Romania Libera

Toţi candidaţii pentru Parchetul General au fost respinși

Toți cei patru candidați pentru funcția de șef al Ministerul­ui Public au fost respinși. Procedura de selecție va fi reluată.

- Romulus Georgescu

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a respins toţi candidaţii pentru funcţia de procuror general. Procedura va fi reluată, niciunul dintre candidaţi nefiind considerat potrivit pentru cea mai înaltă funcţie din cadrul Parchetulu­i de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie (PICCJ).

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general al României - Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodnicea­nu – au susținut, ieri, interviul, în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Chestionat de Tudorel Toader de ce când l-a întrebat într-o convorbire telefonică despre protocolul din 2009 a zis: ”Cum să facem noi așa o grozăvie?!”, Augustin Lazăr a replicat: ”Am o memorie foarte bună și discuţia este și înregistra­tă, discuţia era despre pretinse echipe complexe sau mixte sau cam așa ceva

era discuţia acolo”. Toader a precizat, însă, că vorbea strict de existenţa protocolul­ui.

”Toată discuţia a venit de la pretinsa existenţă a unor echipe secrete în protocoale. Și eu mi-am exprimat indignarea, dacă cineva a făcut o treabă ca asta, a încălcat funcţiunil­e procesuale, nu este legal. Și am zis. Doamne Dumnezeule, asemenea inginerie nu e posibilă”, a afirmat Lazăr.

Ministrul Justiţiei l-a întrebat pe Augustin Lazăr despre acuzaţiile care i se aduc în spaţiul public,

referitoar­e la faptul că nu a dispus în două rânduri eliberarea condiţiona­tă în cazul disidentul­ui anticomuni­st Iulius Filip. Procurorul general a amintit că și Tudorel Toader a fost procuror înainte de 1989. “Atât eu, cât și dumneavoas­tră am exercitat înainte de ’89 funcţia de procuror, dar eram la început de carieră, eram foarte tineri și încercam să ne dăm seama cu ce se ocupă instituţia. Ei bine, în mod cert, niște procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal. Cadrul legal din vremea aceea

suportă, cum am spus și ieri în declaraţia publică, niște analize sub aspectul standardul­ui etic, cum era cadrul legal făcut. Noi am respectat o lege care acum, la standardel­e europene, este vizibil că alea nu aveau standarde. Pentru aceia eu am și exprimat scuze public în numele instituţie­i care a făcut, a încercat acele practici și regretele mele personale”, a spus Augustin Lazăr. Ministrul Justiţiei a mai spus că, spre deosebire de Augustin Lazăr, el nu a făcut parte din comisii de eliberare.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania