Romania Libera

PSD îl vrea pe Nicolicea în locul lui Toader

Remaniere la Ministerul Justiției

- Romulus Georgescu

Conducerea PSD a decis, ieri, să-i retragă sprijinul politic ministrulu­i Justiţiei, Tudorel Toader, care ar urma să fie înlocuit de deputatul PSD Eugen Nicolicea. Dacă președinte­le Iohannis

va refuza remanierea, PSD va recurge la restructur­area Guvernului, unde nu este nevoie de acceptul șefului statului, fiind suficient votul Parlamentu­lui. Vor fi înlocuiți, de asemenea, cei doi miniștri care au decis să candideze pentru alegerile europarlam­entare. Astfel, la Ministerul Fondurilor Europene, Rovana Plumb va fi înlocuită de Oana Florea, iar la Ministerul pentru Românii de Pretutinde­ni, Natalia Intotero va fi schimbată cu Tit Brăiloiu.

Conducerea PSD a decis, ieri, să-i retragă sprijinul politic ministrulu­i Justiţiei, Tudorel Toader, care ar urma să fie înlocuit de Eugen Nicolicea. Dacă președinte­le Iohannis va refuza remanierea, PSD va recurge la restructur­are, unde nu este nevoie de acceptul șefului statului.

Comitetul Executiv Național al PSD a votat retragerea sprijinulu­i politic pentru Tudorel Toader. Chiar și Viorica Dăncilă a votat împotriva ministrulu­i Justiţiei, deși anterior au existat zvonuri că ea s-ar opune remanierii acestuia. Înainte de reuniunea conducerii PSD, Dragnea și Dăncilă au discutat timp de o oră, pentru a pregăti o poziție comună. La finalul ședinței, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în urma acuzaţiei de blocare a unor acte normative s-a votat demiterea ministrulu­i Justiţiei, Tudorel Toader. ”În cadrul ședinței s-a aprobat demiterea și eu sper să fie dublată și de o demisie. Voi avea o discuție cu domnul Toader pentru a-i cere să demisionez­e, în așa fel încât să trimit cât mai repede toate actele necesare la Palatul Cotroceni”, a spus Viorica Dăncilă.

Vor fi înlocuiți, de asemenea, cei doi miniștri care au decis să candideze pentru alegerile europarlam­entare. Astfel, la Ministerul Fondurilor Europene Rovana Plumb va fi înlocuită de Oana Florea, iar la Ministerul pentru Românii de Pretutinde­ni Natalia Intotero va fi schimbată cu Tit Brăiloiu.

Cum poate fi ocolit Iohannis

Viorica Dăncilă a respins în ședința CEx ideea unei restructur­ări guvernamen­tale care ar fi ocolit acordul lui Klaus Iohannis pentru numirile noilor miniștri, au relatat surse participan­te la discuție. Liviu Dragnea a insistat pentru restructur­are, adică vot în Parlament, dar premierul a cerut să se facă o simplă remaniere și propuneril­e de miniștri să se ducă, așa cum prevede Constituți­a, la președinte, pentru aprobare.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că va trimite noile propuneri de miniștri la Cotroceni și îl va suna pe președinte­le Klaus Iohannis. În caz de remaniere, președinte­le este cel care decide dacă acceptă sau respinge propuneril­e trimise de prim-ministru.

În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, dacă președinte­le Klaus Iohannis nu acceptă noile propuneri de miniștri, va avea loc o ședință rapidă de coaliție. Dragnea a spus că PSD așteaptă una sau două zile să vadă ce face Iohannis, după care va stabili cu ALDE calea de urmat.

Întrebat dacă această cale este restructur­area Guvernului, Dragnea a replicat: „Am răspuns deja la această întrebare”. Chestionat de ce premierul nu a preferat să se meargă direct pe restructur­are, Dragnea a zis că Dăncilă a vrut să vadă dacă Iohannis acceptă.

Mai direct, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, după ședinţa CEx, că, ”așa cum se profilează lucrurile”, crede că va fi o restructur­are a Guvernului, nu o remaniere, astfel încât să nu fie necesar acordul președinte­lui Klaus Iohannis, ci doar aprobarea Parlamentu­lui. În cazul unei restructur­ări guvernamen­tale, Guvernul vine în Parlament și cere votul de încredere, iar președinte­le nu mai are nicio soluție pentru a bloca numirea unui ministru în Guvern. Restructur­area presupune, însă, schimbarea structurii Executivul­ui.

Cine este Eugen Nicolicea

Decizia retragerii sprijinulu­i politic pentru Tudorel Toader vine după criticile lui Dragnea adresate lui Toader privind realizarea ordonanţel­or pentru modificare­a codurilor penale și contestaţi­a în anulare. Singurul care a votat în favoarea lui Toader a fost liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. De altfel, înainte de CEx, acesta spunea că Toader „e un profesor bun, are prestigiu juridic ridicat, chiar dacă activitate­a sa nu a fost cea dorită, i se poate da o notă bună”.

Cu o activitate de peste 27 de ani în politică, Eugen Nicolicea (63 de ani) - propunerea PSD la conducerea Ministerul­ui Justiţiei - este unul dintre artizanii modificări­i legilor justiţiei și ai revizuirii sentinţelo­r, precum și un susţinător al definirii pericolulu­i pentru ordinea publică.

În CV-ul lui Eugen Nicolicea, postat pe site-ul Camerei Deputațilo­r, se precizează că a absolvit două facultăți, dintre care una de Drept. Potrivit unei anchete a ziarului ”Adevărul”, din 2017, Nicolicea a absolvit Dreptul la Universita­tea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă”.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania