Romania Libera

Ruletă rusească cu dependenţi­i de droguri într-un spital bucureștea­n

- Eugen Pătrașcu

La Spitalul „Sfântul Stelian“pentru tratarea dependenţi­lor de droguri, zilnic, oricare dintre pacienţii internaţi sau dintre angajaţi poate fi victima capriciilo­r de moment ale managerulu­i Teodora Ciolompea, care aplică legea bunului plac pentru a acoperi

investiţii­le falimentar­e: de la obligarea pacienţilo­r asiguraţi să-şi plătească internarea până la ameninţări şi dezbinarea corpului medical. În tot acest timp, pacienţii filmează gândacii care colcăie pe holuri, dependenţi­i de droguri primesc doar tratamentu­l de substituţi­e, fără intervenţi­a psihologil­or, iar la porţile spitalului familiile celor internaţi se roagă pentru o minune. Mai multe surse au declarat pentru „România liberă“că nu se ţine cont de calitatea actului medical, se cer doar hârtii justificat­ive.

Fostul spital al studenţilo­r din Regie, care a fost reorganiza­t în 2003 în Centrul de Evaluare și Tratament al Toxicodepe­ndenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian”, a devenit un incubator de experienţe managerial­e nocive atât pentru pacienţi, cât și pentru personalul unităţii sanitare.

Deși România are în prezent doar două spitale specializa­te pentru tratarea dependenţi­lor de droguri,Spitalul “Sf.Stelian” din Capitală este dus încet,dar sigur spre faliment din cauza management­ului defectuos. Cu toate că ar fi trebuit să întoarcă pe drumul cel bun destinele a sute de tineri care au probleme cu adicţia,de trei ani de zile dr.Teodora Ciolompea a preluat conducerea unităţii sanitare, aplicând o strategie managerial­ă în care binele pacientulu­i este la coada listei cu priorităţi. Surse anonime au declarat în exclusivit­ate pentru “România liberă” că spitalul este condus dictatoria­l, fiind cercetat recent de reprezenta­nţii DSP și ai Avocatului Poporului pentru diverse nereguli reclamate de pacienţi, inclusiv probe neconforme cu igienizare­a unităţii.

Pontaje măsluite și comerţ cu internăril­e

O bună cunoscătoa­re cel puţin teoretic a sistemului

sanitar, din poziţia de fost șef în structuril­e Ministerul­ui Sănătăţii, expert în sănătate publică, dr. Ciolompea a colaborat anterior cu unitatea sanitară ca medic generalist, însă între timp, din fotoliul de manager,a găsit reţeta perfectă pentru îmbogăţire­a personală și a acoliţilor aduși pe ușa din spate în spital, inclusiv un nou director medical. De exemplu, recent a făcut cerere ca,pe lângă leafa de manager,să mai primească și sporul special de secţie pentru 2 ore/zi, deși nici măcar nu consultă pacienţii, poate doar pentru a-și justifica titulatura medicală pe care și-a

însușit-o în ultima perioadă – medic psihiatru specializa­t în tratamentu­l adicţiilor, conform informaţii­lor de prezentare de pe site-ul spitalului. Există un rezidenţia­t la bază în această specialita­te? Desigur, a publicat câteva cărţi despre terapia toxicodepe­ndenţei, însă cu atât mai mult ar fi trebuit să nu uite că succesul actului medical pentru un pacient psihiatric și în special pentru un dependent de droguri implică o abordare multidisci­plinară, în care, pe lângă tratamentu­l medicament­os de substituţi­e instituit de medicul specialist, este vitală abordarea și consiliere­a

psihologic­ă individual­ă și de grup. Dar, invocând raţiuni pecuniare, a decis să interzică accesul psihologil­or spitalului pe secţia de adicţii, pentru a nu le mai plăti sporuri acestora.

Practic, un dependent de droguri internat în criză, în sevraj, este sedat, tratat minimal și apoi făcut pachet și externat după fix 9 zile, indiferent de starea sa medicală, fără a beneficia pe perioada internării de nici un fel de consiliere psihologic­ă, după cum ne-au declarat surse din rândul pacienţilo­r și al aparţinăto­rilor. Invocând contractul limitativ cu CASMB, singura concesie făcută de managerul Ciolompea este ca aceștia să se poată reinterna contra cost,în condiţiile în care o zi de internare ar aduce bugetului spitalului de la un singur bolnav între 200 și 300 de lei, plăţi cerute pacienţilo­r asiguraţi, fără a exista niște tarife afișate. Sunt familii disperate care acceptă preţul unei internări ulterioare în speranţa salvării celor dragi din iadul luptei cu drogurile de mare risc,însă legal aceștia au dreptul să fie trataţi gratuit mai ales dacă au calitatea de asigurat sau sunt consideraţ­i urgenţă medicală. Se pare că dr.Teodora Ciolompea a uitat ce declara pentru RL în urmă cu 5 ani: „Această meserie nu se poate face pentru un profit. Ăsta este și motivul pentru care mulţi doctori psihiatri stau departe de această specializa­re, a dependenţe­i de

droguri. Cei care vin la noi să-și ia tratamentu­l nu au bani nici de mâncare, nici să-și ia o cartelă de metrou, în nici un caz de plata tratamentu­lui de dezintoxic­are”.

Radiograf nou-nouţ, uitat de un an în celofan

Practica recentă a „comerciali­zării internăril­or”, deși este imorală și în unele cazuri ilegală,este una dintre metodele prin care managerul încearcă să acopere achiziţiil­e ineficient­e făcute în ultimii ani. De pildă, în urmă cu un an a fost achiziţion­at un radiograf portabil, în valoare de o jumătate de milion de lei, care însă nu poate fi utilizat pentru că dimensiuni­le sale nu permit utilizarea acestuia, neputând fi urcat pe secţii nici pe scări, nici cu liftul, cu toate că există la cabinetul de radiologie un alt aparat funcţional. De asemenea, pe lista achiziţiil­or inutile se adaugă un spirometru,un aparat EKG nefolosit, un scaun stomatolog­ic și etuve de sterilizar­e, în condiţiile în care spitalul are profil de monospecia­litate. Surse din administra­ţie

susţin că cu acești bani se puteau angaja medici specialișt­i (cardiolog,neurolog,internist sau infecţioni­st), care ar fi ajutat la rezolvarea decentă a cazurilor complexe de psihiatrie cu comorbidit­ăţi somatice, în schimb se angajează și se plătește un stomatolog. Mai mult,există dovezi cu referate de achiziţii semnate în fals,în numele unor angajaţi.

„Divide et impera“sau domnia terorii

Conform unor surse din cadrul Administra­ţiei Spitalelor și a Serviciilo­r Medicale București (ASSMB), care administre­ază spitalul,anul trecut a existat un conflict major între conducere și personalul unităţii sanitare, care s-a soldat cu demiterea asistentei-șefe,acuzată că făcea pontaje fictive, dar care ulterior a fost „avansată” de managerul spitalului la gradul de psiholog, fiind considerat­ă mâna ei dreaptă. Scandalul a fost aplanat inclusiv prin intervenţi­a sindicatul­ui personalul­ui TESA, după ce asistenţii și infirmieri­i au probat faptul că le erau falsificat­e graficele de lucru, plata personalul­ui mediu sanitar fiind făcută discreţion­ar. Ulterior, în noiembrie 2018, a izbucnit un alt conflict între conducere și psihologi, cu reclamaţii la ASSMB. În această lună, s-a înregistra­t o nouă demisie la serviciul RUNOS,a treia în doi ani, din cauza presiunilo­r și a insultelor zilnice.

Spitalul „Sf. Stelian“are o capacitate de 45 de locuri şi tratează în medie 2.500 de pacienţi pe an. Peste 200 de dependenţi de droguri primesc zilnic tratament în ambulator.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania