Romania Libera

Războiul mitinguril­or electorale

- Romulus Georgescu

Campania pentru europarlam­entare începe pe 27 aprilie, dar liderii politici și candidații au început deja mitinguril­e electorale. Nu au rostit aproape niciun cuvânt despre ce propun candidaţii lor să schimbe la Bruxelles. Doar jigniri și atacuri la adresa adversaril­or politici.

În cazul PSD, mitinguril­e partidului l-au avut în centrul acțiunii pe președinte­le socialdemo­craților, Liviu Dragnea. Șeful PSD dorește să intre în cursa pentru alegerile prezidenți­ale de la sfârșitul anului, motiv pentru care este mai activ, comparativ cu candidații partidului pentru euroaleger­ile din 26 mai. Însă, lucrurile nu au decurs chiar lin pentru liderul PSD.

Astfel, liderul PSD a fost întâmpinat la Suceava cu fanfară și cântece populare. El a venit împreună cu partenera sa de viaţă, Irina Tănase, și a făcut o baie de mulţime. La un moment dat însă, un bărbat a refuzat să dea mâna cu Liviu Dragnea, spunându-i acestuia: „Eu nu dau mâna cu hoţii”. Liderul PSD nu a replicat și a trecut mai departe, la cei care voiau să îl salute. În schimb, în timpul discursulu­i în care a lansat noi atacuri la adresa președinte­lui Klaus Iohannis și a partidelor din opoziţie, liderul PSD a avut un schimb de replici cu unul dintre participan­ţi. „Gândiţi-vă... zeci de ani de zile cum nu s-au interesat de satul românesc! Ce am făcut noi?”, a spus Dragnea. „Nimic!”, a strigat un bărbat aflat între participan­ţii la miting. „Nimic ești tu, ţi-o spun direct! Ai răbdare să-ţi spun ce am făcut noi, mincinosul­e! Am mărit salariile la medici, așa cum n-au fost niciodată în România...”, a replicat Dragnea.

Dragnea, huiduit

Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă au fost huiduiţi, sâmbătă, la sosirea la Iași, unde au participat la Conferinţa Extraordin­ară a filialei judeţene. Aproximati­v cinci sute de persoane s-au strâns în faţa Teatrului ”Luceafărul” și au strigat: ”Hoţii!” și ”Justiţie, nu corupţie!”. Dragnea a fost huiduit și la ieșirea din Teatrul „Luceafărul” din Iași. Protestata­rii au strigat ”Șobolanii” și “Iașiul nu te vrea!”. Pentru a acoperi vacarmul, șefii ieșeni social-democraţi au apelat la o fanfară din judeţ. Dragnea, însoţit de ceilalţi lideri PSD, a urcat într-un microbuz adus în faţa treptelor teatrului, șeful social-democrat evitând, astfel, contactul cu protestata­rii, aflaţi la 30 de metri distanţă. Liderul ALDE Iași, deputatul Varujan Vosganian, a părăsit lucrările Conferinţe­i Judeţene a PSD Iași, unde fusese invitat, nemulţumit că liderii social-democraţi care au luat cuvântul au vorbit doar despre guvernarea PSD, fără a pomeni nimic despre ALDE.

Liderul PNL Iași, Marius Bodea, i-a cerut președinte­lui Consiliulu­i Judeţean, Maricel Popa, președinte al PSD Iași, să explice de ce a folosit patrimoniu­l Consiliulu­i Judeţean, dar și angajaţi ai instituţii­lor din subordine la acţiunea partidului la care a fost prezent și Liviu Dragnea. Totodată, liderul liberal îi solicită șefului PSD Iași să prezinte facturile și dovada plăţilor efectuate de filiala ieșeană a social-democraţil­or pentru serviciile prestate.

Mesajele PSD

Din panoplia PSD nu au lipsit atacurile la adresa Opoziției și a Uniunii Europene. Viorica Dăncilă a declarat, la Iași, că este nemulţumit­ă de mesajele transmise de către liderii PNL, potrivit cărora PSD sărăcește România. ”Ei au tăiat pensii și salarii, noi am crescut pensii și salarii”, a spus Dăncilă, care a adăugat că ar putea avea o iniţiativă pentru o ordonanţă de urgenţă prin care să acorde gratuit lecitină celor de la PNL și USR.

La Botoșani, Liviu Dragnea a reluat mesajele antioccide­ntale. ”De ce ar trebui românii să mănânce produse agroalimen­tare mai proaste decât cele din Vest? Noi suntem cobaii Europei? Noi suntem poporul pe care ei au hotărât să facă experiment­e? Copiii noștri trebuie să fie ghiftuiţi cu legume și fructe, practic sunt otrăvite dacă vorbim de chimicale”, a spus Dragnea. Dincolo de retorică, PSD deține Ministerul Agricultur­ii, prin Petre Daea, care face declarații pe această temă de doi ani de zile, fără realizări majore.

PNL, în fieful lui Dragnea

În schimb, liberalii au ales să se deplaseze în Alexandria, în fieful lui Liviu Dragnea. Candidatul PNL Rareș Bogdan a spus, la mitingul liberalilo­r de la Alexandria, că a venit alături de Ludovic Orban pentru a elibera Teleormanu­l de ”neobolșevi­cii lui Liviu Dragnea”. ”În șapte ani de când guvernează România, Liviu Dragnea și ai săi au spus un singur adevăr, unul singur: România merită mai mult (sloganul PSD - n.r). Da, România merită mult mai mult decât PSD, România merită mult mai mult decât Dăncilă, merită mult mai mult decât Carmen Dan, decât Liviu Dragnea, decât Eugen Nicolicea, decât Codrin Ștefănescu, decât «Mitralieră» Rădulescu, decât Șerban Nicolae, decât Olguţa Vasilescu și Claudiu Manda”, a afirmat el.

La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, le-a spus liberalilo­r că vor avea o muncă extrem de grea pentru alegerile europarlam­entare, cerându-le să fie atenți la eventualel­e tentative de fraudă ale PSD. ”Știu foarte bine satrapii din judeţele din sud, primarii care îi mână ca pe oi la vot. Cu ochii pe ei și cu parul pe ei, cu plângeri penale”, a declarat Orban. ”Cum o cheamă pe europarlam­entara care a vrut să fure la vot în Parlamentu­l European? Grapini! Grapini a vrut să fure la vot în văzul întregii Europe! Vă daţi seama de ce sunt ăștia capabili în fiecare secţie de votare? Cu ochii pe ei și cu parul pe ei, cu plângeri penale la îndemâna fiecărui delegat la secţia de votare din partea Partidului Naţional Liberal! Cum i-am prins că vor fure, imediat anunţăm poliţia, dăm telefon la 112, depunem plângeri penale, să știe clar că oricine vrea să fure nu va scăpa. În felul ăsta trebuie să păzim voturile noastre”, a spus Orban.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania