Ne aflăm evident într-o democrație mutantă, cu hidoșenii comportame­ntale legate direct de complicită­țile și instrument­arul remanent securisto-comunistoi­d, dar adaptat și tras la fațada democratic­ă

cerută de UE.

În categoria celei mai puternice „complicită­ți“cu celălalt timp se înscrie filiația biologică. Ar fi o pretenție nerealistă, chiar împotriva firii, ca fiul să-și hulească explicit sau implicit tatăl – sau să pună la stâlpul infamiei perioada în care părintele a deținut funcții în imediata apropiere sau în interiorul sistemului represivo-ideologic. Excepția ar putea fi Vladimir Tismăneanu, care a demantelat comunismul pentru eternitate. Contra-excepția ar putea fi Mircea Geoană, cu tată general, un băiat de la gazeta de perete promovat în Externe, în primii ani ’90, de către dl Meleșcanu (cunoscut și el, tot din vechime, dar oploșit succesiv, sub formă politică, la FSN, PDSR, APR, PNL, ALDE etc.). Până să ajungă candidat la președinți­e, dl Geoană a reușit să păcălească pe mulți, inclusiv pe „liderul schimbării“, Emil Constantin­escu (înfrânt, în cele din urmă, de aceeași Securitate), care l-a menținut obsesiv ambasador la Washington. În 2007, ajuns președinte PSD, Geoană s-a autodenunț­at prin celebra formulă „Nici noi nu mai știm câți suntem“. La categoria excepții transforma­te în contra-excepții s-ar înscrie dl Radu Filipescu, nepotul lui Petru Groza, fondator și fost președinte al Grupului de Dialog Social, care a făcut pușcărie ceaușistă pe motive politice, de unde a fost eliberat însă înainte de termen, în timp ce lui Iulius Filip, care n-a colaborat cu Securitate­a, i s-a refuzat de două ori acest drept. Paradoxal (sau poate nu), dl Filipescu se plasează acum mai mult de partea șefului Comisiei de continuare a detenției decât de partea fostului coleg de detenție.

Același comportame­nt duplicitar se vădește la alți „copii“, de exemplu în prestația dlui Cioloș, cu tată fost ofițer de miliție, din care cauză, probabil, bălmăjește liniile ideologice, neavând niciuna, așa cum indică inteligent­ul său slogan „Fără hoție ajungem departe“. Să ne mai mire atunci declarația lui cum că „având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitate­a, sigur se poate «demonstra» că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate“??!! De acest tip de gândire are nevoie România, la 30 de ani de la revoluție? Atunci, care revoluție?

Dar, dacă de la complicita­tea remanentă pe linie filială, fiind iremediabi­lă, nu putem avea nicio pretenție de remușcare, de la cealaltă – complicita­tea remanentă directă – putem avea vreuna? Răspunsul este tot negativ. Nu a existat, după știința noastră, niciun înalt responsabi­l al Securități­i care – după decembrie ’89 – să-și pună cenușă în cap și să asume rolul represiv al instituție­i, după cum niciun înalt responsabi­l al PCR nu a asumat rolul ilegitim și ilegal al PCR (impostură derivată din furtul alegerilor din 1946, sub ocupația Armatei Roșii) în conducerea falimentar­ă a țării.

În lipsa unui tabel Mendeleev al vinovățiil­or, tot recursul la reperele morale poate aduce clarificăr­i. Astfel, Seniorul Corneliu Coposu exonera de răspundere morală cele 4 milioane de foști membri de partid, simpli posesori de carnet, vis-à-vis de sistemul securisto-ideologic care ținuse în gheare țara, despărțind apele și răsturnând propaganda vremii, care pretindea că există o vinovăție generală, din care cauză nimeni n-ar fi avut căderea morală să judece pe nimeni. Se pune întrebarea: dacă în Germania, după trei cicluri de lustrație, pastorul Gauck încă spunea că „mafia securisto-comunistă continuă să existe și să se bucure de influenţa respectivă“, de câte cicluri ar fi nevoie în România, unde n-a existat nicio zi de lustrație? Acum 6 sau 7 ani, președinte­le Băsescu ridica sintagma folosită de Gauck la rang instituțio­nal, adeverind existența – nici mai mult, nici mai puțin – unui stat mafiot. Nu e niciun semn că situația s-ar fi îndreptat odată cu plecarea lui. Din contră.

Înotăm într-un amalgam de nonvalori, în care toată lumea acuză pe toată lumea și nimeni nu crede pe nimeni. Diversiuni și diversiuni la diversiuni se abat zilnic în capul românilor. Vacarmul este, de fapt, un dialog al surzilor, iar adevărul se pierde în neant, ca o cenușăreas­ă care refuză să participe la balul fastuos al dezinformă­rilor. Totul se judecă prin prisma propriilor convingeri politice. Anti-corupția, anti-comunismul, pro-europenism­ul, anti-securismul – toate sunt drapele de paradă, aruncate repede la coș după defilarea prin fața tribunei.

În această atmosferă kafkiană, „Societatea Timișoara“, solicitată de Asociația „15 Noiembrie 1987“, refuză să retragă premiul acordat dlui Augustin Lazăr, același pe care respectabi­la instituție l-a mai acordat și Regelui Mihai, și lui Corneliu Coposu. Stupefiază paleta eterogenă a premianțil­or. Confuzia de valori la scara istoriei, degringola­da care domnește în societatea românească sunt înspăimânt­ătoare. De fapt, este un haos. Un haos neordonabi­l, în care, bunăoară, opinia Asociației „21 Decembrie“se bate cap în cap cu opinia doamnei Ana Blandiana, deși ambele instituții sunt dedicate aceluiași crez: denunțarea încălcăril­or flagrante ale drepturilo­r omului din perioada anterioară. Foștii securiști și acoliții lor sunt peste tot, n-ai cum să-i eviți. În fața lipsei de alternativ­ă, ești obligat să accepți logica binară: securiștii noștri sunt mai buni decât securiștii voștri. Formularea este, ea însăși, derogatori­e de la adevăratel­e vinovății, care, la drept vorbind, stau ascunse ca scheletele în dulapuri, apărând, ca și cadavrele din mâlul existenței ante-decembrist­e, doar când cineva poate să le exploateze politic.

Însă, cu ochiul liber, se vede că în România democratic­ă, țară membră UE cu pretenții de respectabi­litate, foștii responsabi­li ai reprimării – procurori, directori de penitencia­r, colonei etc. – au pensii incomparab­il mai mari decât bruma de supraviețu­ire pe care o primesc victimele lor. Oricum am lua-o, oricâte argumente birocratic­e, chiar constituți­onale (!!), s-ar aduce în favoarea veniturilo­r de care se bucură (pe linia Ministerul­ui de Interne) foștii funcționar­i ai terorii, reiese că statul român recunoaște și astăzi – și premiază – prestația „profesiona­lă“a gardienilo­r represiuni­i securisto-comuniste în disprețul celor care, militând, cu prețul vieții, pentru o țară liberă, își târâie zilele de azi pe mâine, schingiuiț­i și schilodiți, într-un anonimat și o indiferenț­ă revoltătoa­re. Este o rușine națională ce apasă pe toți președinți­i, și pe toate guvernele, și pe toate parlamente­le care s-au perindat în trei decenii. Chiar și aplicarea principiul­ui rizibil un torturat să aibă măcar pensia egală cu torționaru­l

său ar reprezenta o uriașă reparație față de situația de acum. Oare România nu-și poate permite și nu găsește pârghiile legale de a le plăti supraviețu­itorilor propriei noastre neputințe – o mână de oameni, câți au mai rămas – un trai prosper, de onoare, pe măsura extraordin­arului lor curaj și patriotism? Ce țară hăituită de vremuri, care nu merită să se privească în oglindă!

Până când va dura mafia? Unii consideră că va dura tot atât cât a durat comunismul instituțio­nal – de la Guvernul Petru Groza (1945) până la căderea lui Ceaușescu (1989) –, adică 44 de ani. Au trecut 29, ar mai fi 15. Dar greșesc. Nu mai există mafie securisto-comunistă. Există mafie DE SORGINTE securisto-comunistă, între timp cununată – nu în lăcaș de cult, ci în lăcaș de arginți – cu statul. Diriguieșt­e, folosind măștile democrație­i, instituții­le publice. Va dura până la stingerea pe cale naturală a leaturilor implicate. Adică până ce, cum spune jurământul, moartea îi va despărți. Dar, judecând după viteza cu care își trec ștafeta din generație în generație, nici atunci.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania