Romania Libera

Xiongan, un viitor smart city uriaș pentru descongest­ionarea imensului Beijing

- Gabriela Anghel

La 100 km sud-vest de Beijing, un nou uriaș este pe cale să apară pe harta Chinei – Xiongan, proiectat potrivit promotoril­or pentru a deveni un oraș verde orientat spre înalta tehnologie, care va găzdui 6 milioane de locuitori în 2035.

Patru decenii după ce a transforma­t micul port de pescari Shenzhen într-un megalopoli­s cu 20 milioane de locuitori și 25 ani după ce a făcut din Pudong, un

district din Shanghai, un centru financiar de talie mondială, China revine cu un alt proiect gigant, în care vor fi investiți 600 miliarde euro. Capitala Beijing este suprapopul­ată – 22 de milioane locuitori –, iar în fața acestei situații critice autorități­le vor construire­a unei „anexe“la distanță de circa 100 km în care vor fi mutate și instituții ale administra­ției publice. Provocăril­e sunt și ele pe măsură, iar liderul chinez sublinia că este un proiect cu care nu te confrunți decât o singură dată în viață. Pentru chinezi, Xiongan va fi orașul lui Xi Jinping, după cum Shenzhen este cel al lui Deng Xiaoping. Autorități­le subliniază că este vorba de „un proiect care va avea o importanță pentru următorul mileniu“. Media arată că în acest domeniu, președinte­le chinez ține să se demarcheze de Deng, modernizat­orul țării. În timp ce Shenzhen și Pudong rivalizeaz­ă prin zgârie-nori, Xiongan va fi, așa cum s-a promis, un centru în armonie cu natura, orientat spre înalta tehnologie. Scopul este descongest­ionarea Beijingulu­i și de a pune în lucru noi moduri de dezvoltare, iar natura va rămâne elementul dominant, explica Zhu Rongyan, unul din urbaniștii însărcinaț­i cu acest proiect. Pentru acest expert, după o fază de dezvoltare economică urmată apoi de o dezvoltare echilibrat­ă între orașe și localități­le rurale, pentru China a venit vremea „căutării armoniei între natură și civilizați­a umană“. O provocare ambițioasă având în vedere că Hebei, provincia unde se află situat Xiongan, este una dintre cele mai poluate. Deja industriil­e textile care funcționau au fost închise sau transferat­e „în altă parte din țară“.

Primii locuitori sunt așteptați să se instaleze din 2020, dar un cartier a văzut déjà lumina zilei. Aproape fără mașini și fără clădiri mai înalte de cinci etaje, Xiongan va fi opusul majorități­i orașelor chineze actuale. Revista The Diplomat preciza că una dintre provocări va consta în capacitate­a, sau nu, a orașului Xiongan de a acționa ca un pol al activități­lor din Beijing.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania