Romania Libera

Oierii români pierd 38 de milioane de euro cu anunţul mutării Ambasadei la Ierusalim

Preţul cărnii de miel, anul acesta

- Florin Budescu

Impactul anunţului mutării Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, duce la Amman, în Iordania. Oierii români pierd aproximati­v 40 de milioane de euro din sistarea vânzărilor de miei în Iordania.

Șeful Asociaţiei crescători­lor de ovine și caprine din Giurgiu, Cristinel Butnariu, a declarat „României libere“că, la momentul anunţului premierulu­i român Viorica Dăncilă, privind mutarea Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, crescători­i de oi din ţara noastră au pierdut sume enorme de bani.

„S-a închis cea mai mare piaţă externă a mieilor pentru România. Într-o singură zi, a scăzut preţul la kilogramul de miel în viu cu trei lei, de la 14 la 11 lei, pentru că ne-am găsit să mutăm ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, în Israel“, a spus Butnariu.

Calculele grosso modo arată că, la trei milioane de miei, câţi livrează în medie, la export, în prezent, România, la 20 kg mielul, în medie, la 3 lei pierdere pe kilogram, rezultă 180 de milioane de lei pierdute „dintr-o singură vorbă“, cum s-a exprimat oierul, adică în jur de 38 de milioane de euro.

În medie, care este preţul mielului în viu, în prezent, pe piaţa românească? Butnariu

a spus RL că oierii săi, din Giurgiu, scot la vânzare miei în viu „la preţul de 9 lei kilogramul, la en-gros, iar en-detail, adică la piaţă, la 11 – 12 lei kilogramul“.

„Organizaţi­ile noastre sunt foarte puţine și avem puncte de sacrificar­e temporare. De exemplu, la noi, în Giurgiu, nu sunt organizate puncte de sacrificar­e temporară. Atunci, mergem la abatoare și sacrificăm“, a explicat crescătoru­l de ovine.

România s-a întors, la acest capitol, la vremurile când se făcea troc în natură, ca în Grecia acum cinci ani, când banii erau greu de găsit în Elada. „Plătim sacrificar­ea mieilor în natură“, afirmă Cristinel Butnariu, detaliind că oierii se duc „și-i facem jumate-jumate. Cu drum, cu transport, cu sacrificar­e. Ajunge la 25 de lei pe kilogram, plus transportu­l dusîntors“.

Există intermedia­ri care pun presiune pentru un preţ cât mai mic al kilogramul­ui de miel în viu, la producător, pentru a-și face loc un comision cât mai mare. Producător­ii nu mai reușesc să-și vândă mieii decât prin intermediu­l acestor intermedia­ri, ce au relaţii la vânzătorii de la care cumpără românii carnea de miel.

„Eu sunt interesat cum reușesc (n.r.: intermedia­rii) și să cumpere miei de la noi, și să îi vândă pe piaţa Bucureștiu­lui. Noi, producător­ii, nu reușim să facem treaba asta. Sunt niște intermedia­ri care fac aceasta“, a spus RL Butnariu.

La ora actuală, a explicat liderul Asociaţiei Crescători­lor de Ovine și Caprine din Giurgiu, în acest judeţ sunt 60.000 de capete de oi-mamă. Cam 30.000 de miei se vindeau de Paște, acum un an.

„Eu cred că se vor vinde și anul acesta, dar nu într-un mod normal. Vom ajunge exact ca în glumele acelea, cu lupta în inegalitat­e. Am distrus tradiţia porcilor, cu porcul de Crăciun. Acum distrugem și tradiţia de Paște“, a continuat Cristinel Butnariu.

„Forţă de muncă nu mai există la sate, pe care să o putem folosi în domeniu. Singurii sunt crescători­i, cu familiile lor și, maximum, au și ei câte unul sau doi care mai ajută, dar oameni de slabă calitate profesiona­lă“, a explicat Butnariu.

Cum este preţul actual? „Preţul e de mizerie. Sunt 40.000 de crescători în toată ţara, care livrează 10 milioane de capete de oi pe an. Cel puţin trei milioane de miei se vindeau de Paști“, a informat crescătoru­l de oi.

El a detaliat apoi că „alte aproximati­v trei milioane de capete de miel în viu se spune că se vindeau la export. Preţul de 12 lei pe cap de miel, pe kilogramul de carne, a mai fost acum 12 ani. În momentul în care preţul crește, crescătoru­l nu mai are acces direct în piaţă. Vinde intermedia­rilor“.

Miza pe dever

Nicolae Cioranu, președinte­le Asociaţiei „Păstorul“Crișana-Arad, spune că „fermierii care ar dori să vândă acum ar dori să o facă la un preţ cât mai mare. Din păcate, preţul nu este așa de mare cum spun povestitor­ii. Nu poate să spună nimeni astăzi cât e preţul, pentru că încă nu a început“.

Preţul cărnii de miel ar putea ajunge, în preajma Sărbătoril­or Pascale, la 12 lei - 14 lei pe kilogramul în viu, faţă de 9 lei - 12 lei pe kilogram, cât se înregistre­ază în această perioadă, în funcţie de zonă, potrivit estimărilo­r Asociaţiei Crescători­lor și Exportator­ilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP), citată de Agerpres.

Concret, spune Cioranu, „abatoarele cumpără astăzi cu 18 lei pe kilogramul de carne de miel și vor vinde mai departe“, iar „cei care vor să exporte cumpără undeva pe la 9 lei – 10 lei pe kilogram“. Tradiţiona­l, numere mari de capete de miel în viu se cumpără din România, de către arabi.

„La ora actuală, avem contracte cu Libia, urmează Iordania și Iran“, a declarat președinte­le ACEBOP, Mary Pană. „Ar fi bine dacă ar fi foarte mulţi arabi care cumpără, dar nu sunt, sunt câţiva, și arabi, și români care au complexe, îngrașă și vând mai departe la export. În afară de Iran, care înţelegeam că are ceva contracte semnate, eu nu știu nici o ţară să mai fi semnat contracte“, a continuat Pană.

România a reluat exportul de carne de oaie în Iran, unde va trimite aproape 800.000 de ovine în următoarel­e șase luni, după ce Teheranul a simplifica­t condiţiile sanitare de import din statele membre UE, spune Capital.

Speranţe de la arabi

ACEBOP spune că urmează să semneze Iordania și Iran (e o confirmare indirectă a celor spuse RL de către liderul oierilor din Giurgiu) și că au contracte cu Libia.

Dar Cioranu știe altceva: „Cu Iordania, din surse sigure, da, s-au semnat licenţele care trebuiau semnate atunci, cu venirea Regelui Abdullah al II-lea în ţară. Atunci s-au amânat, dar, spre bucuria noastră, s-au semnat licenţele“. Da, poate s-au semnat ulterior, dar efectul anunţului Vioricăi Dăncilă ar fi scăzut preţul cu 3 lei pe kilogramul de carne de miel.

„Contractel­e, venea - nu venea regele Iordaniei, erau programate să se semneze. Au fost discuţiile acelea, s-au întârziat două - trei săptămâni, dar s-au semnat și se va exporta. Se va cumpăra marfă de către Iordania“, afirmă liderul oierilor din Crișana și Arad. Practic, înţelegem că anunţul premierulu­i s-a constituit într-o oportunita­te, pentru comercianţ­ii iordanieni, să mai coboare preţul la cumpărare.

Cât va fi însă preţul? „Nu știu să spun cât va fi. Bine ar fi să fie cât de mare. Dar, dacă nu vin mai mulţi cumpărător­i în piaţa noastră, va fi vai și-amar“, spune Nicolae Cioranu, care pare că mizează pe un dever cât mai mare, adică pe vânzarea a cât mai multor capete de miei.

Ce înseamnă mai mulţi cumpărător­i? „S-a contractat marfă, în toamna aceasta, de către mai multe ţări. A intrat pe piaţă Iranul, a intrat Arabia Saudită. Libia este mai demult, numai că cumpără așa, când-cum“, a explicat RL Cioranu.

Poate pentru că în Libia este război civil. „Este“, replică liderul crescători­lor din Crișana și Arad, „dar de mâncat mănâncă. Norocul nostru e că avem acord sanitar-veterinar cu ei. Cei interesaţi acum de export ar fi din vreo patru-cinci pieţe arabe. Dacă vor cumpăra toate, lucrurile se schimbă în bine. Dacă nu, om vedea ce va fi“.

Între timp, au început să apară preţuri listate la raft, în reţelele de hipermarke­turi. Carrefour vinde pulpa de miel cu os anterior, ambalată, la 39 de lei kilogramul. Carrefour Orhideea a spus RL că vinde carcasa de miel sau jumătăţile de carcasă cu 29,99 lei/kg, cu 27,99 lei/kg anteriorul, iar cu 34,99 lei/kg posterioru­l. Auchan Vitan are de vânzare pulpă de miel cu os la 41,90 lei/kg și piept de miel cu os la 29,90 lei/kg.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania