Romania Libera

PE a dezbătut situaţia statului de drept în România

Parlamentu­l European a dezbătut, la Strasbourg, alături de Comisia Europeană, situaţia respectări­i principiil­or statului de drept în România.

- S Romulus Georgescu

Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a declarat luni în PE, la dezbaterea despre statul de drept în România, că dezbaterea este despre riscuri foarte concrete ca în România să se facă pași înapoi în legătură cu statul de drept, ea spunând că nu s-au făcut progrese în urma recomandăr­ilor din MCV și a apreciat că există risc de ingerinţă în justiţie în cazuri de corupţie. „Dezbaterea de astăzi nu este pe chestiuni tehnice“și nu aduce date noi faţă de noiembrie trecut și nici nu s-au înregistra­t evoluţii după raportul MCV de anul trecut, a spus Vera Jourova, comisarul european.

„Am spus repetat că România trebuie să revină pe calea reformelor și trebuie să o facă urgent. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu să dea înapoi. Comisia, și în mod deosebit dl. Timmermans, a comunicat

cu premierul Dăncilă și cu experţii de mai multe ori și au avut discuţii constructi­ve. Comisia a spus foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu sunt suficiente. Colegiul a discutat situaţia acum două săptămâni. Regretabil nu s-a ajuns la concluzia că România e pe calea cea bună. Dacă nu sunt progrese, atunci Comisia trebuie să ia acţiuni“, a avertizat Jourova.

„În legătură cu ÎCCJ și urmarea unei decizii a CCR în ceea ce privește completele de judecători ne punem întrebări cu ce e necesar. Aceste lucruri nu pot fi separate. Există un risc de ingerenţă în sistemul de justiţie inclusiv în cazuri de corupţie și acest lucru nu poate fi ignorat. În ceea ce privește numirile procuroril­or cu rang de nivel înalt, echilibrel­e nu au fost respectate. Proceduril­e sunt controvers­ate când vine vorba de numirea sefului DNA, procurorul­ui general“, a adăugat Jourova.

Ce au spus eurodeputa­ții români

Europarlam­entarul Ingeborg Grassle a deplâns luni seara, în Parlamentu­l European,

presiunile care s-au făcut împotriva numirii Laurei Codruţa Kövesi, fosta șefă a DNA, la conducerea Parchetulu­i European și a spus că, în aceste condiţii, candidatul francez nu poate fi primul șef al Parchetulu­i UE. Eurodeputa­ţii care au participat luni la dezbaterea privind statul de drept în România au criticat lipsa reprezenta­nţilor guvernului român, în condiţiile în care România deţine președinţi­a rotativă a Consiliulu­i UE. A fost și remarca făcută de eurodeputa­ta olandeză Sofia in ‹t Veld.

Eurodeputa­tele Renate Weber (ALDE) și Maria Grapini (PSD) au criticat dublul standard folosit de oficialii europeni. Ele au făcut referire la intervenţi­a publică a liderilor europeni care au cerut oprirea investigaţ­iei din România asupra Codruţei Kövesi.

În schimb, eurodeputa­tul liberal Siegfried Mureșan a spus că milioane de oameni cinstiţi din România nu doresc nici amnistie, nici graţiere, făcând referire la modificări­le cerute legilor Justiţiei de puterea de la București.

 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania