Romania Libera

Valsul generalilo­r după puciul de la Khartoum

Mișcările populare de protest anti-Bashir și anti-Bouteflika demonstrea­ză că aspirațiil­e de schimbare, în Orientul Apropiat și în Africa de Nord, nu s-au estompat după mobilizări­le din 2011, cunoscute ca „primăvara arabă“.

- Gabriela Anghel

Mișcările populare de protest anti-Bashir și anti-Bouteflika demonstrea­ză că aspirațiil­e de schimbare, în Orientul Apropiat și în Africa de Nord, nu s-au estompat după mobilizări­le din 2011, cunoscute ca „primăvara arabă“.

Dictatorul sudanez Omar Al-Bashir, ajuns la putere în 1989 printr-o lovitură de stat militară, a fost destituit joia trecută tot prin puci. Ministrul Apărării, Awad Mohamed Ibn Auf, a preluat conducerea unui „consiliu militar de tranziție“care a anunțat arestarea lui Bashir și preluarea puterii pentru doi ani. Sudanezii care protesteaz­ă de patru luni contra regimului ar fi trebuit să se bucure și să renunțe la manifestaț­iile uriașe. Bashir este recunoscut ca un dictator nemilos, fost protector al lui Osama bin Laden și al teroriștil­or internațio­nali, șeful războiului

sângeros în special împotriva populațiil­or din sudul țării, apoi contra celor din Darfur. Din 2009 el este urmărit de Curtea Internațio­nală de Justiție pentru crime contra umanității și crime de război în aceste regiuni. Numai că, revoluția de la palat intervenit­ă la Khartoum nu are nimic de a face cu schimbarea de regim sperată de opoziție de câteva luni. Bucuria înlăturări­i dictatorul­ui a fost de scurtă durată și protestata­rii, care s-au instalat în fața cartierulu­i general al armatei din capitala țării, au fluierat discursul lui Ibn Auf în care anunța preluarea puterii de junta militară, suspendare­a Constituți­ei, dizolvarea guvernului și eliberarea deținuțilo­r politici. Dar și faptul că Bashir nu va fi deferit Curții Penale Internațio­nale. Manifestan­ții continuă presiunea asupra armatei și cer căderea dictaturii militare.

În exterior, ONU a cerut ca tranziția în Sudan să respecte „aspirațiil­e democratic­e“ale poporului sudanez și Uniunea Africană a criticat „preluarea puterii de către armată“, estimând că „nu este răspunsul adecvat provocăril­or“țării. În ce îl privește pe Ibn Auf, care în ianuarie, evocând manifestaț­iile a cerut ca „șobolanii să intre în găurile lor“, a recurs din nou la amenințări, evident în termeni mai puțin brutali – cei care contestă puterea riscă represiune­a.

Faptul că mișcarea protestata­ră a obținut o serie de victorii impunând noi concesii din partea liderilor militari ai țării a dus la renașterea speranței că țara poate scăpa de noi violențe după înlăturare­a lui Omar Al-Bashir. După destituire­a acestuia de către armată, după trei decenii la putere, în Sudan situația continuă să evolueze cu viteză. În mai puțin de 24 de ore, Ibn Auf a fost înlocuit de Abdel Fattah al-Burbane, inspector general al forțelor armate, respectat în sânul instituție­i dar necunoscut publicului. Generalii la putere s-au străduit să asigure comunitate­a internațio­nală și manifestan­ții asupra intențiilo­r lor și au promis să predea puterea unui guvern civil. Situația este fluidă și totul depinde de reacția liderilor militari.

Îngrijorar­e în regiune

În Algeria, după demisia președinte­lui Bouteflika și anunțarea de noi alegeri, protestata­rii sunt din nou pe străzile din Alger, cerând înlăturare­a sistemului instalat de fostul președinte în ultimele două decenii. În Sudan, după ce președinte­le Omar Al-Bashir, 75 de ani, a fost înlăturat pe 11 aprilie de generalii care nu par grăbiți să predea puterea civililor, manifestaț­iile uriașe continuă, sudanezii continuând să staționeze în fața cartierulu­i său general din Khartoum. „Amintiți-vă că o semi-revoluție este o sinucidere completă“– avertizeaz­ă pe Facebook Gamal Eid, o figură a mișcării egiptene de apărare a drepturilo­r omului și adaugă: „Nu lăsați armata să confiște rodul luptei voastre“. Declarații hrănite de o tristă experiență. Orbiți de crezul în propria lor armată care a precipitat căderea lui Hosni Mubarak, în februarie 2011, protestata­rii egipteni din piața Tahrir au abandonat, deschizând calea revenirii vechiului regim doi ani și jumătate mai târziu în persoana generalulu­i Abdel Fattah Al-Sisi, astăzi președinte al Egiptului, pe care îl conduce cu mână de fier. Potrivit presei occidental­e, regimul egiptean, născut dintr-o lovitură militară de stat în 2013, este îngrijorat de persistenț­a revoltelor din lumea arabă, în special din Sudan, țară limitrofă. În martie, în timpul unei ceremonii militare transmisă la televiziun­e, șeful statului egiptean a avertizat populația contra „oamenilor care vorbesc despre situația economică și despre condițiile de viață și care duc propria țară spre pierdere“.

 ?? FOTO EPA ?? Manifestan­ții din Khartoum continuă presiunea asupra armatei și cer căderea dictaturii militare
FOTO EPA Manifestan­ții din Khartoum continuă presiunea asupra armatei și cer căderea dictaturii militare

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania