Romania Libera

Bricul „Mircea“se pregătește pentru un marș istoric

În luna mai va împlini 80 de ani Bricul „Mircea“se pregătește pentru un marș istoric

- S Cristian Hagi

Cel mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii, nava-școală „Mircea“, va împlini, peste o lună, venerabila vârstă de 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. Pentru a marca acest eveniment, conducerea Forțelor Navale Române a planificat marșul anual de instrucție de la Constanța până la Hamburg.

Va pleca spre Hamburg, locul unde a fost construit în 1939.

Cel mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii, nava-școală Mircea, va împlini, peste o lună, venerabila vârstă de 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. Pentru a marca acest eveniment, conducerea Forțelor Navale Române a planificat marșul anual de instrucție de la Constanța până la Hamburg, portul în care a fost construit și de unde a plecat velierul în anul 1939.

De atunci, „Mircea“a reprezenta­t România, cu onoare și cu cinste, în peste 120 de porturi din Europa, Asia, Africa și America de Nord, la bordul său pregătindu-se peste 70 de generații de marinari militari.

„Cu o istorie de opt decenii în spate, uneori învolburat­ă, alteori înseninată, «Mircea» își croiește încrezător drum pe valurile timpului și va destăinui tainele marinăriei cadeților pe care îi va avea la bord, în timpul marșurilor de instrucție. Anul acesta, nava va pleca din Portul Constanța la începutul lunii mai și se va întoarce acasă după trei luni”, au precizat reprezenta­nții Forțelor Navale Române.

80 de ani de istorie

Velierul a fost construit în 1938–1939 în Șantierul Naval Blohm und Voss din Hamburg, Germania. Nava-școală este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă velică totală de 1.750 mp.

Nava are în prova, sub bompres, un galion, reprezentâ­ndu-l pe domnitor îmbrăcat cu bluza albastră, mantie roșie și purtând pe cap coroana, simbol al domniei. „Mircea“a intrat în Portul Constanţa pe data de 17 mai 1939, fiind salutat de oficialită­ţi, de tinerii elevi ai Școlii Navale, de navele aflate în port, printre care și vechiul bric adus de la Galaţi - pentru a preda ștafeta pregătirii marinăreșt­i noii nave. Declanșare­a celui de-al Doilea Război Mondial avea să însemne pentru nava-școală începutul unei lungi perioade, de peste 25 de ani, în care nu a mai executat marșuri de practică de lungă durată și reprezenta­re a Marinei Militare și a României în afara Mării Negre.

La începutul lunii septembrie 1944, nava-școală MIRCEA, împreună cu alte nave românești au fost preluate de sovietici sub formă de captură și încadrate în flota proprie din Marea Neagră. În urma repetatelo­r intervenţi­i ale autorităţi­lor române, oficialită­ţile sovietice au decis ca nava-școală să fie retrocedat­ă României. Astfel, doi ani mai târziu, pe 27 mai 1946, s-a desfășurat în Portul Constanţa festivitat­ea de preluare a navei-școală Mircea de la echipajul sovietic și reîncadrar­ea ei în Marina Română.

În anul 1959, când s-a pus problema reducerii forţelor armate și, implicit, a unui număr de nave. „Mircea“a fost inclus în categoria celor ce trebuiau dezafectat­e. La intervenţi­a unor cadre din Marina Militară, nava este salvată prin încadrare într-o altă unitate și transforma­tă în nava-bază a Divizionul­ui 129 Nave Auxiliare din Mangalia. În anul 1963, în urma unor reglementă­ri pozitive dintre guvernele român și american, pe adresa conducerii statului a venit o invitaţie pentru „Mircea“din partea președinte­lui Statelor Unite ale Americii, John Fitzgerald Kennedy, de a vizita porturi americane și de participar­e la o serie de festivităţ­i. Invitaţia, deși nu a fost onorată, a atras totuși atenţia primului secretar al Partidului Comunist Român, Gheorghe Gheorghiu-Dej.

În anul 1976 devine prima navă a Marinei Militare ce execută traversada Oceanului Atlantic pentru a reprezenta România la cel mai important eveniment pe care poporul și statul american se pregăteau să-l sărbătorea­scă la 4 iulie 1976 - și anume Bicentenar­ul Independen­ţei.

* Unul dintre cele mai impresiona­nte marșuri a avut loc în 2014, între 19 aprilie și 26 septembrie. Invitaţia primită încă din cursul anului 2002 din partea senatorulu­i Edward Kennedy a făcut posibilă participar­ea navei „Mircea“la competiţia nautică „Tall Ships Challenge 2004“, organizată de Internatio­nal Sail Training Asociation­s (I.S.T.A.) și American Sail Training Asociation (A.S.T.A.) pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii și Canadei.

 ??  ?? „Mircea“, în dana militară a Portului Constanța, în aprilie 2019
„Mircea“, în dana militară a Portului Constanța, în aprilie 2019

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania