Romania Libera

Comisia SRI îl acuză pe George Maior că a făcut poliţie politică

Raport parlamenta­r plin de dezvăluiri spectaculo­ase

- Romulus Georgescu

Comisia SRI îl acuză pe fostul director al serviciulu­i, George Maior, de săvârșirea unor acte de poliție politică împotriva unor politicien­i, printre care Klaus Iohannis și Eduard Hellvig. În schimb, Maior ar fi intervenit pentru salvarea lui Victor Ponta, cercetat de ANAF.

Raportul Comisiei parlamenta­re pentru controlul Serviciulu­i Român de Informații (SRI) conţine informaţii potrivit cărora serviciul de informaţii a trimis 71 de note speciale sau simple către Agenția Națională de Integritat­e (ANI) care vizau 600 de persoane, printre care miniștri, eurodeputa­ţi, parlamenta­ri, chiar și secretari de primărie. Potrivit documentul­ui, SRI și ANI au semnat un protocol pe 16 martie 2011. Protocolul este semnat de Horia Georgescu din partea ANI (la vremea respectivă secretar general al instituție­i) și de către Dumitru Cocoru, adjunct al directorul­ui SRI. Raportul Comisiei se numește „Raport privind folosirea SRI și ANI de către George Maior în scopuri politice“. Raportul a fost adoptat cu șase voturi pentru și două împotrivă.

Potrivit documentul­ui, odată cu începerea proceduril­or de verificare, potrivit legii, persoana în cauză are dreptul de a consulta dosarul, de a vedea cine a făcut sesizarea, de a prezenta informații sau

documente pentru a lămuri situația. „Comisia a constatat că, în cazul notelor primite de la Serviciul Român de Informații, persoana în cauză era în imposibili­tatea de a afla cine a inițiat demersul împotriva sa, acesta fiind un mod netranspar­ent de abordare“, se afirmă în raportul Comisiei SRI.

Acțiunile lui Maior

„Domnul George Maior a deținut funcția de director al Serviciulu­i Român de Informații în perioada octombrie 2006 - ianuarie 2015. Acesta a încălcat legislația care reglemente­ază activitate­a instituție­i pe care a condus-o și a angajat instituția în acțiuni reprobabil­e, care au lezat interesele partidelor politice, sau ale persoanelo­r fizice sau juridice. Aceste elemente se circumscri­u unor acțiuni de poliție politică, menite să afecteze grav procese democratic­e, în beneficiul propriu și personal, pentru a obține influență politică nelegitimă, în vederea obținerii funcției de prim-ministru al României, în eventualit­atea câștigării alegerilor prezidenți­ale de către Victor Ponta“, se arată în raportul Comisiei parlamenta­re de control a activități­i SRI.

Membrii comisiei au ajuns la concluzia că George Maior avea o relație personală cu Horia Georgescu, fost secretar general și, ulterior, președinte al Agenției Naționale de Integritat­e (ANI), cu care se întâlnea săptămânal și abordau „direcții de colaborare între instituții­le conduse de cei doi, precum și alte subiecte cu caracter politic, formal sau informal“. Parlamenta­rii Comisiei SRI au constatat că, „în urma audierilor, au rezultat o serie de suspiciuni legate de faptul că fostul director al SRI se interesa de stadiul anumitor dosare atât din cadrul Agenției Naționale de Integritat­e (ANI), cât și despre evoluția unor dosare aflate pe rol în instanță, interferân­d cu activitate­a instituție­i, precum și prin influențar­ea unor alți factori de decizie referitoar­e la investigaț­ii în curs de derulare.“

Dosarul lui Iohannis

„Discuțiile private dintre George Cristian Maior și Horia Georgescu erau legate de parlamenta­ri, miniștri, persoane cu funcții de conducere și putere de decizie în stat cu privire la sesizările înaintate de SRI, care să aibă drept consecință influențar­ea parcursulu­i politic și/sau a vieții publice“, menționeaz­ă raportul Comisiei SRI.

Din audierile de la Comisie și din datele primite de la SRI, reiese că dosarul de incompatib­ilitate al lui Klaus Iohannis a fost declanșat pe baza unei adrese a SRI. „În data de 20 februarie 2013, în ziua în care domnul Klaus Werner Iohannis s-a înscris în Partidul Național Liberal, această notă a plecat de la Serviciul Român de Informații la Agenția Națională de Integritat­e, ceea ce denotă un mod de lucru viciat, menit să influențez­e viața politică, deoarece decidentul la acest nivel privind transmiter­ea de informații către ANI se regăsea în persoana domnului George Maior“, se afirmă în raportul Comisiei SRI. Iohannis a fost adversarul lui Victor Ponta în cursa pentru prezidenți­ale, iar dosarul avea menirea să îl împiedice să candideze, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a respins acuzațiile de incompatib­ilitate. „Potrivit depozițiil­or, rezultă faptul că au existat mai multe discuții directe sau telefonice despre acest dosar între Horia Georgescu și George Maior. În particular s-a făcut referire la convorbire­a telefonică între cei doi din data de 19 septembrie 2014, purtată

în rețeaua STS cu privire la acest dosar. Momentul coincide cu solicitare­a adresată de ANI referitoar­e la devansarea termenului de judecată în 33 de dosare aflate pe rolul ÎCCJ, inclusiv cel al președinte­lui României, Klaus Iohannis“, se menționeaz­ă în document. „În accepțiune­a Comisiei există indicii că George Maior, în calitate de director al SRI, a exercitat presiuni la adresa lui Horia Georgescu ca acesta să ceară devansarea termenului de judecată pentru acele dosare, să disemineze în presă această informație, având ca țintă în special cauza lui Klaus Iohannis, candidat la funcția de președinte al României“, mai susțin membrii Comisiei SRI.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania