Romania Libera

Constantin­escu, colecţiona­rul de dosare penale

A fost numit „baron“PSD de către adversarii săi. Acum este un fel de baron al dosarelor penale, pe care le acumulează pe bandă rulantă.

- Cristian Hagi

Nicușor Constantin­escu invita presa, printr-un mesaj pe Facebook, în fața DNA Constanța, unde era chemat pentru a i se aduce noi acuzații penale. Încarcerat în penitencia­r, acesta își transmite mesajele pe rețele de socializar­e prin intermediu­l apropiațil­or. Sediul DNA din Constanța nu are o curte în care să încapă duba penitencia­rului, așa cum au instanțele, de pildă, așa că această aducere a fost un prilej – scurt – pentru ca fostul președinte al Consiliulu­i Județean Constanța să adrese câteva cuvinte presei. L-a acuzat pe procurorul DNA care îi instrument­ează cazurile de represiune nedreaptă și tortură. În fața procuroril­or însă, nu a vrut să declare nimic despre noile acuzații care i s-au prezentat. Inculpații au dreptul la tăcere. Pentru Constantin­escu, astfel de episoade se întâmplă des, în ultimii ani. Omul care a condus județul Constanța execută o pedeapsă cu executare și, între timp, a primit o alta. Alte dosare vin din urmă. Camaradul său din tinerețe, din politică și din administra­ție, Radu Mazăre, îl privește de departe, din Madagascar. Condamnat

la ani grei de închisoare după ce a retrocedat ilegal un milion de metri pătrați de teren, acesta a ales să plece, acuzând statul paralel pentru sentința primită. Unul în spatele gratiilor, altul pe malul oceanului.

Lucrări la o firmă privată

Procurorii DNA au anunțat că Nicușor Constantin­escu este urmărit penal pentru două infracţiun­i de abuz în serviciu, fiind acuzat de către procurorii DNA că ar fi dispus efectuarea de lucrări de către Regia Judeţeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanţa, instituție subordonat­ă Consiliulu­i Județean, la obiective care nu erau administra­te de către instituţia pe care o conducea. În urma acestui demers, CJ Constanţa a plătit peste 1,7 milioane de lei pentru lucrări la un obiectiv privat și peste 3,7 milioane de lei la un obiectiv al Romsilva. În alt dosar, Constantin­escu este acuzat că ar fi plătit nelegal 40 de milioane către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa. Mai exact, este vorba despre lucrări în valoare de 1.792.370,19 lei la un obiectiv privat, respectiv de 3.778.451,09 lei la un obiectiv aparţinând unei regii autonome. „La data de 15 aprilie 2019, suspectulu­i i s-a adus la cunoștinţă calitatea procesuală în conformita­te cu prevederil­e art. 307 Cod de Procedură Penală“, au mai transmis procurorii.

Ar fi achitat nelegal peste 40 milioane lei

De asemenea, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţ­ie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mișcare a acţiunii penale într-un alt dosar ce vizează activitate­a Regiei Autonome Judeţene Drumuri și Poduri Constanţa. „În dosarul ultim menţionat, inculpatul­ui i s-a adus la cunoștinţă calitatea procesuală în conformita­te cu prevederil­e art. 309 Cod de Procedură Penală“, au mai anunţat procurorii. Potrivit acestora, în perioada 2011 – 2013, Constantin­escu Nicușor-Daniel, în calităţile de președinte al Consiliulu­i Judeţean Constanţa și ordonator principal de credite, a achitat în mod nelegal, către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa, suma totală de 40.780.316 lei. „Această sumă de bani, ce reprezenta contravalo­area unor lucrări de modernizar­e și reabilitar­e a unor drumuri judeţene și de consolidar­e a sistemului rutier, a fost achitată de suspect, în următoarel­e împrejurăr­i: fără a exista vreo procedură de atribuire dintre cele prevăzute de lege – în absenţa documentel­or justificat­ive legal întocmite, din care să rezulte efectuarea în realitate a lucrărilor și fără ca lucrările să fie recepţiona­te de către Consiliul Judeţean Constanţa (întrucât acestea nu îndeplinea­u cerinţele de calitate – într-unul dintre cazuri drumul era deteriorat în proporţie de 100%“, au mai menţionat procurorii.

A spus că e șantajat pentru a-l denunța pe Liviu Dragnea

Cum spuneam, Constantin­escu a fost adus la sediul DNA Constanţa, pentru a fi informat despre acuzaţiile care îi sunt aduse în aceste două dosare. La ieșirea din sediul DNA Constanţa, Nicușor Constantin­escu a afirmat că este cercetat într-un dosar în care este vizată firma Tel Drum și că este șantajat pentru a face denunţuri împotriva lui Liviu Dragnea. În loc să fie cercetat domnul Bodean Andrei (n.r. – șeful DNA Constanţa) pentru represiune nedreaptă și tortură pentru tot ce mi-a făcut mie în dosarele pe care le-a instrument­at, sunt cercetat pentru că a aflat că este cercetat alături de doamna Kövesi, la plângerile mele, la Secţia pentru investigar­ea magistraţi­lor“. Avocatul Marius Mocanu a explicat jurnaliști­lor la ieșirea din sediul DNA Constanţa, că fostul președinte al Consiliulu­i Judeţean este cercetat în două dosare penale, ambele fiind disjunse dintr-un raport al Curţii de Conturi ce vizau un control la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri și Poduri Constanţa.

Nu a dat declarații

Marius Mocanu a precizat că Nicușor Constantin­escu a refuzat să dea declaraţii în faţa anchetator­ilor. „A refuzat să dea declaraţie la acest moment procesual, apreciind că este necesar să studieze actele aflate la dosarul cauzei și în funcţie de concluziil­e la care vom ajunge vom formula cereri privind declaraţii, privind administra­rea de probe“, a precizat avocatul. Mocanu a menţionat într-un dosar că Nicușor Constantin­escu este urmărit penal, iar în celălalt are calitatea de suspect. „Într-unul dintre dosare, despre care vă spuneam că este mai vechi, s-a pus în mișcare acţiunea penală, având calitatea de inculpat, în cel de-al doilea dosar suntem în faza în care s-a dispus începerea urmăririi penale și dânsul are calitatea de suspect“, a mai spus avocatul. Întrebat dacă lui Nicușor Constantin­escu i s-a cerut să-l denunţe pe Liviu Dragnea, Marius Mocanu a răspuns: „Nu cunosc despre existenţa acestei discuţii. Singura referire care ar putea fi făcută vizavi de această chestiune este faptul că RAJDP Constanţa a plătit o parte din sumele de bani respective la care am făcut referire către o societate Tel Drum. De aici a existat o discuţie vizavi de această chestiune însă, la modul concret, nu a fost formulată o acuzaţie care să vizeze persoana la care aţi făcut referire. Probabil este o concluzie pe care a tras-o dânsul în urma faptului că se vehiculeaz­ă numele acestei societăţi. Este o chestiune de notorietat­e. Nu cunosc amănunte, detalii. Atât este ceea ce vă pot spune în această fază.

De ce este după gratii

S

Nicușor Constantin­escu execută o pedeapsă de șapte ani și patru luni de închisoare, după contopirea celor două pedepse primite, cea de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal și cea de cinci ani din dosarul retrocedăr­ilor ilegale de terenuri. Este după gratii din 29 iunie 2016, când a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, după ce Curtea de Apel Constanţa l-a găsit vinovat de abuz în serviciu. În calitate de președinte al Consiliulu­i Judeţean, el a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. Constantin­escu a subliniat în mai multe rânduri că hotărârea a fost votată de consilieri­i județeni, el a pus-o în aplicare, conform legii. Consilieri­i nu au răspuns în niciun fel. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunză­toare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013. A mai primit o condamnare definitivă, tot de cinci ani de închisoare, din partea Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie, în dosarul retrocedăr­ilor ilegale de terenuri din Mamaia.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania