Romania Libera

Blocaj la negocieril­e pentru procurorul-șef european

Negocieril­e programate la Bruxelles pentru desemnarea viitorului procuror european au fost anulate, ieri, din cauza blocajului pe relația Parlamentu­l EuropeanCo­nsiliul UE. Întregul proces va fi amânat până după alegerile europarlam­entare.

- Romulus Georgescu

Dosarul va rămâne pe agenda viitorului Parlament European, care va fi format după alegerile europene din 2326 mai.”Delegaţia PE a decis să nu aibă încă o rundă de discuţii cu Consiliul, ceea ce înseamnă că tratativel­e s-au încheiat fără vreun acord. Îi va reveni noului Parlament să decidă cum doreşte să procedeze. Noii membri ai Parlamentu­lui European ar putea începe procedura de la zero sau ar putea continua negocieril­e pe baza mandatului actual”,

a declarat un ofiţer de presă al Parlamentu­lui European.

Eurodeputa­tul liberal Siegfried Mureșan afirmă că negocieril­e programate, ieri, între Parlamentu­l European şi Consiliul Uniunii Europene pentru funcţia de procuror-şef european nu au mai avut loc. Acesta explică faptul că, în 18 aprilie, actualul Parlament îşi suspendă activitate­a întrucât începe campania electorală, iar dacă până atunci Consiliul nu revine la masa negocieril­or cu o poziţie flexibilă negocieril­e se vor relua după alegeri.

”Negocieril­e dintre Parlamentu­l European şi Consiliul Uniunii Europene privind poziţia de procuror-şef european programate pentru astăzi nu vor avea loc. Parlamentu­l European are o poziţie extrem de clară, stabilită ca urmare a unei audieri publice şi ca urmare a două rânduri de voturi în două comisii de specialita­te. Nu are sens să purtăm negocieri atât timp cât Consiliul UE nu este flexibil”, explicat Siegfried Mureșan. ”Candidatul susţinut de Parlamentu­l European are toate argumentel­e în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experţi independen­ţi, a devenit candidatul oficial al Parlamentu­lui European ca urmare a unei audieri publice şi a două rânduri de voturi transparen­te în cele două comisii de specialita­te, are sprijinul transparti­nic venit din mai multe instituţii europene şi are opoziţia oamenilor certaţi cu legea. Cu cât oamenii certaţi cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit”, a comentat Siegfried Mureșan.

Cum au decurs negocieril­e

Potrivit acestuia, negocieril­e se vor relua ”când Consiliul va arăta flexibilit­ate”.

”Menţionez că joi, 18 aprilie, Parlamentu­l European îşi sistează activitate­a, urmând perioada de campanie electorală. Dacă Consiliul nu vine la masa negocieril­or până pe 18 aprilie, atunci negocieril­e se vor relua după alegerile europarlam­entare. Estimez că, după alegerile europarlam­entare, prioritate­a politică a Guvernului Franţei va fi alta, nu cea de a obţine funcţia de procuror-şef european. Ca atare, candidatul român va fi într-o poziţie mai bună după alegeri”, a mai scris Mureşan.

Până acum au existat trei runde de negocieri şi, după fiecare dintre acestea, părţile implicate şi-au reafirmat susţinerea pentru candidaţii preferaţi.

În timp ce Parlamentu­l European o susţine pe Laura Codruţa Kövesi, Consiliul UE îl susţine pe reprezenta­ntul Franţei, François Bohnert.

Consiliul UE și-a reafirmat susţinerea pentru candidatul francez la funcţia de procuror-şef european, după ce şi runda a treia de negocieri a eşuat în 4 aprilie. Echipa de negociere a Consiliulu­i îşi exprimă regretul, într-un comunicat, că nu se fac progrese suplimenta­re în privinţa desemnării primului procuror-şef al UE.

Consiliul consideră că pentru acest post este nevoie de un profesioni­st cu experienţă, independen­t, care să poată să pună în funcţiune instituţia încă de la început şi precizează că misiunea primului procuror-şef al UE pe parcursul celor 7 ani de mandat va consta, în special, în construire­a structurii administra­tive şi operaţiona­le a instituţie­i şi în stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţi­le judiciare naţionale.

Argumentel­e negociator­ilor

Echipa de negociere a Consiliulu­i reiterează faptul că, deşi recunoaşte valoarea celor trei candidaţi selectaţi, candidatul preferat al Consiliulu­i pentru această funcţie este François Bohnert. Parlamentu­l European şi-a afirmat și el din nou sprijinul pentru fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kövesi, pentru funcția de procuror-șef european și îi reproșează Consiliulu­i UE că „cedează presiunii guvernului român”.

Judith Sargentini, eurodeputa­t din partea Verzilor, o cunoscută susținătoa­re a Laurei Codruța Kövesi, a postat miercuri pe Twitter un mesaj în care arată că discuțiile cu echipa de negociere de la Consiliul UE nu își au rostul atâta vreme cât nu se ia în calcul rolul jucat de Guvernul României în discredita­rea funcției de procuror european.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania