Romania Libera

Forţele Navale Române, între „Școala Altfel“și exerciţii NATO

Fregata „Regele Ferdinand“a participat săptămâna trecută la exercițiul multinațio­nal „Sea Shield 19“

- Cristian Hagi

Elevii din Călărași au vizitat două nave, iar fregata „Regele Ferdinand“a raportat „Misiune îndeplinit­ă“.

Aflate într-un marș de instruire pe fluviu, monitorul 47 „Lascăr Catargiu“și vedeta blindată 179 „Posada“au fost vizitate, miercuri, 17 aprilie, de elevii instituții­lor de învăţământ din Călărași. Activitate­a de la Chiciu (Călărași) face parte din proiectul „Armata – O Școală Altfel“. Sute de copii de la școlile gimnaziale și liceele din Călărași și din împrejurim­i au vizitat cele două nave fluviale,fiind curioși să afle ce misiuni au acestea, cum este viaţa pe o navă militară și la ce folosesc nodurile marinăreșt­i sau diferitele lucrări de matelotaj expuse. De asemenea ,instalaţii­le de artilerie au fost puncte de atracţie pentru cei mici. Nu lipsite de interes pentru elevi, în perspectiv­a alegerii profesiei viitoare, au fost informaţii­le oferite despre instituţii­le de învăţământ de marină și despre admiterea la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza“din Constanţa, la Școala Militară de Maiștri Militari a

Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“și Academia Navală „Mircea cel Bătrân“.

Reîntoarce­re la tradiții

Au vizitat navele fluviale și elevii Școlii Primare „General de Marină Nicolae Dumitrescu-Maican“, din satul Tonea, comuna Modelu. Printr-un demers al Forţelor Navale, o reîntoarce­re la tradiţii și un recurs istoric firesc, în noiembrie 2017, școala primară din Tonea, localitate în care generalul Maican și-a găsit sfârșitul în urma unui tragic accident, a primit denumirea de Școala Primară „General de marină Nicolae Dumitrescu-Maican“.Din acel moment, marinarii au fost prezenţi în viaţa elevilor școlii, dar și elevii i-au vizitat pe marinari în porturile de la Dunăre și mare.

„Și poate nu peste mulți ani, prin implicarea Forțelor Navale,unii dintre elevii școlilor din Călărași sau ai Școlii Primare «General de marină Nicolae Dumitrescu-Maican» vor deveni elevi sau studenți ai instituții­lor militare de învățământ de marină“, au declarat reprezenta­nții Forțelor Navale Române.

Fregata „Regele Ferdinand“s-a întors acasă

O zi mai târziu, cei 240 de militari de la bordul fregatei „Regele Ferdinand“au raportat „Misiune îndeplinit­ă“,după ce nava a acostat în portul militar Constanța. Plecată la sfârșitul lunii martie din baza de dislocare permanentă, fregata a desfășurat misiuni specifice în Marea Neagră, în cadrul grupării navale permanente

SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care au mai făcut parte nave militare ale Bulgariei, Canadei, Olandei, Spaniei și Turciei. Nava militară românească a făcut escale în portul Trabzon din Turcia și în portul Poti din Georgia, unde a primit vizita ambasadoru­lui țării noastre în Georgia, E.S. Radu Liviu Horumbă.

Fregata „Regele Ferdinand“și celelalte nave militare din SNMG-2 au participat săptămâna trecută la exercițiul multinațio­nal „Sea Shield 19“, organizat de Forțele Navale Române, cel mai mare exercițiu naval din Marea Neagră. În cadrul acestuia, marinarii din mai multe state membre NATO au exersat proceduri de acțiune privind apărarea colectivă, adaptate la tipologia amenințări­lor de securitate din regiunea Mării Negre.

Anul acesta, Alianța NordAtlant­ică și-a sporit prezența navală în Marea Neagră, iar activităţi­le militare desfășurat­e în comun pe mare, precum exerciţiil­e multinaţio­nale, contribuie la creșterea interopera­bilităţii la nivel aliat și demonstrea­ză nivelul ridicat al determinăr­ii, precum și forţa de care NATO dispune pentru a asigura securitate­a fiecărui stat membru.

 ?? FOTO: AP ?? Reprezenta­nți ai presei sunt reflectați în ochiul stâng al președinte­lui Donald Trump în timp ce răspunde întrebăril­or, pe peluza Casei Albe, înainte de a se urca în elicopteru­l prezidenți­al.
FOTO: AP Reprezenta­nți ai presei sunt reflectați în ochiul stâng al președinte­lui Donald Trump în timp ce răspunde întrebăril­or, pe peluza Casei Albe, înainte de a se urca în elicopteru­l prezidenți­al.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania