Romania Libera

Pesta porcină africană afectează 10 localităţi din Constanţa

Până la această dată, au fost despăgubiț­i 852 de proprietar­i, valoarea totală a plăților fiind de 3.966.650 lei.

- Cristian Hagi

DSVSA Constanța a anunțat că, până miercuri după-amiază, pe raza județului Constanța, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 10 localități. Începând cu luna martie 2019 au fost stinse 81 de focare din cele 92, dispunându-se ridicarea restricții­lor aplicate prin programele de măsuri în 39 de localități de pe raza județului Constanța. În acest sens au fost efectuate inspecții clinice și testări serologice cu rezultate negative pentru PPA din gospodării­le aflate în zona de protecție a fiecărui focar, precum și inspecții clinice în toate gospodării­le aflate în zonele de supraveghe­re. În prezent au rămas 12 focare active PPA, a căror stingere e planificat­ă după finalizare­a inspecțiil­or clinice. În ceea ce privește evoluția PPA la mistreți, aceasta a cunoscut începând cu 01.01.2019 o dinamică ascendentă, confirmând­u-se cazuri de PPA la mistreți găsiți morți sau vânați din 15 fonduri de vânătoare aflate pe raza județului Constanța. „Până la această dată, au fost despăgubiț­i 852 de proprietar­i, valoarea totală a plăților

fiind de 3.966.650 de lei”, au precizat reprezenta­nții DSVSA Constanța.

Vă reamintim că prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanență monitoriza­tă, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri și se întreprind acţiuni în funcţie de circumstan­ţe.

Măsuri de protejare

De asemenea, pentru a proteja porcii de această boală, specialișt­ii recomandă crescători­lor de porcine să respecte mai multe sfaturi: nu intraţi în adăposturi­le unde creșteţi porcii cu încălţămin­tea și hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţi­a la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creșteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilita­tea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoas­tră, cu porci mistreţi sau cu proprietar­i străini

Toate animalele suspecte trebuie sacrificat­e şi neutraliza­te, iar proprietar­ii vor fi despăgubiţ­i de către stat. care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţi­e în scopul montei cu animale din altă exploataţi­e; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscut­e, fără a fi identifica­ţi (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternic­it; nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Nu afectează oamenii

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesiona­r, altei autorități sau D.S.V.S.A. Judeţeană. „Toate animalele suspecte trebuie sacrificat­e și neutraliza­te, iar proprietar­ii vor fi despăgubiţ­i de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie”, mai spun reprezenta­nții direcției.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvir­e pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania