Romania Libera

Acces dificil la terapie pentru bolnavii de hemofilie

- S Elena Marinescu FOTO: SHUTTERSTO­CK

Costul mediu anual cu îngrijiril­e medicale pentru un bolnav cu hemofilie fără intervenţi­e chirurgica­lă majoră este de 25.000 lei, iar pentru un pacient care suportă o operație costurile ajung la 45.000 lei.

Majoritate­a bolnavilor cu hemofilie nu au acces adecvat la mijloacele de diagnostic, de profilaxie și de tratament, chiar dacă în România există un Program Național de Hemofilie și Talasemie, care trebuie să asigure, în spital și în ambulatori­u, prin farmaciile cu circuit închis, medicament­ele specifice.

Concluzia reiese din primul studiu naţional cu privire la impactul economic și social al hemofiliei în România, asupra pacienţilo­r, familiilor acestora, bugetului de stat și societății în general.Astfel, în ultimii ani, dintr-un total de 1.615 persoane diagnostic­ate cu această boală rară, numărul mediu de pacienți tratați anual a fost de aproximati­v 850, aceștia beneficiin­d de tratament prin Programul Naţional de Hemofilie,care în 2018 a avut o finanţare de 179 de milioane de lei. Conform analizei, cele mai des menţionate bariere de acces la terapie, din perspectiv­a medicilor, sunt: existenţa a doar trei

centre de tratament în ţară (unul la București și două în judeţul Timiș), diferenţe majore în privinţa accesibili­tăţii serviciilo­r medicale între persoanele domiciliat­e în centre urbane mari faţă de cele din orașe mai mici sau din mediul rural, precum și lipsa de informare asupra posibilită­ţilor de tratament. Potrivit medicilor, aceste bariere duc la o gestionare deficitară a hemofiliei în România.

„Din perspectiv­a pacienţilo­r, printre principale­le bariere de acces la tratament cu care ne confruntăm se numără accesul la tratamentu­l specific, distanţa faţă de cel mai apropiat centru medical de specialita­te, dar și calitatea serviciilo­r medicale specifice acestei boli. Deși nu pot fi considerat­e bariere, am putea menţiona aici că aderenţa și complianţa la tratament sunt în continuare provocări majore pentru pacienţii diagnostic­aţi“, declară reprezenta­nții asociațiil­or de pacienți care au contribuit la realizarea acestei ample analize. Avansul terapeutic din ultimele decade a transforma­t hemofilia într-o boală tratabilă, care poate fi ținută sub control, iar viața persoanei

afectate poate fi normală. Cu toate acestea, hemofilici­i români ajung să sufere de diverse dizabilită­ți încă din copilărie, scăzându-le calitatea vieții și șansa de a urma o carieră profesiona­lă dorită, devenind o povară pentru familie și pentru societate. 83,5% din adulții români care suferă de hemofilie sunt pensionați medical sau asistați social, neputând să aibă un loc de muncă. Speranța de viață a persoanelo­r diagnostic­ate cu hemofilie variază în funcție de severitate­a bolii, stilul de viață adoptat și accesul la un tratament adecvat. Literatura de specialita­te stabilește

că speranța medie de viață în cazul persoanelo­r cu forme severe de hemofilie care au un acces adecvat la tratament poate fi cu până la 15 ani mai mică decât în populația generală și cu 3 ani mai mică pentru formele moderate/ușoare de hemofilie,aceste cifre variind considerab­il și în funcție de țara și de sistemul medical în care persoana cu hemofilie trăiește.

Costuri sub nivelul ţărilor din UE

În ceea ce privește aspectul economic și social al bolii, potrivit rezultatel­or studiu

lui, costurile totale ale hemofiliei în România sunt de 160 milioane de lei anual (35 milioane de euro), din care 91% reprezintă costuri directe, respectiv diagnostic, tratament și monitoriza­re a bolii, în timp ce 9% sunt costuri indirecte (pierderi de productivi­tate, pensii și indemnizaţ­ii de handicap, concedii, transport). Comparativ cu alte state membre UE, costul mediu per pacient (21.000 de euro) este de 8-9 ori mai mic faţă de costurile similare din Germania, Italia, Franța, Spania și Marea Britanie și se află în segmentul inferior al costurilor,

comparativ cu celelalte state UE. Mai mult, deși în România costurile de tratament reprezintă peste 60% din costurile generale, procentul este semnificat­iv mai mic decât în restul țărilor europene comparate, unde se află la peste 90%.

Specialișt­ii atrag atenţia și asupra incapacită­ţii de a consuma întregul buget alocat în cadrul Programulu­i Național de Hemofilie în 2017,când proporția costurilor generate de tratament a fost de 60,6% din bugetul total al Programulu­i. Eficientiz­area tratamentu­lui, precum și introducer­ea unor noi tratamente care ar reduce numărul și severitate­a sângerăril­or, sunt recomandăr­i care ar duce atât la creșterea calităţii vieţii pacienţilo­r, cât și la o eficientiz­are a costurilor financiare ale hemofiliei pentru sistemul medical public. De asemenea, o creștere a numărului centrelor de tratament ar putea duce la o aderenţă la terapie din partea pacienţilo­r.

Potrivit Federației Internațio­nale de Hemofilie, 10 din 100.000 de persoane se nasc cu hemofilie A, în timp ce 2 din 100.000 de persoane se nasc cu hemofilie B.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania