Romania Libera

Primarul PSD al unui mare oraș vrea să majoreze taxele și impozitele

În Constanța, edilul a propus majorarea cu până la 50% a unor taxe, altele, anulate în anii trecuți, vor fi reintrodus­e.

- Cristian Hagi

Orașul Constanța a ajuns la fundul sacului și, pentru a face rost de bani, primarul le propune consilieri­lor majorarea taxelor și impozitelo­r, începând cu anul 2020, dar și introducer­ea unor noi taxe.

Potrivit unui proiect de hotărâre, care va fi supus votului consilieri­lor locali joi, 25 aprilie, taxele și impozitele pentru terenuri și mașini se majorează cu 15%. Se va aplica, pentru toate taxele și impozitele, o indexare cu rata inflației, de 4,6%, în plus, se va aplica o cotă adițională de 10,4% la impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren și impozitul pe mijloace de transport, față de nivelul aprobat începând cu anul 2019. Taxa de salubrizar­e crește de la 5 lei la 7,5 lei, deci o majorare cu 50%, în timp ce impozitul pentru clădiri nerezidenț­iale deținute de persoane juridice crește cu

30,8%, iar impozitele pentru terenuri și mașini se majorează cu 15%.

Majorarea „este necesară”, spun reprezenta­nții primăriei

Majorarea „este necesară”, se arată în proiectul de hotărâre, pentru a crea „politici fiscale predictibi­le în vederea creșterii încrederii cetățenilo­r și mediului de afaceri”, dar și pentru „necesitate­a asigurării unor niveluri similare ale veniturilo­r bugetare de la un exercițiu bugetar la altul”. În anul 2018, municipiul Constanța a înregistra­t un deficit de 85.004.221 lei.

Banii Constanței sunt mai puțini din cauza scăderii bazei de impunere asupra căreia se aplică cotele defalcate din impozitul pe venit de la 16% la 10%. Astfel, sumele care au revenit municipiul­ui Constanța în 2018 au fost cu câteva zeci de milioane de lei mai mici. În plus, PSD a transferat către bugetul local cheltuieli sociale în cuantum de aproximati­v 62,5 milioane lei. Pierderile de la buget, în anul trecut, s-au ridicat la circa 70 milioane de lei. În plus, în anul 2019 se începe rambursare­a creditului încheiat cu BERD pentru reînnoirea parcului auto și este nevoie de 12 milioane lei. Constanța a cumpărat, cu un credit de 100 de milioane de lei, autobuze diesel construite în Turcia.

Taxă pentru locuințele din Mamaia

Primarul Decebal Făgădău a luat decizia să reintroduc­ă o taxă inventată de fostul său șef, Radu Mazăre: taxa de promovare a turismului în Mamaia. Aceasta va avea o valoare de două ori mai mare decât cea stabilită de Mazăre, în unele cazuri. De exemplu, toate persoanele fizice care dețin apartament­e aici vor plăti o taxă pentru promovarea turismului, așa cum le impusese și Mazăre. Nu 100 de lei, ca acum câțiva ani, ci 200 de lei pe an. Mai mult, s-a introdus o nouă categorie: terenurile sportive, care erau exceptate pe vremea lui Mazăre. Acum, proprietar­ii acestora vor plăti 100 de lei pe an pentru promovarea turismului. Cluburile plătesc 4.000 de lei, hotelurile și restaurant­ele, până la 4.000 de lei.

 ??  ?? Primăria Constanța vrea ca locuitorii să plătească taxe și impozite mai mari, dar nu a reușit încă să asfalteze toate străzile din oraș
Primăria Constanța vrea ca locuitorii să plătească taxe și impozite mai mari, dar nu a reușit încă să asfalteze toate străzile din oraș
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania