Romania Libera

Ce modificări ar trebui făcute la Codul Fiscal

Există un set de chestiuni practice și pragmatice care trebuie să reprezinte modificări la Codul Fiscal. Vom detalia mai jos care ar putea fi acestea. Discuţia este aceeași ca și în luna decembrie a anului trecut.

- Florin Budescu

Este vorba, pe de o parte, despre niște modificări de făcut care nu s-au mai concretiza­t, în schimb, a apărut OUG 114/2018, în decembrie anul trecut, ulterior modificată prin OUG 19/2019, recent, anul acesta.

Acum, discuţia este din nou despre ce ar trebui făcut în viitor, în domeniul fiscalităţ­ii, ca și în decembrie anul trecut, când stăteam de vorbă cu Dan Schwartz, managing partner RSM România. Amintim sintetic modificări­le la care se referea Schwartz: principala modificare pe care o aștepta (și o așteaptă și acum) mediul de bussines este abrogarea OG 79 (așa-numita “Mare Revoluţie Fiscală”, adică trecerea contribuţi­ilor, în scripte, de la angajator la angajat); anularea split TVA, o măsură fiscală care și-a dovedit toxicitate­a și ineficienţ­a; oprirea creșterii continue a salariului minim brut pe economie era a treia măsură așteptată de antrepreno­ri.

Ar trebui scăzut impozitul pe profit

Adrian Benţa, consultant fiscal, atrage atenţia că doar trei capitole de fiscalitat­e sunt prezente în OUG 114 (modificată prin OUG 19). 70% din actul normativ se referă la alte acte normative, care privesc programe economice. OUG 114 are și o parte într-un fel bună, spune Benţa: creșterea veniturilo­r constructo­rilor.

Partea proastă este că această creștere a veniturilo­r se bazează pe faptul că oamenii nu-și dau seama că trebuie să economisea­scă bani cât sunt în perioada activă a vieţii pentru atunci când se vor pensiona și nu înţeleg rostul suplimentu­lui de pensie, reprezenta­t de Pilonul II de pensii private obligatori­i. Ei se gândesc doar la timpul

prezent, când vor cât mai mulţi bani de consum.

„Din punctul meu de vedere, taxele, în acest moment, sunt destul de scăzute în România faţă de alte state”, a spus RL expertul. „Poate că la impozitul pe profit ar trebui să mai umblăm, în sensul de a-l face mai scăzut. Noi am rămas în regiune cu o cotă ridicată de impozit pe profit. Ungaria are 9%, Bulgaria are 10%, noi avem 16%, deci nu suntem competitiv­i cu vecinii noștri”, explică Adrian Benţa.

Spiritul legii și litera legii

Benţa susţine că, „în ceea ce privește controalel­e fiscale făcute de către inspectori­i fiscali, problema este în continuare de interpreta­re, de către autorităţi­le fiscale, contrar scopului legii adoptate”. Tocmai de aceea, spune consultant­ul fiscal, este și rata foarte mare de procese în instanţă: „Inspecţiil­e de fond care vin în control la firme descoperă că, în ultimii cinci ani, de exemplu, plăţile de TVA și de impozit pe profit nu ar fi corect plătite”.

Ce urmează? Tu, în calitate de contribuab­il, consideri însă că ţi-ai făcut corect calculele. Fiscul stabilește debite suplimenta­re. Înainte de a ajunge în instanţă, ai dreptul să faci contestaţi­e. „Dar contestaţi­a se face tot la ANAF și este sigur respinsă de ANAF, care nu e obiectiv, fiind chiar instituţia care a stabilit debite suplimenta­re”, explică Adrian Benţa.

Apoi, cam în patru cazuri din cinci, autoritate­a fiscală pierde în instanţă procesul. „Echipele de inspecţie ar cam trebui să înceteze interpreta­rea contrară spiritului legii. Prima măsură ar fi să mute soluţionar­ea contestaţi­ei de la ANAF la Ministerul Finanţelor Publice. Ar fi fost și mai bine dacă exista un organism total independen­t pentru soluţionar­ea contestaţi­ilor”, opinează Benţa.

Proceduril­e în instanţă durează însă uneori trei, patru sau cinci ani. Dai faliment și la final afli că ai avut dreptate, dar atunci afacerea nu mai există de mult timp și nici nu mai

poate fi restartată, atrage atenţia consultant­ul fiscal.

S-a schimbat Directiva de TVA. Pe când și la noi?

Există multe modificări tehnice într-un proiect de modificare a Codului Fiscal, care conţinea adevăratel­e modificări la Codul Fiscal, ce erau de natură tehnică. Acesta a transpirat în luna ianuarie și ar fi trebuit adoptat în luna decembrie, se spune, dacă nu ar fi apărut OUG 114. Nu se mai știe nimic despre acest proiect.

Oricum, nu ar fi fost în regulă ca modificări­le pe Codul Fiscal să se facă de pe o zi pe alta. „România liberă” a explicat de mai multe ori că, în conformita­te cu legea, Codul Fiscal se modifică având un ecart de un semestru faţă de momentul anunţării modificări­i. De exemplu, modificări­le anunţate prin OUG 114 (în decembrie anul trecut) ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu 1 iulie 2019. De obicei, aceste modificări de pe o zi pe alta ale Codului Fiscal se fac prin derograre de la lege.

România trebuie acum să transpună o modificare care a fost adusă, la nivel european, Directivei TVA. Termenul de transpuner­e este 1 ianuarie 2020. Conform acestei modificări, la nivelul statelor UE, plafonul de înscriere a unei firme în scopuri de TVA crește la 85.000 de euro.

„În directiva veche”, a explicat RL Adrian Benţa, „plafonul acesta era raportat la cursul de la momentul în care statul a aderat. Acum, raportat la cursul actual de schimb, înseamnă că plafonul de înscriere în scopuri de TVA se poate majora până pe la 400.000 de lei, în timp ce plafonul legal actual este de 300.000 de lei. Până la această cifră de afaceri, rămâi neplătitor de TVA”.

Cea mai importantă, a declarat Benţa, este procedura prin care rămâi și prin care devii plătitor de TVA. „Acum, când ai depășit plafonul, ești obligat să te înregistre­zi în 10 zile de la depășirea plafonului, de la sfârșitul lunii. După ce se va transpune modificare­a aceasta de directivă, firmele nu vor mai fi obligate

să se mai înregistre­ze în scopuri de TVA doar pentru că au depășit cu doi lei plafonul, ci dacă doi ani consecutiv au cifră de afaceri mai mare cu 33% faţă de plafon. Adică 133%”, detaliază consultant­ul fiscal.

Acesta este un lucru bun. Foarte multe companii își diminuau activitate­a tocmai pentru a nu depăși plafonul și a nu se trezi că sunt obligate în termen de 10 zile să se înregistre­ze ca plătitoare de TVA. Actuala procedură nu încurajeaz­ă mediul de business al debutanţil­or, din punctul de vede al înregistră­rii cotei de TVA, a spus pentru RL Adrian Benţa.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania