Romania Libera

Bruxelles, pregătit pentru negocieri comerciale cu SUA – un acord încă îndepărtat

- Gabriela Anghel

Uniunea Europeană este pregătită să deschidă negocieri comerciale „limitate“cu Statele Unite și Comisia Europeană a primit autorizați­a de a începe discuțiile cu Washington­ul. Comisarul pentru Comerț, Cecilia Malmström, a declarat că în timp ce tensiunile comerciale cu Washington cunosc o creștere, decizia este o etapă esențială pentru „a pune capăt unui ciclu menit eșecului, de măsuri-contramăsu­ri“.

Mandatată să negocieze în numele celor 28, comisarul s-a arătat optimist și a precizat că se prevede încheierea unui acord până la 1 noiembrie, un optimism spulberat însă de opoziția Franței și de prăpastia abisală între cele două blocuri. În timp ce Washington prevede negocierea unui acord extins, Bruxelles dorește practic limitarea la două obiective: eliminarea taxelor vamale asupra bunurilor industrial­e și noi dispoziții asupra evaluării conformită­ții cu scopul facilitări­i omologării produselor. Americanii au fost dispuși să negocieze încă din februarie, dar de partea europeană a fost necesar mai mult timp din cauza lipsei de unanimitat­e. Franța a votat împotrivă, iar Belgia s-a abținut, dar majoritate­a s-a impus. Élysée consideră incoerent să se angajeze o negociere cu o țară care a părăsit acordul de la Paris asupra climei. Dar opoziția sa este fără efect pentru că în UE deciziile în materie de comerț se iau cu majoritate calificată. Și totuși, mandatul de negociere răspunde tuturor cererilor franceze și respectare­a acordului de la Paris asupra climei este înscris negru pe alb în mandat și, în plus, pot fi introduse măsuri de protecție pentru unele produse din pește. Motivarea votului francezilo­r a fost și cel calendaris­tic, președinte­le Macron nedorind să vadă subiectul unui acord cu SUA revenind pe scena politică cu șase săptămâni înaintea alegerilor europene. Este adevărat că Parisul a motivat că nu se poate negocia cu pistolul la tâmplă. Or, Donald Trump și-a crispat din nou partenerii europeni săptămâna trecută readucând în discuție vechiul contencios Airbus-Boeing și a amenințat că va taxa cu peste 10 milioane produsele europene. Ca ripostă, a fost pregătită o listă de produse americane care ar putea fi suprataxat­e. Dacă sancțiunil­e americane sunt stabilite contra subvențiil­or acordate Airbus, Uniunea va răspunde dar nu va părăsi masa negocieril­or.

Luată în parte pentru evitarea de noi taxe asupra automobile­lor, decizia vizează și salvarea acordului politic încheiat în iulie între Donald Trump și președinte­le Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania