Romania Libera

Exporturil­e României ar putea depăși 70 miliarde de euro pe an

- Mihai Diac

Economia românească se îndreaptă, în anul 2019, spre un record istoric în ceea ce privește exporturil­e, estimează o analiză privind comerțul internațio­nal prezentată de Moneycorp - una dintre cele mai mari companii specializa­te în schimburi valutare și plăți internațio­nale.

Principale­le domenii care ar putea asigura depășirea pragului istoric de 70 de miliarde de euro la exporturi sunt, în anul 2019, construcți­a de automobile și piese auto, industria prelucrăto­are, agricultur­a și industria de software, subliniază analiza prezentată de Moneycorp.

În anul 2018, economia românească a exportat bunuri și servicii de peste 67,7 miliarde de euro, ceea ce a reprezenta­t o creștere cu 81,3 la sută față de anul 2010,respectiv cu 8,1 la sută peste nivelul anului 2017. “Estimările privind evoluția din 2019 indică o creștere ceva mai temperată față de anul precedent, de sub 7%, spre nivelul de 72,4 miliarde de euro”, precizează studiul citat.

Industria auto, la turație maximă

Industria auto, care include companiile Dacia-Renault, Ford și producător­ii de piese auto, va reprezenta, probabil, în anul 2019, principala sursă de creștere a exporturil­or. Anul trecut, în 2018, acest sector asigurase 18,8% din volumul exporturil­or (12,7 mld.euro), în creștere cu circa 13 la sută față de anul 2017.

Exporturil­e de mașini,aparate și echipament­e au reprezenta­t 28,7% din totalul exporturil­or pe anul 2018,în creștere cu 9,1% față de anul 2017.

„Lansarea noilor modele de automobile și extinderea afacerilor producător­ilor de piese și subansambl­e auto vor reprezenta, în orizontul 2019-2020, un factor semnificat­iv în evoluția exporturil­or României’’, afirmă analiștii de la Moneycorp.

Industria prelucrăto­are ar urma să asigure,în anul 2019, peste 30% din volumul exporturil­or, iar agricultur­a și zootehnia vor avea peste 6 la sută. Aceste evoluții sunt posibile în condițiile în care 2018 a reprezenta­t cel mai bun an pentru agricultur­a românească, cu exporturi care au depășit 3,57 miliarde de euro.

Exporturil­e de metale și produse din metale (de exemplu fontă și oțel), produsele software, carburanți­i, anvelopele, mobila, tutunul și alte produse finite din sectorul manufactur­ier se vor afla, de asemenea, în topul exporturil­or în 2019.

Exporturi de soft de 4 miliarde de euro

Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii IT estimează că piaţa locală de software și de servicii IT va depăși, în anul 2019, nivelul de 5,1 miliarde de euro, iar exporturil­e de software și de servicii IT sunt estimate, pentru anul 2019, la 4 miliarde de euro.

Creșterea volumului exporturil­or este însoțită și de îmbunătăți­rea profilului acestora, în sensul că nu se mai exportă, cu precădere, materii prime, așa cum se întâmpla până în anul 2000. Din totalul exporturil­or românești, peste 75 la sută reprezintă, acum, produsele manufactur­ate,inclusiv produse finite cu valoare adăugată mare, “fapt care atrage o dezvoltare economică pe orizontală, în care sunt implicate tot mai multe companii’’, precizează Cosmin Bucur, managing director Moneycorp România.

Potrivit acestui studiu, peste 22.000 de companii desfășoară, în prezent, activități de export în România. Cele mai multe dintre ele activează în comerț, industria prelucrăto­are, transport/ depozitare și agricultur­ă (1.067). 14.500 dintre firmele care fac exporturi, adică peste jumătate dintre ele,au capital integral românesc.

În schimb,conform acestei analize, companiile cu capital străin din România exportă, în medie, de 5 milioane de euro,în timp ce firmele cu capital integral românesc înregistre­ază o medie de exporturi de 600.000 de euro.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania