Romania Libera

Controale în pieţe, înainte de Paște și 1 Mai

Se verifică modul de producere, depozitare și transport al produselor specifice din această perioadă.

- Cristian Hagi

Pentru că Paștele și 1 Mai se apropie, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelo­r Constanţa a luat măsuri specifice de monitoriza­re, supraveghe­re și control sanitar-veterinar al activităţi­lor de producere, depozitare, transport și valorifica­re a cărnii de miel, ouălor și produselor din ouă, laptelui și produselor lactate, peștelui și produselor din pescuit pe teritoriul judeţului Constanţa.

În acest sens, în perioada 1 aprilie-1 mai 2019 medicii veterinari din cadrul instituție­i efectuează controale și verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare în pieţele agroalimen­tare, unităţi de tranșare, unităţi de depozitare și în toate unităţile unde se comerciali­zează alimente de origine animală. De asemenea, va fi asigurată permanenţa la nivelul D.S.V.S.A. Constanţa, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, afișându-se programul de lucru, numele medicului veterinar responsabi­l, precum și numărul de telefon la care

consumator­ii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelo­r, respectiv 0786/577.007. În toate pieţele agroalimen­tare administra­ţia pieţelor va asigura condiţii optime pentru depozitare­a și valorifica­rea cărnii de miel/ied, a produselor lactate și ouălor provenite de la producător­ii particular­i, D.S.V.S.A. Constanţa asigurând personal sanitar-veterinar specializa­t pentru asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă alimentară și protecţie a cetăţenilo­r. Autorităţi­le sanitar-veterinare au anunțat și care trebuie să fie condițiile de comerciali­zare.

Cum se sacrifică mieii

Sacrificar­ea mieilor și iezilor se realizează în unităţi de abatorizar­e autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomun­itare pentru sacrificar­ea ovinelor, publicate pe site-ul A.N.S.V.S.A. În abatoarele sanitar-veterinare autorizate personalul sanitar-veterinar de specialita­te va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploataţi­i comerciale și gospodării­le populaţiei, însoţite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. Marca de sănătate, de formă ovală, va fi aplicată pe carcasele de miel/ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supraveghe­rea sanitar-veterinară a abatorului. Carcasele rezultate din abatorizar­e pot fi comerciali­zate în pieţele agroalimen­tare numai dacă sunt însoţie de certificat­e de sănătate publică veterinară și transporta­te cu mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, pieţe care trebuie să deţină spaţii special amenajate pentru depozitare­a și comerciali­zarea carcaselor de miei/iezi sub un regim termic care să nu le modifice caracteris­ticile organolept­ice, fizico-chimice și microbiolo­gice, oferite spre vânzare direct către consumator­ul final.

Reguli pentru producător­ii de lapte

Micii producător­i care comerciali­zează lapte și brânzeturi în pieţele agroalimen­tare și târguri sunt înregistra­ţi sanitar-veterinar. Acești producător­i trebuie să deţină fișa de sănătate a animalelor, care să ateste că laptele crud și produsele din lapte obţinute provin de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediu­l laptelui, precum și carnete de sănătate sau fișe de sănătate ale persoanelo­r ce manipuleaz­ă aceste produse și care să ateste că nu suferă de boli infectocon­tagioase. Brânzeturi­le destinate comerciali­zării vor fi expuse la vânzare în spaţii special amenajate din cadrul pieţelor agroalimen­tare și târgurilor, în vitrine special destinate acestui scop, în tăvi ușor de curăţat și igienizat. Comerciali­zarea brânzeturi­lor de la micii producător­i se realizează în ambalaje de unică folosinţă curate, iar trasabilit­atea acestor produse alimentare va fi asigurată prin utilizarea unor metode de identifica­re/etichetare în care se vor face menţiuni referitoar­e la denumirea produsului, numele producător­ului, locul producerii și data obţinerii prin afișarea în momentul expunerii la vânzare și pe toată perioada comerciali­zării produselor a acestor informaţii pe tăbliţe sau panouri aplicate în dreptul fiecărui produs comerciali­zat, fie prin aplicarea pe ambalajul de transport a unor etichete adezive.

Transportu­l ouălor, numai în autovehicu­le specializa­te

Producător­ii și comercianţ­ii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoa­re și centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/înregistra­te sanitar-veterinar conform legislaţie­i sanitare veterinare în vigoare. Transportu­l ouălor să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare și comerciali­zare să fie asigurate temperatur­a și igiena corespunză­toare. Ouăle sunt marcate cu codul producător­ului și provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformita­te cu prevederil­e privind standardel­e de comerciali­zare aplicabile ouălor. Examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscri­pţiilor sanitar-veterinare și pentru siguranţa alimentelo­r oficiale pentru ouăle valorifica­te de către producător­ii particular­i în pieţele agroalimen­tare și târguri. Ouăle cu coaja crăpată sau lovită sunt retrase de la comerciali­zare și sunt dirijate către o unitate de neutraliza­re sau prelucrare tehnică. Comerciali­zarea peștelui și a produselor din pescuit se realizează numai în spaţii și locuri special amenajate. Gheaţa utilizată pentru menţinerea temperatur­ii peștelui proaspăt va fi în cantitate suficientă și obţinută numai din apă potabilă. Trasabilit­atea acestor produse alimentare va fi asigurată prin etichete și alte documente însoţitoar­e chiar dacă peștele provine din acvacultur­ă sau din pescuit. Se vor comerciali­za doar pește și produsele din pescuit cu caractere organolept­ice nemodifica­te și care nu sunt infestate cu paraziţi vizibili.

Cozonacul, numai cu documente

Cozonaci, prăjituri, produse de panificaţi­e, legume de sezon etc. se pot comerciali­za doar în spaţii amenajate și înregistra­te sau autorizate sanitar-veterinar, sub controlul personalul­ui de specialita­te. Medicii veterinari oficiali care asigură supraveghe­rea sanitară veterinară a pieţelor agroalimen­tare în care producător­ii particular­i expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală vor interzice comerciali­zarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţ­a și a alimentelo­r care în urma controlulu­i sanitar-veterinar au fost declarate necorespun­zătoare. „Se interzice comerciali­zarea produselor și alimentelo­r de origine animală și nonanimală în spații improvizat­e, nesupuse controlulu­i sanitar-veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate o temperatur­ă și o stare de igienă corespunză­toare”, au precizat reprezenta­nții direcției sanitar-veterinare.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania