Romania Libera

Carnagiu în Sri Lanka în duminica Paștelui catolic – peste 200 de morți

- Gabriela Anghel

Un val de atentate cu bombă au fost comise duminică în hoteluri de lux și în biserici catolice din Sri Lanka exact în timpul celebrării slujbei de Paști, bilanțul provizoriu fiind de peste 200 de morți, printre care 35 de cetățeni străini.

Un val de atentate cu bombă au fost comise duminică în hoteluri de lux și în biserici catolice din Sri Lanka exact în timpul celebrării slujbei de Paști, bilanțul provizoriu fiind de peste 200 de morți, printre care 35 de cetățeni străini.

Bilanțul provizoriu se poate agrava, având în vedere că există peste 300 de răniți, mulți în stare gravă, în urma acestor atacuri de o violență extraordin­ară,

a căror natură era încă necunoscut­ă până la ora serii (ora din Sri Lanka). În capitala Colombo, în cursul dimineții, trei hoteluri de lux aflate pe malul mării și o biserică au fost lovite de explozii, soldate cu zeci de morți. După-amiază, noi explozii s-au înregistra­t la alt hotel. În Negombo, la nord de Colombo, 67 persoane au fost ucise în Biserica Saint Sebastian și alte 25 într-o biserică din Batticaloa, oraș situat în estul insulei. Exploziile au continuat în diverse alte locuri populate, cum a fost cazul unei grădini zoologice. Persoane aflate în zona bisericilo­r atacate au descris „scene oribile“, cu trupuri sfârtecate și tavanele lăcașelor de cult prăbușite parțial. Martori din hotelurile și restaurant­ele vizate de atentatele cu bombă au precizat că, după explozii, totul a fost invadat de ambulanțe, pompieri și echipaje de poliție. Operațiuni de salvare au fost declanșate rapid, spitalele fiind asaltate de numărul răniților. Guvernul a decretat stare de urgență. Autorități­le au reacționat acuzând „atacuri lașe“, premierul Ranil Wickremesi­nghe a făcut apel la unitate, iar ministrul de Finanțe a declarat pe Twitter că atacurile par „o tentativă coordonată pentru a provoca haos, anarhie și morți“. Șeful Poliției lansase un avertismen­t, în urmă cu zece zile, referitor la faptul că mișcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jama’ath) plănuia „atentate sinucigașe în bisericile importante și în Înaltul Comisariat de Poliție“. Experți citați de media britanică au evocat implicarea jihadiștil­or ISIS, care au pierdut „califatul“din Siria, dar se instalează în alte regiuni și nu renunță la „politica terorii“.

Lideri din lumea întreagă au transmis condoleanț­e și au condamnat atacurile comise într-o „zi sfântă“, referire la Paștele catolic. Aceste atacuri sunt cele mai grave din ultimii ani în mica națiune insulară și survin la un deceniu după sfârșitul unui război civil sângeros. În Sri Lanka trăiesc 1,2 milioane de catolici. Din populația totală de 21 milioane persoane, 70% sunt budiști, 12% hinduși, 10% musulmani și 7% creștini.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania