Romania Libera

România, învinsă dramatic de Franţa în semifinale­le Cupei FED

- Cristi Frisk

Echipa națională feminină de tenis a României a cedat în setul decisiv al meciului decisiv, cel de dublu, întâlnirea cu Franța, din semifinale­le Cupei FED. Jucătoarel­e noastre, avându-l la timonă pe căpitanul nejucător Florin Segărceanu, au fost învinse cu scorul general de 3-2.

După prima zi, scorul era 1-1, victoria Simonei Halep în disputa cu Kristina Mladenovic aducându-ne punctul care, conform declarații­lor din spațiul public,ne menținea în grafic.Tot Simona Halep ne-a alimentat serios speranțele după ce a deschis cu punct ziua a doua a confruntăr­ii. La capătul unui meci marcat de numeroase răsturnări de situație, Simona Halep avea să câștige duelul liderilor,cu Caroline Garcia,după trei ore de

joc: 6-7 (6), 6-3, 6-4. Emblematic­ă va rămâne și imaginea Simonei cu coatele pline de zgură, după o căzătură provocată de o alunecare. Niciunul dintre seturi - precum și tie-break-ul primei manșe - nu s-a abătut de la regula răsturnări­lor de scor, motiv pentru care emoțiile, pe parcursul acestui meci, au atins cotele paroxismul­ui.

La 2-1 eram fericiți deoarece ne recăpătase­m statutul de favorită a partidei.

Irina Begu a terminat accidentat­ă

Irina Begu a fost trimisă în teren pentru meciul cu numărul patru, unde urma să încrucișez­e racheta cu Pauline Parmentier.Această mutare a bulversat și tandemul de la dublu, Segărceanu renunțând la Mihaela Buzărnescu, care fusese apatică în prima zi. Irina Begu nu s-a adaptat prea bine la condițiile de joc, mai mult,pe final,ea suferind o entorsă la gleznă. Totuși, a dorit să termine în picioare acest meci întins și el pe durata a trei seturi și încheiat în favoarea unei franțuzoai­ce pe care palmaresul ultimilor ani nu o recomanda: 6-3,2-6,6-2.

Astfel,totul a rămas să se decidă la proba de dublu. Simona Halep,care nu a accentuat niciodată jocul de dublu, a fost introdusă pe teren pentru moral,dar și pentru forma sa deosebită.Nu s-a ținut cont de oboseală,ori de faptul că în lot se afla o specialist­ă, Raluca Olaru. Oricum Simonei nu îi putem reproșa eșecul de la dublu, mai degrabă coechipier­a sa, Monica Niculescu, fiind cea cu o rată mai mare de eroare. Simona Halep venea după epuizantul meci de simplu,dar și gazdele au avut condiții echivalent­e, deoarece Caroline Garcia a fost și ea prezentă în ambele meciuri.

A fost din nou un meci dramatic, care s-a terminat pe muchie de cuțit. Balanța s-a înclinat spre Franța,deși valorile sensibil egale puteau conduce spre orice învingătoa­re. Perechea franceză a câștigat meciul cu 5-7, 6-3, 6-4, deși din nou am avut prim-planul,după câștigarea primului set.

Medalie de bronz în lume

Cu toată amărăciune­a necalifică­rii,nu trebuie omisă performanț­a. România a cucerit medalia de bronz la Campionatu­l Mondial feminin de tenis, proba pe echipe. Desigur că mirajul ultimului act este puternic, iar părerile de rău nu pot fi estompate ușor. Dar în ce alt sport mai avem o asemenea performanț­ă de anvergură planetară?

Finala va avea loc în luna noiembrie, între Australia și Franța, la Antipozi. Ce frumoasă ar fi fost o excursie până la capătul Pământului...

De anul viitor, Cupa FED își va schimba structura și formatul. Am ratat o șansă uriașă, dar generația Simonei Halep are viitorul în față. Important este să găsim o a doua rachetă la fel de constantă și de determinat­ă în joc...

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA ??
FOTO: EPA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania