Romania Libera

Viaţa secretă a lui William Shakespear­e

Pe 23 aprilie s-a născut și a murit marele William Shakespear­e – figura tutelară a culturii moderne, personaj pe cât de prolific și actual, pe atât de misterios.

- Maria Capelos

Ce moment mai bun să vorbim despre el, despre cine și cum a fost cu adevărat, ce pasiuni l-au guvernat, dar și ce pasiuni a stârnit de-a lungul secolelor, ce persoane reale au inspirat personajel­e lui nemuritoar­e, unde se termină arta și unde începe viața?

Cel mai recent roman din colecția Babel a editurii Nemira, „Viața secretă a lui William Shakespear­e”, de Jude Morgan, trage cortina și ne invită să ne imaginăm cum ar fi putut fi el înainte ca un om de rând să se transforme

într-o legendă. Jude Morgan îi spune povestea într-un roman cuceritor despre artă și dragoste, dar mai ales despre ce descoperim între lumină și întuneric, între adevăr și minciună, între alb și negru, între realitate și ficțiune.

Cum a reușit fiul unui mănușar englez să ajungă cel mai mare scriitor din toate timpurile? A existat Shakespear­e cu adevărat? Sau a fost el doar un nume? Istoria consemneaz­ă puține fapte despre el: s-a căsătorit cu o anume Anne Hathaway, a plecat din Stratford să-și caute norocul la Londra și a dat lovitura. Fiu plin de ură, soț aproape bun, meșter fără voie, actor ambițios, scriitor mistuit? Toate acestea și mult, mult mai mult de atât. Și totuși, când și cum a devenit el geniu?

„Oare a fost vreodată al meu? Chiar se minunează. Când el are așa de multe fețe; când poate să fie cel care a zămislit acea frumusețe, mai melodioasă decât viersul ciocârliei pentru urechea păstorului la vremea când e grâul verde și începe să înfloreasc­ă păducelul; și totodată să fie cel care a cumpărat iscusit New Place la un preț bun, care discută cu tatăl său despre malț și lână. Bănuiește că a avut parte doar de una din fețele lui, ca iubită și ca soție, și întâmplare­a a făcut ca fața aceasta să rămână întoarsă spre ea neobișnuit de multă vreme; iar acum el, diamantul infinit, s-a răsucit din nou”, spune un fragment din carte. Iar „The Guardian” titrează „Într-adevăr, Morgan pare să fi surprins personalit­atea lui Shakespear­e, adică să fi creat un personaj credibil, în același timp lăsându-se complet fascinat de el“.

Cartea se lansează pe 23 aprilie, la Cărturești Verona.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania