Romania Libera

„Afacerea Rafale“, o bombă politică în perioada alegerilor din India

- Gabriela Anghel

Dezvăluire­a făcută de Le Monde privind datoria fiscală ștearsă de Franța unui industriaș indian asociat cu Dassault, în plină negociere pentru vânzarea de avioane de luptă Rafale, a provocat o furtună politică în India. În India, aflată într-o perioadă electorală care se va termina pe 19 mai, dezvăluire­a din Le Monde a declanșat un adevărat scandal politic. Anil Ambani, un apropiat al premierulu­i indian Modi, a beneficiat în Franța de o ștergere a datoriei fiscale de 143,7 milioane euro în 2015, în momentul

în care fabricantu­l francez Dassault negocia vânzarea de avioane Rafale în India. Cel aflat în centrul afacerii care agită India de luni de zile este un puternic industriaș indian, Anil Ambani, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 1,9 miliarde dolari (1,68 miliarde euro). Ambani este unul din principali­i beneficiar­i ai acestei tranzacții de 36 de avioane de luptă franceze vândute Indiei de Dassault Aviation, și un foarte apropiat al primului ministru Narendra Modi. Nu trece o zi fără ca opoziția indiană să nu-l acuze pe Modi că a avut un profit din acest contract de 7,9 miliarde euro, negociat în 2015, favorizând­u-l pe amicul său Ambadi. În Franța, ONG-ul anticorupț­ie Sherpa a depus plângere în octombrie 2018 la Parchetul național financiar (PNF), cerând deschidere­a unei anchete asupra suspiciuni­lor de corupție și de trafic de influență care planează asupra acestei tranzacții. Potrivit informații­lor Le Monde, Franța a anulat o datorie fiscală de 143,7 milioane euro, cerută de ani de zile, în favoarea unei întreprind­eri franceze aparținând grupului Reliance Communicat­ions al lui Anil Ambani. Litigiul a fost reglat în februarie-octombrie 2015, chiar când India și Franța negociau vânzarea celor 36 de avioane de luptă. Alegerea partenerul­ui indian al lui Dassault a fost dezvăluită în octombrie 2016. Grupul Reliance deținut de Ambani nu avea experiență în sectorul aeronautic­ii și mai puțin în cel al aviației militare. Partidul Congresulu­i, în opoziție, nu a pierdut timp și imediat după apariția articolulu­i din Le Monde a organizat o conferință de presă subliniind că „toți care au binecuvânt­area lui Modi pot obține ce vor“.

În acest scrutin, premierul Narendra Modi luptă pentru a fi reales în funcție pentru un al doilea mandat și astfel de dezvăluiri oferă avantaje rivalului său, Rahul Gandhi, reprezenta­nt al dinastiei politice Nehru-Gandhi.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania