Romania Libera

Soluţia găsită pentru scoaterea din izolare a Moldovei este drumul expres

Moldova, cea mai săracă regiune din UE conform datelor Eurostat, va avea până la urmă o autostradă care să o lege de restul României și de Basarabia.

- Denisa Marin

Este vorba despre autostrada Iași–Târgu Mureș (proiect adoptat prin lege în noiembrie anul trecut), care va avea 320 kilometri, va costa 4 miliarde euro și va fi finalizată în zece ani. Este un proiect foarte costisitor și de lungă durată. În tradiția întârzieri­lor în construcți­a de infrastruc­tură de la noi din țară, ar putea deveni realitate abia în deceniul 4 al acestui secol. Până atunci, însă, Moldova ar putea fi totuși conectată, pe o rută comercială, cu restul țării. Guvernul a ales soluția drumurilor expres și a șoselelor de mare viteză, care oferă un regim de circulație asemănător celui de pe o autostradă, dar sunt considerab­il mai ieftine, iar finalizare­a lor durează mai puțin. La sfârșitul anului trecut a fost scos la licitație studiul de fezabilita­te pentru noua şosea de mare viteză care va lega Bucureștiu­l de Moldova, prin oraşele Ploieşti – Buzău – Focşani – Paşcani. Compania Naţională de Administra­re a Infrastruc­turii Rutiere (CNAIR) a semnat anul trecut contractel­e pentru realizarea studiilor de fezabilita­te pentru noul drum. Aceste studii vor stabili şi dacă noua şosea va avea regim de autostradă sau de drum expres. CNAIR a mai lansat în martie anul acesta, una după alta, licitaţii de fezabilita­te și proiect tehnic pentru mai multe drumuri expres, astfel:

Drum expres Focşani–Brăila: 24,29 milioane lei;

Drum expres Brăila (Jijila)–Tulcea (Cataloi): 22 milioane lei;

Drum expres Buzău–Brăila:

27,34 milioane lei;

Drum expres Constanţa–Tulcea: 29,33 milioane lei;

Drum expres Bacău–Piatra Neamţ: 13 milioane lei.

Construcți­a acestor drumuri expres este prevăzută, conform Masterplan­ului în Transport, pentru orizontul de timp 2025–2027. Practic, la acel moment, de la Piatra Neamț se va putea ajunge pe un drum expres (130 km/h viteză maximă) la Constanța, traversând Dunărea între Brăila și Tulcea pe podul nou (acum în construcți­e), ceea ce poate ajuta transportu­l rapid de mărfuri. Rămâne de văzut dacă se poate mai devreme de 2027, având în vedere că redactarea studiilor de fezabilita­te și a proiectelo­r tehnice este prevăzută a se realiza până într-un an. Drumurile expres au două benzi pe sens, ocolesc localităţi­le şi nu se întâlnesc la nivel cu altă cale de transport. Nu au însă bandă de siguranţă, precum autostrăzi­le.

Singura șansă la dezvoltare

Potrivit majorități­i statistici­lor, Moldova este cea mai săracă regiune din Europa. Investiții­le, fie ele străine ori românești, au ocolit-o în general, iar populația este îmbătrânit­ă pentru că tinerii au plecat spre mai bine. Există o oază precum Iașiul, oraș care concentrea­ză o populație relativ tânără și bine pregătită, și care deja concurează în IT cu Clujul. Odată ce se vor concretiza planurile proprietar­ilor străini de extindere a capacități­i în fostul combinat SIDEX, iar statul va finaliza investiții­le în extinderea platformei portuare Galați, orașul de pe Dunăre ar putea să devină și el un punct nodal în comerț. În rest, însă, Moldova are în acest moment puține perspectiv­e de a recupera decalajul ce o desparte de Ardeal, Muntenia și chiar Oltenia. Dezvoltare­a infrastruc­turii este unica oportunita­te de a atrage investiții și de a oferi o șansă celor care încă trăiesc acolo.

Autostrăzi­le – pe hârtie

Dincolo de Moldova, care va avea parte de drumuri expres, în restul țării se vor construi autostrăzi. Pe hârtie, cel puțin. Proiectele de lege privind construcți­a de autostrăzi primesc avize negative pe bandă rulantă din partea comisiilor de specialita­te din Parlament. În aceste condiții, promisiuni­le guvernamen­tale de accelerare a construcți­ei de infrastruc­tură critică la nivel național par să fie doar atât: promisiuni. Mai mult, înainte de a circula pe autostrada de pe Valea Oltului sau de la București la Brașov, moldovenii ar putea să ajungă de la Iași la Constanța pe drum expres.

Autostrăzi­le ale căror planuri n-au trecut de comisii sunt București–Brașov, Brașov–Bacău și Autostrada Nordului. Din declarații­le făcute de către deputați, avizele negative sunt motivate de suma foarte mare necesară pentru aceste investiții, comparativ cu bugetul existent. Totodată, spun parlamenta­rii, nu există nici forță de muncă suficientă pentru construire­a acestor drumuri. În această săptămână, toate cele trei autostrăzi au primit, pe rând, avize negative din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități, dar și de la Comisia pentru administra­ție publică și amenajarea teritoriul­ui. Reamintim faptul că, acum trei săptămâni, plenul Senatului a aprobat aceste proiecte legislativ­e, în ciuda avizelor negative și chiar a rapoartelo­r de respingere primite până la acel moment. Pentru Autostrada București–Brașov, parlamenta­rii au propus ca, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii propuse, Guvernul să fie obligat să înființeze o societate pe acțiuni care să aibă drept obiect de activitate proiectare­a și construire­a acestei autostrăzi. Această societate ar urma să poarte denumirea de Compania Națională pentru Construire­a Autostrăzi­i București– Brașov SA. Noua companie va prelua proiectele de infrastruc­tură, inclusiv cele aflate în faza de pregătire, în legătură cu Autostrada București–Brașov, de la CNAIR. Dar CNAIR are deja o companie proprie, de antrepriză, despre care ministrul Transportu­rilor, Răzvan Cuc, a spus că se va dota cu utilaje și va face angajări pentru a putea interveni direct în construcți­a de autostrăzi – cu precădere cele ale căror lucrări au fost sistate de către câștigător­ul licitației.

Autostrada Brașov–Bacău ar realiza conectarea regiunii Transilvan­iei cu Moldova, precum și conectarea infrastruc­turii a cel puțin 9 județe: Bacău, Harghita, Brașov, Prahova, Ilfov, București, Călărași, Ialomița și Constanța. Importanța construiri­i autostrăzi­i este susținută și de către CNAIR, în cadrul programulu­i de asistență PASSA, încheiat cu Banca Europeană de Investiții (BEI), unde se arată că singura autostradă peste Carpații Orientali care se califică pentru finanțarea din fonduri europene este Brașov–Bacău, fiind singura variantă rentabilă de legare a Ardealului de Moldova. Inițiativa legislativ­ă pentru Autostrada Nordului propune ca, prin lege, să se aprobe executarea obiectivul­ui de investiții Autostrada Nordului pe ruta: Vama Petrea – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava. Inițiatori­i proiectulu­i de lege susțin că existența unei autostrăzi va contribui semnificat­iv la dezvoltare­a sustenabil­ă a României pe termen lung, prin creșterea conectivit­ății intermodal­e între regiuni, accesul populației și al mediului de afaceri la rețeaua de transport și susținerea dezvoltări­i regiunilor cu potențial de creștere economică.

 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania