Romania Libera

Macron și politica sa anticrești­nă

- Marius Ghilezan

Omie șaizeci și trei de atacuri împotriva creștinilo­r au fost înregistra­te pe teritoriul Franţei anul trecut, potrivit Observator­ului de Intoleranț­ă și Discrimina­re împotriva Creștinilo­r din Europa, ONG cu sediul la Viena. Administra­ţia Macron n-a făcut nimic să stopeze flagelul urii. Unii susţin că sistemul său ideologic nu l-ar fi lăsat să o facă. Dar poate nu-l cunoaștem suficient. Părea bine intenţiona­t. Promitea și Luna de pe cer.

Emmanuel Macron a ajuns la putere în Franţa printr-un fel de androginis­m politic, nici de dreapta, nici de stânga. Finanţator­ii campaniei En Marche intenţiona­u să extindă mișcarea liber-schimbismu­lui politic într-o capsulă de vibraţie europeană, în care să se adune rânduri, rânduri toţi revoluţion­arii de profesie. „Vestele galbene“i-au mai stopat elanul.

Macron își propunea chiar un mare grup politic european pe care să-l conducă. Acum se mulţumește cu un parteneria­t civil cu liberalii europeni din ALDE.

Partidul lui, creaţie de laborator, a venit la putere cu discipoli apăruţi din neant, gata să salveze omenirea prin reîntronar­ea dialectici­i urii faţă de tradiţii și de valori, a anarho-terapiei de grup, a sexomarxis­mului afișat și practicat în văzul lumii, drapat în foi verzi, ecologice, pentru că e trendy acum să lupţi pentru climă sau pentru apărarea animalelor din junglă, dacă nu-ţi pasă de cine plătește facturile.

În ideologia en-marche important era progresul. Emancipare­a. Expectoraţ­ia. Hula. J’accuse-ul public faţă de naţionaliș­ti, faţă de apărătorii creștinism­ului.

La fel ca cei din Internaţio­nala proletară, visul lui Macron era să conducă Europa. Apoi lumea.

Mașina de propagandă era turată la maximum. Combustie, cât cuprinde.

Pentru că neomarxism­ul e un abţibild urât, s-a drapat în curcubee și și-a zis că el e magicianul progresism­ului global.

Noul revoluţion­ar al Franţei trebuia să fie secat de sentimente, de respect faţă de familia tradiţiona­lă, faţă de credinţă, un tip uscat, un jolly-joker gata de jucat pe tabla societăţii în civil în diferite cauze. Păi ăsta e

quelque chose-ul androginis­mului politic cu telecomand­a ascunsă.

Macron era en marche. Astăzi e chinuit de griji și de previziuni lugubre. Demonii să nu-l sluţească. N-avem nevoie de încă un erou. Ne ajunge un Quasimodo, cel original, omenirea e sătulă de cópii. Acum sunt sute de mii de demonstran­ţi împotriva sa.

În urmă cu jumătate de secol, teroarea roșie cotropea minţile studenţilo­r. Ieșiţi din amfiteatre, cu pumnul ridicat și cărticica roșie a lui Mao, tinerii de atunci au crezut că schimbă lumea.

Două milioane de francezi au ieșit pe străzi în apărarea marelui Charles de Gaulle. Astăzi cine ar mai mărșălui în favoarea lui Macron?

Un om care n-a făcut niciodată politică și care, apărut

ex nihilo, voia să fie purtat ca o icoană de salvator al lumii nu poate decât să plictiseas­că, să stârnească ilaritate și să enerveze mai-marii lumii. Politica lui externă e gol de stat. Cea internă e legată la vestă. Eforturile sale de supravieţu­ire sunt uriașe, probabil împins din spate, pentru că fără o cheiţă de sistem el demisiona demult. Având vocaţie de funcţionăr­aș cu guleraș, e încă ţinut în priză, bietul necreștin, fără alinare.

Imensul aparat de propagandă l-a adus, în euforia naivităţii franceze proverbial­e, la putere. Un imens val de încredere i-a tonificat mușchii și i-a îndreptat spinarea altădată încovoiată în faţa marelui stăpân.

Ce doreau programato­rii lui Macron? Doar nu credeaţi că el s-a reprezenta­t vreodată pe sine. Să extindă noua ideologie progresist­ă, total anticrești­nă, de la șiret la bască, peste toată Europa, precum o plasă de păianjen.

Nu el a fost cel care-și dorea o Europă cu două viteze? Una în marș, alta în marșarier, așa a ajuns sistemul său după o decadă scurtă de timp.

Macron s-a înfrânt din cauza imensului gol din programul său economic și social. Din lipsa de perspectiv­e. A promis mai mult decât ar fi putut să ducă. Boema franceză se hrănește cu stipendii, nu cu baloane colorate.

Magia sa progresist­ă a înfoiat tinerii, cei mai ușor de dus de nas. Acum stau și tac. Pentru că au învăţat că ei sunt viitorul lumii, că ei salvează planeta dacă luptă pentru colţii tigrului din junglă, fără a avea griji cine plătește factura la telefon și internet.

S-a trezit micul-marele Macron că realitatea costă. Ideologia nu umple cardurile bursierilo­r, precum i s-au umplut lui de vânt aripile de ceară, atunci când prin cea mai mare păcăleală din istoria Franţei a ajuns pe scaunul lui Charles de Gaulle.

Revoluţia franceză este studiată corect-politic drept una progresist­ă. Nimeni dintre profesorii noului val, îmbibaţi și îmbuibaţi cu ideile Școlii de la Frankfurt, nu vrea să vorbească despre câte biserici au distrus băieţii în spatele sloganului Liberté, égalité, fraternité. Cum au incendiat ei Notre-Dame-ul.

În școala franceză de azi nu se mai fac debate-uri despre cine a fost mai ticălos în abolirea monarhiei: Danton sau Robespierr­e. Oare câţi studenţași cu dinţii de lapte ai progresism­ului, neduși la biserică, știu că Danton, mai maleabil, gata de compromis ideologic, a fost arestat de camaradul său Robespierr­e? Capul i-a căzut sub ghilotină. Câteva luni mai târziu, Robespierr­e avea să sfârșească la fel.

Învârtitor­ii din spatele scenei, atunci numită Bastilia, azi Élysée, știau și știu și astăzi, dar nu spun la nimeni, că cel mai bun adversar e adversarul mort. Doctrina revoluţion­ară, la fel ca doctrina progresist­ă, e simplă: lupţi pentru cauză și cauza n-are nimic împotrivă să fii ars pe rug când nu mai ești util. Recent, președinte­le Franţei a avut tupeul să trimită o scrisoare în toate limbile Europei către ţările din UE: „Să ne apărăm libertatea“, „Să ne protejăm continentu­l “și „Să ne regăsim spiritul progresulu­i “dicta din înălţimea alcovului prezidenţi­al.

Omul care visează la paneluri trans-europene a lansat un apel, la mila publică pentru începerea colectăril­or publice de bani pentru reabilitar­ea Catedralei Notre-Dame.

M-aș bucura dacă ar scăpa de furia Franţei profunde, măcar ca Esmeralda din povestea lui Victor Hugo. Garguii nu mai sunt. Deci n-are cum să fie scobit în interiorul său dezumflat de vreun ghimpe.

Și mâine e o zi. Dar toboganul pe care și l-a potrivit en-marche n-are mantinelă. Așa-i cu revoluţion­arii. Slujesc un timp, un ceas cauza, apoi sunt aruncaţi la câini. Cine-l va mai plânge atunci când se va căi? Cu siguranţă corul bisericii pe care nu-l frecventa în plină glorie.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania